Skocz do zawartości
rot

Ile dajecie chmielu na ziomo APA/IPA

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mam takie pytanie ile dajecie chmielu na zimno i na ile czasu przy warkach w stylu APA/IPA. Pytam ponieważ mam taką zagwozdkę. W tamtym roku robiłem APA na lato i dałem na zimno na 20L 30g Cascade (chyba zbiory 2016) na 10dni. Aromat był wyraźnie wyczuwalny, choć nie walił na kilometr. Generalnie założenie jakie było się sprawdziło. W tym roku powtórzyłem APA na lato i dałem 50g Cascade (zbiory 2017) też na 10dni na 20L  i szczerze to bardzo słabo wyczuwalny jest aromat. I nie wiem czy za mało daję czy jakiś ten zbiór ma wyraźnie mniej olejków. Jedyna różnica między obiema warkami poza zbiorem chmielu była w pojemniku do fermentacji. Pierwszą warkę robiłem w szkle a drugą w wiadrze plastikowym. Dodatkowo w tamtym roku zrobiłem WCIPA i 50g na zimno co prawda Centeniala też dało słaby aromat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja daję trochę więcej, od 60g do 150g amerykańców na 20l warkę (choć znam takich co dają i 400g). Staram się też nie chmielić na zimno dłużej niż 5 dni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dałeś za mało,

trzymałeś o wiele za długo

nikt nie wie jakie te piwa robisz i co Ci aromat przykryje

temat rzeka :)

Ale daj te 100g i potrzymaj 2-3 dni

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Do APY IPY AIPY dawałem od 100 do 150gr. na 21 litrów. Z reguły stosuję mieszankę Citra/Amarillo/Chinook/Cascade. Teraz planuję dać 175 gr.

 

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Edit: daję na 4-6 dni

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A gdzieś tu obok był temat że nie warto dawać więcej niż 2g/L bo nie ma różnicy.

EDIT: 

 

Z moich doświadczeń, 2g/L dają dobry efekt, powyżej tego więcej zależy od jakości chmielu niż od ilości. 3-4 dni to optymalna długość chmielenia na zimno

Edytowane przez dirk gently

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czym cieplejsza fermentacja tym krócej chmiel na zimno.

w przedziale 16-20°C chmiele 3 dni

poniżej 10°C 5-7 dni

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×