Jump to content
kamil.maciejewski

Fermentacja piwa z Brewkit-u

Recommended Posts

Cześć,

 

14.04 uważałem swoją drugą warkę z Brewkitu Better Brew Pale Ale... po siedmiu dniach zajrzałem do fermentora, a tam jeszcze sporo piany (poniżej przesyłam zdjęcie). Piwo na drożdżach US-05, temperatura 20-22’C

 

Z góry dzięki!!

21EB81FC-F847-4298-B2D3-B98D77862B7D.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uprzedzę pytanie i odpowiem: nie zlewaj na cichą, zapomnij o wiadrze na 2-3 tygodnie i dopiero wtedy butelkuj ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli chciałbym dorzucić jeszcze chmiel na cichą to kiedy mam wrzucić?? Za dwa tygodnie na 3-4 dni przed butelkowanie??

 

Czy to jest normalne, że fermentacja może trwać tak długo?? To dobra oznaka czy wręcz przeciwnie??

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, kamil.maciejewski napisał:

Za dwa tygodnie na 3-4 dni przed butelkowanie??

 Tak :)

 

12 minut temu, kamil.maciejewski napisał:

Czy to jest normalne, że fermentacja może trwać tak długo?? To dobra oznaka czy wręcz przeciwnie??

Drozdze pracuja tyle ile musza. Temp masz troche za wysoka i piwo nie wyjdzie do konca czyste smakowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Bogi napisał:

W którym miejscu ta fermentacja jest długa? Jakie są parametry? Ile blg końcowe?

Początkowe BLG 10, po sześciu dniach spadło do 2,5. 

 

 

3 godziny temu, luki161 napisał:

 Tak :)

 

Drozdze pracuja tyle ile musza. Temp masz troche za wysoka i piwo nie wyjdzie do konca czyste smakowo.

Przenosić teraz do niższej temperatury czy uzbroić się w cierpliwość??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz to juy nie przenos, nie obniza sie temperatury w trakcie fermentacji. Poza tym w 80% pewnie jest juz po robocie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli zeszło z 10 do 2,5 Blg to pewnie jest już po fermentacji. Piana z US-05 może nie chcieć opaść (w końcu to GÓRNA fermentacja). 

Ale jak koledzy pisali, lepiej potrzymać piwo dłużej niż zlać lub butelkować za wcześnie. Zmierz Blg za tydzień, jak się nie zmieni sypnij chmiel na maks 5 dni i butelkuj. Cierpliwość jest w tym hobby najważniejsza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Po trzech tygodniach od zabutelkowania piwo ma mocny posmak drożdżowy, widac również 2-3mm warstwę na dnie. Czy zostawić piwo na jeszcze kilka tygodni czy ratować/pozbywać się posmaku drożdży w inny sposób??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warstwa drożdży jest normalna. Wstaw piwo na noc do lodówki, potem nalewaj je ostrożnie, by nie wzburzyć osadu z dna. Około 1 cm piwa zostaw w butelce. 

W następnym piwie przeprowadź fermrntację w niższej temperaturze, będzie lepsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, kamil.maciejewski napisał:

Witam,

 

Po trzech tygodniach od zabutelkowania piwo ma mocny posmak drożdżowy, widac również 2-3mm warstwę na dnie. Czy zostawić piwo na jeszcze kilka tygodni czy ratować/pozbywać się posmaku drożdży w inny sposób??

Drożdży w butelce może być jeszcze mniej, jeśli przed rozlewem zdekantujesz znad osadu piwo z cichej fermentacji do tanku pośredniego (kolejny fermentor z kranikiem). Tam też można przygotować roztwór wody z glukozą do refermentacji, dzięki czemu nie będziesz musiał sypać do każdej butelki.

A teraz to tylko jak kolega koholet poradził - nalewać piwo do szklanki jednym płynnym ruchem bez drożdży i powinno być lepiej.

Edited by Wuuu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, kamil.maciejewski napisał:

Czy miało by sens przelanie piwa spowrotem do fermentora i ponowne zabutelkowanie??

Moim zdaniem nie miało by to sensu. No i kupa roboty. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.