Skocz do zawartości
Domowy Browar Psina

Czeski Pilsner - pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, moim małym marzeniem jest zrobienie dobrego czeskiego pilsnera.

Dużo się już na ten temat naczytałem. Mam parę warek za sobą z zacieraniem dekokcyjnym

 

Mam parę pytań:

- która przerwa ma być dłuższa, w 63 czy w 72 ? Różne przepisy różnie piszą

- Jak uzyskać smak słodowy - na tym głównie mi zależy!!

- Robię tylko na saazie i piwo jest troszkę zbyt trawiaste - czy daję za dużo chmielu?

 

Proszę o pomoc bardziej doświadczonych piwowarów :)

 

Edytowane przez Domowy Browar Psina

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czytałem parę razy. I cały czas trafiam na pewne sprzeczności co do przerw. Jedni piszą, 15 minut w 64C i 45 minut(lub do negatywnej próby jodowej) w 72C.

a gdzie indziej na odwrót. Według schematu zacierania dekokcyjnego jest na odwrót.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 hour ago, Domowy Browar Psina said:

Czytałem parę razy. I cały czas trafiam na pewne sprzeczności co do przerw. Jedni piszą, 15 minut w 64C i 45 minut(lub do negatywnej próby jodowej) w 72C.

a gdzie indziej na odwrót. Według schematu zacierania dekokcyjnego jest na odwrót.

No zależy co chcesz uzyskać.

62 wnosi moc i wytrawność

72 słodowość i ciało

Dekokcje możesz zastapić słodem melanoidynowym, łatwiej, a efekt do odróznienia może przez sensoryków wyższego stopnia.

Jeśli chcesz piwo wyraźnie słodowe to daj słód dekstrynowy i melanoidynowy.

Trawiastość z Saaza raczej wynika z chmielin na fermentacji, ten chmiel generalnie nie wnosi takich sensacji. Postaraj się bardziej wyklarować piwo w trakcie chłodzenia.

Do dolniaków na smak/aromat daję szyszkę a nie granulat i to pomaga.  

Opowiedz jak chmielisz, może to coś wniesie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×