Jump to content
Sign in to follow this  
Kamilos55

Dwuwęglany w wodzie

Recommended Posts

Przeczytałem artykuł o wodzie na wiki i mam pytanie odnośnie:
 

Cytuj
  • HCO3 (dwuwęglany) - 0-300 ppm. Od zawartości dwuwęglanów zależy, jakie piwa będa nam dobrze wychodzić. 0-50 ppm jasne, delikatne piwa. 50-150 ppm bursztynowe, brązowe. 150-250 ciemne, palone. Szczególnie w stoutach wysoka zawartość węglanów pomaga zwalczyć kwaśność słodów palonych.


Co jeśli chcę uwarzyć jasne piwo a mam wodę z 230 HC03? Czy muszę je zredukować? Jak to wpłynie na piwo jeśli nic nie zrobię?
Pozostałe parametry tej wody: CA2 - 60, NA - 15, MG - 14, CL - 22, nie podano siarczanów. Ogólna mineralizacja 378 mg/L (nie wiem czy można to uznać za twardość ogólną).
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie zredukujesz przy jasnych to możesz mieć za wysokie pH zacieru i później problemy z tym związane np. przechodzenie tanin itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, czyli najtańsza woda z marketu zwykle pasuje.
Myślałem że podczas chmielenia ważne są siarczany i chlorki, że dadzą albo chmielowy albo słodowy profil. Ale skoro tak...

Edited by Kamilos55

Share this post


Link to post
Share on other sites

A znajdziesz tanią wodę z markety z małą zawartością węglanów? :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem, używałem tylko jednej z biedry ale teraz widzę, że ma 69,5 siarczanów i 18 chlorków a piwo, które na niej robiłem wyszło bardziej chmielowe/goryczkowe niż wyliczenia, goryczka bywała nawet zalegająca. Wygląda na to, że jednak minerały w wodzie mają wpływ na gotowanie z ekstraktów (niechmielonych) z chmielem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A: zmiękczanie wody przez dolewanie destylowanej

B: Filtry typu brita.

 

W obu wypadkach redukujesz problem, ale ciężko wyliczyć co zostało. Najmniej zmineralizowana z kategorii 5l tani baniak jest podstawowa woda źródlana z tesco, jakoś 1.5zł za baniak.

Zaniżenie porządanych minerałów można skontrować gipsem piwowarskim.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Kamilos55 większość wód mineralnych jest mocno alkaliczna, jak kiedyś sie przyglądałem, to większość miała ok 180 ppm HCO, co przy jasnym słodzie bez zakwaszania może skutkować zbyt wysokim pH zacieru i brzeczki, a co za tym idzie większej ekstrakcji tanin i utylizacji chmielu. 
http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=How_pH_affects_brewing#Hop_utilization

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie są, research robiłem na łatwo dostępnych i tanich w baniakach 5L kilka lat temu. Skutek był taki, że kupiłem filtr RO :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...