Jump to content
Sign in to follow this  
verth

Kiedy pić swoje piwo?

Recommended Posts

Witajcie ponownie Przyjaciele.

 

Jako, ze jestem tuż przed rozlewem pierwszej warki, mam pytanie. Po jakim czasie od zabutelkowania piwo dochodzi i można je pić (nie chodzi mi o nagazowanie, tylko o smak). Po jakim czasie nabiera optymalnych walorów smakowych. Wiem, że to zależy od wielu czynników, więc załóżmy, że chodzi o jasne piwo single malt pale ale, na us-05 lub 04, przy fermentacji w temp ok 17-18'C, przy chmieleniu na poziomie 60 IBU.

Czy poniższy przelicznik jest ok?

 

12 BLG - 3 tyg (od zabutelkowania)

15 BLG - 5 tyg

18 blg - 8 tyg

22 blg - 12 tyg

Edited by verth

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za bardzo spłyciłeś temat. Zależy jak prowadziłeś fermentację , czy chmieliłeś na zimno, czy te 60 Ibu to tylko z chmielenia na goryczkę. Imho do 12 plato na us05 z mocnym chmieleniem na aromat można pić zaraz po nagazowaniu, a z takim samym 12 plato chmielonym głównie na goryczkę na s04 poczekał bym z miesiąc. Otwieraj co jakiś czas po butelczynie i próbuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, verth napisał:

Czy poniższy przelicznik jest ok?

 

12 BLG - 3 tyg (od zabutelkowania)

15 BLG - 5 tyg

18 blg - 8 tyg

22 blg - 12 tyg

Nie jest. Kluczowy jest styl, a nie ekstrakt. 

 

Piwo przedstawione w pytaniu możesz pić w zasadzie od razu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli planujesz podejść do tego samego piwa kilka razy, dobrym podejściem jest próba piwa w odstępach czasowych i notowanie jak zmienia się smak. Niektóre piwa dojrzewają lepiej, inne gorzej. Coś to smakuje słabo po 4 tygodniach, może okazać się dobre po 6 i na odwrót. 

Piwa z większym ekstraktem teoretycznie mogą leżakować dłużej, ale jak wspomniał @Oskaliber znaczenie ma też styl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zalezy też, czy zatarłeś na słodko czy na wytrawnie. Jak na słodko to raczej miesiąc, na wytrawnie zaraz po nagazowaniu. Ale to bardzo duże uogólnienie.

Ja zawsze każde próbuję po 2 tyg, i nigdy nie miałem nic niedobrego. Poprostu jedne piwa zyskują więcej inne mniej. A jeszcze inne z czasem tracą...

Share this post


Link to post
Share on other sites

z mojego doświadczenia wynika że wszystko zależy od stylu. piwerka bazujące na słodzie (np stouty, portery)/drożdżach (belgi) potrzebują kilku tygodni/miesięcy żeby osiągnąć pełnię smaku i się ułożyć. wszystkie chmielowe napitki (AIPY, APY) plus lekkie pszeniczniaki można odkorkowywać po tygodniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Cezary Daniluk said:

A mi się kojarzy jedna odpowiedź - jak się piwa nawarzyło, to trzeba je wypić :D

Nie trzeba. ja z przegrzanego piwa zrobiłem pułapke na komary i slimaki :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...