Skocz do zawartości
verth

Kiedy pić swoje piwo?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ponownie Przyjaciele.

 

Jako, ze jestem tuż przed rozlewem pierwszej warki, mam pytanie. Po jakim czasie od zabutelkowania piwo dochodzi i można je pić (nie chodzi mi o nagazowanie, tylko o smak). Po jakim czasie nabiera optymalnych walorów smakowych. Wiem, że to zależy od wielu czynników, więc załóżmy, że chodzi o jasne piwo single malt pale ale, na us-05 lub 04, przy fermentacji w temp ok 17-18'C, przy chmieleniu na poziomie 60 IBU.

Czy poniższy przelicznik jest ok?

 

12 BLG - 3 tyg (od zabutelkowania)

15 BLG - 5 tyg

18 blg - 8 tyg

22 blg - 12 tyg

Edytowane przez verth

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Za bardzo spłyciłeś temat. Zależy jak prowadziłeś fermentację , czy chmieliłeś na zimno, czy te 60 Ibu to tylko z chmielenia na goryczkę. Imho do 12 plato na us05 z mocnym chmieleniem na aromat można pić zaraz po nagazowaniu, a z takim samym 12 plato chmielonym głównie na goryczkę na s04 poczekał bym z miesiąc. Otwieraj co jakiś czas po butelczynie i próbuj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
18 godzin temu, verth napisał:

Czy poniższy przelicznik jest ok?

 

12 BLG - 3 tyg (od zabutelkowania)

15 BLG - 5 tyg

18 blg - 8 tyg

22 blg - 12 tyg

Nie jest. Kluczowy jest styl, a nie ekstrakt. 

 

Piwo przedstawione w pytaniu możesz pić w zasadzie od razu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli planujesz podejść do tego samego piwa kilka razy, dobrym podejściem jest próba piwa w odstępach czasowych i notowanie jak zmienia się smak. Niektóre piwa dojrzewają lepiej, inne gorzej. Coś to smakuje słabo po 4 tygodniach, może okazać się dobre po 6 i na odwrót. 

Piwa z większym ekstraktem teoretycznie mogą leżakować dłużej, ale jak wspomniał @Oskaliber znaczenie ma też styl.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zalezy też, czy zatarłeś na słodko czy na wytrawnie. Jak na słodko to raczej miesiąc, na wytrawnie zaraz po nagazowaniu. Ale to bardzo duże uogólnienie.

Ja zawsze każde próbuję po 2 tyg, i nigdy nie miałem nic niedobrego. Poprostu jedne piwa zyskują więcej inne mniej. A jeszcze inne z czasem tracą...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

z mojego doświadczenia wynika że wszystko zależy od stylu. piwerka bazujące na słodzie (np stouty, portery)/drożdżach (belgi) potrzebują kilku tygodni/miesięcy żeby osiągnąć pełnię smaku i się ułożyć. wszystkie chmielowe napitki (AIPY, APY) plus lekkie pszeniczniaki można odkorkowywać po tygodniu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A mi się kojarzy jedna odpowiedź - jak się piwa nawarzyło, to trzeba je wypić :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 hours ago, Cezary Daniluk said:

A mi się kojarzy jedna odpowiedź - jak się piwa nawarzyło, to trzeba je wypić :D

Nie trzeba. ja z przegrzanego piwa zrobiłem pułapke na komary i slimaki :)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×