Skocz do zawartości
Kamilos55

Dwuwęglany w wodzie

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem artykuł o wodzie na wiki i mam pytanie odnośnie:
 

Cytuj
  • HCO3 (dwuwęglany) - 0-300 ppm. Od zawartości dwuwęglanów zależy, jakie piwa będa nam dobrze wychodzić. 0-50 ppm jasne, delikatne piwa. 50-150 ppm bursztynowe, brązowe. 150-250 ciemne, palone. Szczególnie w stoutach wysoka zawartość węglanów pomaga zwalczyć kwaśność słodów palonych.


Co jeśli chcę uwarzyć jasne piwo a mam wodę z 230 HC03? Czy muszę je zredukować? Jak to wpłynie na piwo jeśli nic nie zrobię?
Pozostałe parametry tej wody: CA2 - 60, NA - 15, MG - 14, CL - 22, nie podano siarczanów. Ogólna mineralizacja 378 mg/L (nie wiem czy można to uznać za twardość ogólną).
 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak nie zredukujesz przy jasnych to możesz mieć za wysokie pH zacieru i później problemy z tym związane np. przechodzenie tanin itp.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, Kamilos55 napisał:

a jeśli nie zacieram, tylko z ekstraktu?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ok, czyli najtańsza woda z marketu zwykle pasuje.
Myślałem że podczas chmielenia ważne są siarczany i chlorki, że dadzą albo chmielowy albo słodowy profil. Ale skoro tak...

Edytowane przez Kamilos55

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A znajdziesz tanią wodę z markety z małą zawartością węglanów? :)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, używałem tylko jednej z biedry ale teraz widzę, że ma 69,5 siarczanów i 18 chlorków a piwo, które na niej robiłem wyszło bardziej chmielowe/goryczkowe niż wyliczenia, goryczka bywała nawet zalegająca. Wygląda na to, że jednak minerały w wodzie mają wpływ na gotowanie z ekstraktów (niechmielonych) z chmielem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A: zmiękczanie wody przez dolewanie destylowanej

B: Filtry typu brita.

 

W obu wypadkach redukujesz problem, ale ciężko wyliczyć co zostało. Najmniej zmineralizowana z kategorii 5l tani baniak jest podstawowa woda źródlana z tesco, jakoś 1.5zł za baniak.

Zaniżenie porządanych minerałów można skontrować gipsem piwowarskim.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Kamilos55 większość wód mineralnych jest mocno alkaliczna, jak kiedyś sie przyglądałem, to większość miała ok 180 ppm HCO, co przy jasnym słodzie bez zakwaszania może skutkować zbyt wysokim pH zacieru i brzeczki, a co za tym idzie większej ekstrakcji tanin i utylizacji chmielu. 
http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=How_pH_affects_brewing#Hop_utilization

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Są wody zrodlane kupne które mają poniżej 100 ppm hco3

Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pewnie są, research robiłem na łatwo dostępnych i tanich w baniakach 5L kilka lat temu. Skutek był taki, że kupiłem filtr RO :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki @tibek za link! Muszę zatem zaopatrzyć się z paski to mierzenia ph i zacząć to kontrolować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×