Jump to content
Sign in to follow this  
verth

Jak zrobić mocarza w 10 litrowym garze?

Recommended Posts

Hej. Nie posiadam śrutownika ani zapasowych fermentorów, a ześrutowany słód szybko "wietrzeje" dlatego wpadłem na pomysł wykorzystania większej ilości słodu przy produkcji piwa. Niestety posiadam tylko gar 10 l. 3 kg słodu ledwo udaje się zatrzeć. Wpadłem na taki pomysł:

 

1. Pierwszego dnia zatrę i wysłodzę 3 kg słodu. Wygotuję do powiedzmy 5 l. Jak przestygnie to przeleję tę gęstą brzeczkę do plastikowej butelki/butelek. Po czym włożę wszystko do lodówki.

 

2. Następnego dnia znowu zatrę i wysłodzę 3 kg słodu i zacznę gotować. Wszystko co odparuje będę uzupełniał brzeczką z poprzedniego dnia. Co w gigantycznie podniesie mi ekstrakt.

 

Czy ma to sens? Celuję w jakieś 25-28 blg. Czy taką schłodzoną brzeczkę mogę przechowywać w lodówce przez 24 h i potem spokojnie "dogęszczać" nią brzeczkę kolejną? 

 

No i pytanie czy Safale 04 lub 05 uciągną taki gęsty zacier?

Edited by verth

Share this post


Link to post
Share on other sites

W każdym garze, nawet bez takich kombinacji, zrobisz mocne piwo, tylko będzie go odpowiednio mniej ;)

Oba szczepy są ok.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minutes ago, verth said:

Właśnie, ale mi chodzi o to by mieć 9 l piwa, bo przy 3 l jak wyjdzie Grand Champion to nie będę miał go nawet na tyle by wysłać na konkurs :)

da się, tylko nie dolewaj zimnej brzeczki do gotujacej, bo co chwila bedzie Ci się wytrącał przełom. Błoto straszne się zrobi.

Jak masz możliwośc gotuj na 2 garnki i do jednego dolewaj w miarę ubywania. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy masz taką możliwość jak ocieplenie fermentora. Ja do tego użyłem 4 startych karimat i co tam mialem pod ręką. Mocne piwa tak zacieram jednotemperaturowo. Wydłużam tylko zacieranie do 90-120min. Na dnie fermentora filtr z oplotu, a w nim drut miedziany, żeby leżał stabilnie. Ja w taki sposób rozwiązałem problem z małym garnkiem przy zacieraniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jankasper o dzięki, nie wiedziałem o tym, już wiem skąd u mnie brak przełomu w 1 warce i pełno błota na dnie gara (obejrzałem 100 filmików o warzeniu, przeczytałem 1000 opisów ale nikt o tym nie wspominał :D daniol88 ze względu na mały gar warzelny nie mam również dużych fermentorów. Fermentuję piwo w wiaderkach 12 l, ale zamówione 15 już do mnie idą. Swiaderny jestem z Żor, ale nie znam żadnego osobiście piwowara domowego poza mną (o ile mogę tak się nazwać będąc po 12 dniu fermentacji pierwszej warki :D).

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może po prostu kup emalie 30l nowa za około 120zł, albo używke tutaj na forum w dziale giełda. Wiem że nie o to pytasz ale przy robieniu 9l piwa schodzi czasowo niewiele czasu mniej niż przy 20l warce. I robic mocne piwo kilka dni? Nie wiem na ile wyceniasz swój czas i ile go posiadasz, ale ja bym takie rozwiązanie wybrał bo i tak prędzej czy później przesiadziesz się na wiekszy garnek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Katohaikara nie przekonuje mnie warzenie z ekstraktów. To trochę tak jakby robić pizzę mrożoną Giuseppe, a później chwalić się, że jest się pizzermanem. crusher wiem, że tak by było najlepiej, ale musiałbym znowu zainwestować. W ogóle to nosiłem się z warzeniem jakieś 3 lata, aż uparłem się iść na kompromis i kupić małe fermentory, wykorzystać garnek który miałem itp. Dzięki temu w ogóle zacząłem warzyć. Planuję zrobić jeszcze 3 piwa (ogólnie 4) i zakończyć sezon. Jak wszystko pójdzie dobrze to na jesień będę kompletował większy sprzęt oraz śrutownik. Swoją drogą Versaar z mojej okolicy już zaoferował swoją pomoc. Dzięki :) To forum jest super!

Edited by verth

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też tak myślałem i skończyłem z garem 50l, zestawem fermentorów itp... :) Tak że szykuj się ne tę jesień, znaczy kasę na sprzęt :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...