Jump to content
Sign in to follow this  
Effa_Panda

Refermentacja a drożdże o średnim odfermentowaniu

Recommended Posts

Hej! Warzę właśnie swoje pierwsze piwko jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie bo zacząłem od eksperymentów ale pachnie nie najgorzej. Chciałbym zastosować refermentację w butelce za pomocą czeskich cukierków. Brzeczka wystartowała z pułapu 10 st. blg na drożdżach S-04. Obawiam się granatów ponieważ przeczytałem że ten szczep drożdży pozostawia niestrawione cukry w tej sytuacji nie wiem czy nie zastosować mniejszej części surowca do refermentacji. Proszę o poradę z góry dzięki.

Edited by Effa_Panda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli drożdże zjadły wszystko co są w stanie zjeść (czyli prawidłowo odfermentowały) to surowca do refermentacji nie dajesz mniej tylko tyle ile trzeba. Skoro drożdże we wiadrze czegoś nie dojadły to w butelkach też nie powinny.

Najważniejsze jest to abyś był pewny, że fermentacja się zakończyła (na koniec fermentacji podnieś temp.). Ile już to piwo Ci fermentuje i w jakich temperaturach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

19-21 to temperatura piwa, czy otoczenia?

To lekkie piwo, ale daj im jeszcze z 7-10 dni w spokoju, zmierz Blg, porównaj po kolejnych 3 dniach, jeśli nie spada, to granatów raczej nie masz się co obawiać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Effa_Panda napisał:

byłem przekonany że im temperatura fermentacji bliższa optimum tym lepiej ^^

co masz na myśli pisząc optimum?

1 minutę temu, Effa_Panda napisał:

piwo od otoczenia jest zatem chłodniejsze tak?

odwrotnie... a podczas fermentacji burzliwej o kilka stopni cieplejsze

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 19.04.2018 o 12:50, Effa_Panda napisał:

Od Niedzieli wieczór, a mamy piątek rano w temperaturze 19-21 stopni.

@edit: po cukierku na butelkę? mają 3g i tyle mi wiadomo na ich temat

Ale te cukierki to oprócz cukru zawierają mnóstwo "chemii", a i sam cukier jest różny... Niby przefermentuje ale... tylko część fermentowalna. Na pewno chcesz w to brnąć?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Effa_Panda napisał:

^^ a jakiej chemii?

Sam nie znasz skladu cukierkow, a wymagasz zeby inni cokolwiek o nich wiedzieli ;) Fakt jest taki, ze moze tam byc pelno gowna od barwnikow mniej lub bardziej naturalnych, po slodziki, utrwalacze smaku itp. Te mityczne cukierki masz bez opakowania, skladu itd.? Znalazles je w foliowym woreczku na strychu czy jak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...