Jump to content
Sign in to follow this  
Sojer

Teflon a zacieranie

Recommended Posts

Czy ktoś ma doświadczenia w tym zakresie? Chcę zrobić starter i z małych garnków mam emaliowane ok. 1 litra, a z większych (3-5l) pokryte teflonem. Zastanawiam się czy zatrzeć w nich na starter czy wskoczyć w emalię 11 litrów...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli gotujesz w jedzenie dla siebie, to równie dobrze możesz przygotować papu dla drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Papu dla drożdży chyba ok, ale całej warki nie zatarłbym w teflonie. Zawsze wydaje mi się mniej czy bardziej natłuszczony.

W sumie mam też żaroodporną kolbę 2 litry, ale mieszać w niej, a później filtrować... Wolę wlać do niej brzeczkę.

Ok robię starter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teflon ma taki swój urok, że jest śliski :beer: , często siętą właściwość wykorzystuje. Często się go stosuje w laboratorium bo jest odporny na bardzo wysokie temperatury i chemicznie odporny, praktycznie na wszystko. Nie ma szans by cokolwiek rozpuściło go lub by zmienił smak brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.