kacper_k 0 Report post Posted April 27, 2018 Dziś otworzyłem mojego stouta 13blg i niesamowicie czuć w nim aldehyd octowy, 5 dni od zabutelkowania. Czy to przejdzie? Mogę takie piwo potem wypić czy lepiej je wylać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mibor 54 Report post Posted April 27, 2018 Skoro masz już w butelkach to pytanie o to czy wylać jest co najmniej nieszanowaniem swojego czasu i pracy.Próbuj co jakiś czas jak stwierdzisz, że nie wypijesz reszty bo to co czujesz Ci przeszkadza to zawsze zdążysz wylać. 5 dni w butelce to za krótko żeby skazywać piwo na wylanie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
JanuszMyszyński 20 Report post Posted April 27, 2018 Ile Blg? Jak długo fermentowałeś i w jakiej temperaturze? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kacper_k 0 Report post Posted April 27, 2018 13blg fermentowane tydzień burzliwa zeszło do 4 potem cicha tydzień zeszło do 3 temp ok 20-22 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pindin 117 Report post Posted April 27, 2018 Cześć. Zostaw na kilkanaście dni to piwo. Aldehyd redukuje się z czasem. Jest to częsta wada młodego piwa. Nie wiem na ile jesteś zdolny sensorycznie, ale mogą być to fuzle alkoholowe - ropuch (można pomylić z farbą), czy estry - jakieś jabłuszka itp. - wnioskuję po temp. fermentacji i jej czasie. Wylać zawsze zdążysz. PS. Możesz opisać dokładnie ten aromat, który Ci przeszkadza? Quote Share this post Link to post Share on other sites
JanuszMyszyński 20 Report post Posted April 27, 2018 Dosyć wysokie te temperatury. A dobra rada jest taka, żeby w przyszłości sobie odpuścić ideę tydzień burzliwa + tydzień cicha. Drożdże nie tylko muszą przerobić cukier, ale posprzątać też po sobie m.in. te aldehydy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 462 1 Items Report post Posted April 28, 2018 Jak jest lekki to drożdże mogą trochę dojeść w butelkach. Jak jest bardzo mocny to zostanie. Doskonały przykład dlaczego metoda 7+7 nie działa. Quote Share this post Link to post Share on other sites