Jump to content
Sign in to follow this  
pumba22216

Majówkowy plan

Recommended Posts

Witajcie,

Z racji warzenia w innym miejscu niż mieszkam na co dzień, to chciałbym weekend majowy wykorzystać maksymalnie. Postanowiłem 1 dnia wolnego nastawić jakiegoś light lager/pils max 7 blg i zlać go po tygodniu do plastików. Raczej bez dodatku cukru na refermentację, żeby dofermentowało pozostałe resztki, ewentualnie odrobinę dodać. Na pozostałej gęstwie planuję nastawić koźlaka. 

Proszę o ocenę pomysłu.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minut temu, pumba22216 napisał:

Proszę o ocenę pomysłu.

Nie mam doświadczenia w warzeniu tak lekkich lagerów, ale plan wydaje mi się mało sensowny/ zbyt optymistyczny/ nierealny. kuriozalny.

Nawet jeśli mowa o ale, może być trudno - no chyba, że użyjesz szybkich drożdży jak chwalone na forum i czacie omega hothead (jeden z kolegów wspominał o 3 dniach pełnej i skutecznej fermentacji - @Maciejeq?).

Jakie masz drożdże i jakie warunki temperaturowe?

 

6 minut temu, elninio napisał:

Po tygodniu już raczej nic nie zostanie do dojadania z 7 blg

A jakie masz doświadczenie z lagerami? Jak startowały Ci np. czeskie desitki?

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, pumba22216 napisał:

Bardziej myślę o nim jako przygotówce gęstwy do koźlaka

Koźlak także jest lagerem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, pumba22216 napisał:

Co do lagera to nie nastawiam się na efekt wow. Bardziej myślę o nim jako przygotówce gęstwy do koźlaka. A i on myślę że zamiast wody na lato ujdzie. 

Jeszcze raz: jakie masz drożdże, jakie masz temperatury w fermentowni?

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, zasada napisał:

 

Nawet jeśli mowa o ale, może być trudno - no chyba, że użyjesz szybkich drożdży jak chwalone na forum i czacie omega hothead (jeden z kolegów wspominał o 3 dniach pełnej i skutecznej fermentacji - @Maciejeq?).

image.png.14066b47e1c046a27016cce56d58a7e9.png

HH są szybkie, tak wyglądało wiadro po 16h od zadania drożdży do brzeczki, jednakże ja nie odważyłbym się pić piwa po 3 dniach fermentacji, nawet nimi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, Maciejeq napisał:

image.png.14066b47e1c046a27016cce56d58a7e9.png

HH są szybkie, tak wyglądało wiadro po 16h od zadania drożdży do brzeczki, jednakże ja nie odważyłbym się pić piwa po 3 dniach fermentacji, nawet nimi :)

Po jakim czasie piwo było pijalne?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, majlosz napisał:

Po jakim czasie piwo było pijalne?

Ze względu na brak czasu zabutelkowałem je po 26 dniach fermentacji, także jeśli chodzi o to jak szybko się ono ułożyło (czyli w pełni zakończyło fermentację, sprzątanie itd.) - nie jestem w stanie powiedzieć. Pewnie po 14 dniach było już w zasadzie po sprawie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...