Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś otworzyłem mojego stouta 13blg i niesamowicie czuć w nim aldehyd octowy, 5 dni od zabutelkowania. Czy to przejdzie? Mogę takie piwo potem wypić czy lepiej je wylać? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skoro masz już w butelkach to pytanie o to czy wylać jest co najmniej nieszanowaniem swojego czasu i pracy.Próbuj co jakiś czas jak stwierdzisz, że nie wypijesz reszty bo to co czujesz Ci przeszkadza to zawsze zdążysz wylać. 5 dni w butelce to za krótko żeby skazywać piwo na wylanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Zostaw na kilkanaście dni to piwo. Aldehyd redukuje się z czasem. Jest to częsta wada młodego piwa. Nie wiem na ile jesteś zdolny sensorycznie, ale mogą być to fuzle alkoholowe - ropuch (można pomylić z farbą), czy estry - jakieś jabłuszka itp. - wnioskuję po temp. fermentacji i jej czasie. :) Wylać zawsze zdążysz. 

 

PS. Możesz opisać dokładnie ten aromat, który Ci przeszkadza? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dosyć wysokie te temperatury. A dobra rada jest taka, żeby w przyszłości sobie odpuścić ideę tydzień burzliwa + tydzień cicha. Drożdże nie tylko muszą przerobić cukier, ale posprzątać też po sobie m.in. te aldehydy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak jest lekki to drożdże mogą trochę dojeść  w butelkach. Jak jest bardzo mocny to zostanie. Doskonały przykład dlaczego metoda 7+7 nie działa. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×