Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

14.04 uważałem swoją drugą warkę z Brewkitu Better Brew Pale Ale... po siedmiu dniach zajrzałem do fermentora, a tam jeszcze sporo piany (poniżej przesyłam zdjęcie). Piwo na drożdżach US-05, temperatura 20-22’C

 

Z góry dzięki!!

21EB81FC-F847-4298-B2D3-B98D77862B7D.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uprzedzę pytanie i odpowiem: nie zlewaj na cichą, zapomnij o wiadrze na 2-3 tygodnie i dopiero wtedy butelkuj ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chciałbym dorzucić jeszcze chmiel na cichą to kiedy mam wrzucić?? Za dwa tygodnie na 3-4 dni przed butelkowanie??

 

Czy to jest normalne, że fermentacja może trwać tak długo?? To dobra oznaka czy wręcz przeciwnie??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 minut temu, kamil.maciejewski napisał:

Za dwa tygodnie na 3-4 dni przed butelkowanie??

 Tak :)

 

12 minut temu, kamil.maciejewski napisał:

Czy to jest normalne, że fermentacja może trwać tak długo?? To dobra oznaka czy wręcz przeciwnie??

Drozdze pracuja tyle ile musza. Temp masz troche za wysoka i piwo nie wyjdzie do konca czyste smakowo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Bogi napisał:

W którym miejscu ta fermentacja jest długa? Jakie są parametry? Ile blg końcowe?

Początkowe BLG 10, po sześciu dniach spadło do 2,5. 

 

 

3 godziny temu, luki161 napisał:

 Tak :)

 

Drozdze pracuja tyle ile musza. Temp masz troche za wysoka i piwo nie wyjdzie do konca czyste smakowo.

Przenosić teraz do niższej temperatury czy uzbroić się w cierpliwość??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teraz to juy nie przenos, nie obniza sie temperatury w trakcie fermentacji. Poza tym w 80% pewnie jest juz po robocie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli zeszło z 10 do 2,5 Blg to pewnie jest już po fermentacji. Piana z US-05 może nie chcieć opaść (w końcu to GÓRNA fermentacja). 

Ale jak koledzy pisali, lepiej potrzymać piwo dłużej niż zlać lub butelkować za wcześnie. Zmierz Blg za tydzień, jak się nie zmieni sypnij chmiel na maks 5 dni i butelkuj. Cierpliwość jest w tym hobby najważniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Po trzech tygodniach od zabutelkowania piwo ma mocny posmak drożdżowy, widac również 2-3mm warstwę na dnie. Czy zostawić piwo na jeszcze kilka tygodni czy ratować/pozbywać się posmaku drożdży w inny sposób??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warstwa drożdży jest normalna. Wstaw piwo na noc do lodówki, potem nalewaj je ostrożnie, by nie wzburzyć osadu z dna. Około 1 cm piwa zostaw w butelce. 

W następnym piwie przeprowadź fermrntację w niższej temperaturze, będzie lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, kamil.maciejewski napisał:

Witam,

 

Po trzech tygodniach od zabutelkowania piwo ma mocny posmak drożdżowy, widac również 2-3mm warstwę na dnie. Czy zostawić piwo na jeszcze kilka tygodni czy ratować/pozbywać się posmaku drożdży w inny sposób??

Drożdży w butelce może być jeszcze mniej, jeśli przed rozlewem zdekantujesz znad osadu piwo z cichej fermentacji do tanku pośredniego (kolejny fermentor z kranikiem). Tam też można przygotować roztwór wody z glukozą do refermentacji, dzięki czemu nie będziesz musiał sypać do każdej butelki.

A teraz to tylko jak kolega koholet poradził - nalewać piwo do szklanki jednym płynnym ruchem bez drożdży i powinno być lepiej.

Edytowane przez Wuuu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, kamil.maciejewski napisał:

Czy miało by sens przelanie piwa spowrotem do fermentora i ponowne zabutelkowanie??

Moim zdaniem nie miało by to sensu. No i kupa roboty. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×