Jump to content
kamil.maciejewski

Fermentacja piwa z Brewkit-u

Recommended Posts

12 minut temu, kamil.maciejewski napisał:

Za dwa tygodnie na 3-4 dni przed butelkowanie??

 Tak :)

 

12 minut temu, kamil.maciejewski napisał:

Czy to jest normalne, że fermentacja może trwać tak długo?? To dobra oznaka czy wręcz przeciwnie??

Drozdze pracuja tyle ile musza. Temp masz troche za wysoka i piwo nie wyjdzie do konca czyste smakowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Bogi napisał:

W którym miejscu ta fermentacja jest długa? Jakie są parametry? Ile blg końcowe?

Początkowe BLG 10, po sześciu dniach spadło do 2,5. 

 

 

3 godziny temu, luki161 napisał:

 Tak :)

 

Drozdze pracuja tyle ile musza. Temp masz troche za wysoka i piwo nie wyjdzie do konca czyste smakowo.

Przenosić teraz do niższej temperatury czy uzbroić się w cierpliwość??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli zeszło z 10 do 2,5 Blg to pewnie jest już po fermentacji. Piana z US-05 może nie chcieć opaść (w końcu to GÓRNA fermentacja). 

Ale jak koledzy pisali, lepiej potrzymać piwo dłużej niż zlać lub butelkować za wcześnie. Zmierz Blg za tydzień, jak się nie zmieni sypnij chmiel na maks 5 dni i butelkuj. Cierpliwość jest w tym hobby najważniejsza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warstwa drożdży jest normalna. Wstaw piwo na noc do lodówki, potem nalewaj je ostrożnie, by nie wzburzyć osadu z dna. Około 1 cm piwa zostaw w butelce. 

W następnym piwie przeprowadź fermrntację w niższej temperaturze, będzie lepsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, kamil.maciejewski napisał:

Witam,

 

Po trzech tygodniach od zabutelkowania piwo ma mocny posmak drożdżowy, widac również 2-3mm warstwę na dnie. Czy zostawić piwo na jeszcze kilka tygodni czy ratować/pozbywać się posmaku drożdży w inny sposób??

Drożdży w butelce może być jeszcze mniej, jeśli przed rozlewem zdekantujesz znad osadu piwo z cichej fermentacji do tanku pośredniego (kolejny fermentor z kranikiem). Tam też można przygotować roztwór wody z glukozą do refermentacji, dzięki czemu nie będziesz musiał sypać do każdej butelki.

A teraz to tylko jak kolega koholet poradził - nalewać piwo do szklanki jednym płynnym ruchem bez drożdży i powinno być lepiej.

Edited by Wuuu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, kamil.maciejewski napisał:

Czy miało by sens przelanie piwa spowrotem do fermentora i ponowne zabutelkowanie??

Moim zdaniem nie miało by to sensu. No i kupa roboty. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...