Jump to content
kacper_k

Aldehyd octowy w soucie

Recommended Posts

Dziś otworzyłem mojego stouta 13blg i niesamowicie czuć w nim aldehyd octowy, 5 dni od zabutelkowania. Czy to przejdzie? Mogę takie piwo potem wypić czy lepiej je wylać? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro masz już w butelkach to pytanie o to czy wylać jest co najmniej nieszanowaniem swojego czasu i pracy.Próbuj co jakiś czas jak stwierdzisz, że nie wypijesz reszty bo to co czujesz Ci przeszkadza to zawsze zdążysz wylać. 5 dni w butelce to za krótko żeby skazywać piwo na wylanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. 

Zostaw na kilkanaście dni to piwo. Aldehyd redukuje się z czasem. Jest to częsta wada młodego piwa. Nie wiem na ile jesteś zdolny sensorycznie, ale mogą być to fuzle alkoholowe - ropuch (można pomylić z farbą), czy estry - jakieś jabłuszka itp. - wnioskuję po temp. fermentacji i jej czasie. :) Wylać zawsze zdążysz. 

 

PS. Możesz opisać dokładnie ten aromat, który Ci przeszkadza? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dosyć wysokie te temperatury. A dobra rada jest taka, żeby w przyszłości sobie odpuścić ideę tydzień burzliwa + tydzień cicha. Drożdże nie tylko muszą przerobić cukier, ale posprzątać też po sobie m.in. te aldehydy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...