Jump to content
scooby_brew

Scooby warzy - felieton fotograficzny :D

Recommended Posts

Scooby?s House Ale

 

Warka: 11 gal (41,6 l)

 

OG: 1.054 (13.3 Plato)

 

 

Słody:

 

20 lbs. (9.07 kg) 2-row

 

2 lbs. (0.9 kg) munich

 

1 lb. (0.45 kg) crystal 40

 

 

Chmiele:

 

2 oz. (57 g) Centennial 60 min

 

2 oz. (57 g) Cascade 15 min

 

2 oz. (57 g) Cascade 5 min

 

2 oz. (57 g) Cascade chmielenie na sucho

 

 

Drożdże:

 

Fermentis US-05

 

 

 

 

1. 8:30 rano, podgrzewam 8.5 gal (32 l) wody na zacier (strike water). To mi daje gęstość zacieru 1.5 qt. wody na 1 lb. słodów (1,4 l wody/ 0,45 kg słodu).

 

9rlzl1.jpg

 

 

 

2. Słód jest w temp. 61F (16C), czyli jak podaje ProMash na 23 lbs (10,4 kg) słodów i pożądaną temp zacierania 152F (67 C), temp początkpowa wody ma być 164F (73 C).

 

s6rha0.jpg

 

 

 

3. Będę zacierał w mojej lodówce turystycznej przez 60 min w ok. 152F (67 C)

 

25gv2uc.jpg

 

 

 

4. MLT ma na dnie filtrator z rurek CPCV, wycięcia są na dole

 

33aqs13.jpg

 

 

 

5. Przez otwór przeciągnięta jest rurka gumowa, dzięki temu jest szczelnie

 

11ryt60.jpg

 

 

 

6. Z drugiej strony mam zwykły plastikowy zawór

 

2hdw2n6.jpg

 

 

 

7. Wodę w kegglu zagrzewam do 180F (82 C)

 

m7qhbc.jpg

 

 

 

8. Po przelaniu wody do MLT ma temp 170F (77 C), muszę pomieszać aby schłodzić ją do 164F (73 C)

 

2zyh30w.jpg

 

 

 

9. Wsypuje słód, mieszam, zamykam na 15 min i temp. zacieru jest 151F (66 C), czyli prawie dokładnie gdzie ją chciałem.

 

xeeex1.jpg

 

 

 

10. Siedzimy i czekamy :/

 

105nlo0.jpg

 

 

 

11. Czas na pyfko :)

 

bjeeir.jpg

 

 

 

12. Tymczasem aby wykorzystać drożdże z poprzedniej warki, przelewam mój Willamette Red Ale do kega. Te drożdże pójdą pół na pół do dwóch fermentorów z nowym piwem :)

 

10epitx.jpg

 

 

 

 

 

13. BTW, to jest mój patent do kega, aby osad został na dnie. Na dole rurki leży plastikowa zakrętka po butelce do wody :D

 

se6s6q.jpg

 

 

 

14. Zagrzewam wodę do wysładzania, 200F (93 C).

 

zn4q6b.jpg

 

 

 

15. Zaczynam wysładzanie ciągłe (fly sparging).

 

29blk4h.jpg

 

 

 

16. Woda wysladzająca zpływa z keggla poprzez lodówkę turystyczną do fermentora.

 

2v286c8.jpg

 

2ag3r5i.jpg

 

 

17. Prysznic z rurek PCPV

 

jv672u.jpg

 

 

 

18. Po wysłodzeniu brzeczka (13 gal, 49 l) idzie do keggla (15 gal, 57 l). Tuż przed gotowaniem spryskuje to wodą aby uchronić się przed wykipieniem.

 

14vik5e.jpg

 

 

 

19. Warka się gotuje, do worka wrzucam chmiele:

 

20kzsra.jpg

 

 

 

20. Oto co znalazłem w worku z chmielem. Gdyby to były pelety, to bym nawet nie wiedział co wrzucam do warki ;)

 

fe1m36.jpg

 

 

 

21. Zużyty słód idzie do kompostu, a kompost idze do ogródka.

 

nyhhzs.jpg

 

 

 

22. Sterylizuję 2 fermentory StarSanem

 

30u4va8.jpg

 

 

 

23. 15 min. przed końcem gotowania wrzucam chłodziarkę, następne chmiele i Mech Irlandzki (Irish Moss).

 

a59lso.jpg

 

 

 

24. Chłodzenie

 

117v8lk.jpg

 

 

 

25. Temp brzeczki zeszła do 80F (27 C), czas przelać ją do fermentorów

 

307orqx.jpg

 

 

 

26. Ok 5.5 galonów razy 2, czyli ~40L

 

euknf9.jpg

 

 

 

27. Dodaje drożdże, natleniam warkę i znoszę ją do piwnicy, gdzie mam 68-70F (20 C) zimą i latem

 

xojmn5.jpg

 

 

 

28. Moje zapiski piwowarskie :|

 

B: brewed

 

S: secondary

 

DH: dry hopped

 

B/K: bottled/kegged

 

2mq86.jpg

 

 

 

 

Edyt: wpisałem jednostki metryczne w (nawiasach).

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scooby?s House Ale

 

Warka: , 11 gal

Wszystko fajnie, ale bieda w tej Ameryce, żeby normalnego garnka nie używać tylko kega i jakiegoś plastikowego wózka ?!!! :D

A taki poza tym super relacja :/;):beer::|

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wszystko fajnie, ale bieda w tej Ameryce,

Nie wiem jak Twój, ale mój telewizor mówił rok temu, że w Ameryce kryzys. Osprzęt scoobiego zdaje się to potwierdzać :D. Pewnie z warzeniem czekał, aż żona zwróci mu po zakupach wózek na kółkach <hahaha>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam nie wiem, ale za dwa dni ma Obama do nas przylecieć, ciekawe na czy przyleci, bo u nas to chłopaki nawet na drzwiach od stodoły potrafią latać, jeden marszałek tak kiedyś gadał :D;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brawo, fajny temat, można popatrzeć jak za oceanem się warzy i jednostki miar są jakieś kosmiczne :D+ za inwencję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Jejski, polskie jednostki wpiszę jutro w (nawiasach) tylko muszę je najpierw ??przetłumaczyć?? na ProMash :D

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Świetnie przekazane, fajnie pomyślane (z zakretką jak reduktor osadów, różnice poziomów na tarasie) widać, że sprzęt Cię słucha:) . Warzysz w sposób który jest mi bardzo bliski (proste, skuteczne rozwiązania i do tego niskonakładowe) . Plusik dla Ciebie i szacun do tego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za miłe słowa :)

 

z zakretką jak reduktor osadów.

Właściwie plastikowe nakrętki nie są najlepszym rozwiązaniem, bo one pływają w wodzie i musisz je przycisnąć do dna rurką odpływową, bo inaczej ci wypłynie. Lepszym rozwiązaniem było by użycie takich końcówek do rurek miedzianych, nawet je kiedyś kupiłem ale nie wiem gdzie one się podziały, więc nadal używam nakrętek plastikowych :)

6563068.jpg

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.