Skocz do zawartości
verth

Jak zrobić mocarza w 10 litrowym garze?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Nie posiadam śrutownika ani zapasowych fermentorów, a ześrutowany słód szybko "wietrzeje" dlatego wpadłem na pomysł wykorzystania większej ilości słodu przy produkcji piwa. Niestety posiadam tylko gar 10 l. 3 kg słodu ledwo udaje się zatrzeć. Wpadłem na taki pomysł:

 

1. Pierwszego dnia zatrę i wysłodzę 3 kg słodu. Wygotuję do powiedzmy 5 l. Jak przestygnie to przeleję tę gęstą brzeczkę do plastikowej butelki/butelek. Po czym włożę wszystko do lodówki.

 

2. Następnego dnia znowu zatrę i wysłodzę 3 kg słodu i zacznę gotować. Wszystko co odparuje będę uzupełniał brzeczką z poprzedniego dnia. Co w gigantycznie podniesie mi ekstrakt.

 

Czy ma to sens? Celuję w jakieś 25-28 blg. Czy taką schłodzoną brzeczkę mogę przechowywać w lodówce przez 24 h i potem spokojnie "dogęszczać" nią brzeczkę kolejną? 

 

No i pytanie czy Safale 04 lub 05 uciągną taki gęsty zacier?

Edytowane przez verth

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W każdym garze, nawet bez takich kombinacji, zrobisz mocne piwo, tylko będzie go odpowiednio mniej ;)

Oba szczepy są ok.

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie, ale mi chodzi o to by mieć 9 l piwa, bo przy 3 l jak wyjdzie Grand Champion to nie będę miał go nawet na tyle by wysłać na konkurs :)

Edytowane przez verth

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
38 minutes ago, verth said:

Właśnie, ale mi chodzi o to by mieć 9 l piwa, bo przy 3 l jak wyjdzie Grand Champion to nie będę miał go nawet na tyle by wysłać na konkurs :)

da się, tylko nie dolewaj zimnej brzeczki do gotujacej, bo co chwila bedzie Ci się wytrącał przełom. Błoto straszne się zrobi.

Jak masz możliwośc gotuj na 2 garnki i do jednego dolewaj w miarę ubywania. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrób dekokcję. W fermentorze trzymasz zacier, a w tym swoim garze grzejesz. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy masz taką możliwość jak ocieplenie fermentora. Ja do tego użyłem 4 startych karimat i co tam mialem pod ręką. Mocne piwa tak zacieram jednotemperaturowo. Wydłużam tylko zacieranie do 90-120min. Na dnie fermentora filtr z oplotu, a w nim drut miedziany, żeby leżał stabilnie. Ja w taki sposób rozwiązałem problem z małym garnkiem przy zacieraniu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jankasper o dzięki, nie wiedziałem o tym, już wiem skąd u mnie brak przełomu w 1 warce i pełno błota na dnie gara (obejrzałem 100 filmików o warzeniu, przeczytałem 1000 opisów ale nikt o tym nie wspominał :D daniol88 ze względu na mały gar warzelny nie mam również dużych fermentorów. Fermentuję piwo w wiaderkach 12 l, ale zamówione 15 już do mnie idą. Swiaderny jestem z Żor, ale nie znam żadnego osobiście piwowara domowego poza mną (o ile mogę tak się nazwać będąc po 12 dniu fermentacji pierwszej warki :D).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
38 minut temu, verth napisał:

Swiaderny jestem z Żor, ale nie znam żadnego osobiście piwowara domowego poza mną (o ile mogę tak się nazwać będąc po 12 dniu fermentacji pierwszej warki :D).

https://www.piwo.org/membermap/

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A może dodaj ekstraktu słodowego? Wiem, że to droga na skróty, ale efekt pewny, bez wielkich kombinacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A może po prostu kup emalie 30l nowa za około 120zł, albo używke tutaj na forum w dziale giełda. Wiem że nie o to pytasz ale przy robieniu 9l piwa schodzi czasowo niewiele czasu mniej niż przy 20l warce. I robic mocne piwo kilka dni? Nie wiem na ile wyceniasz swój czas i ile go posiadasz, ale ja bym takie rozwiązanie wybrał bo i tak prędzej czy później przesiadziesz się na wiekszy garnek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Katohaikara nie przekonuje mnie warzenie z ekstraktów. To trochę tak jakby robić pizzę mrożoną Giuseppe, a później chwalić się, że jest się pizzermanem. crusher wiem, że tak by było najlepiej, ale musiałbym znowu zainwestować. W ogóle to nosiłem się z warzeniem jakieś 3 lata, aż uparłem się iść na kompromis i kupić małe fermentory, wykorzystać garnek który miałem itp. Dzięki temu w ogóle zacząłem warzyć. Planuję zrobić jeszcze 3 piwa (ogólnie 4) i zakończyć sezon. Jak wszystko pójdzie dobrze to na jesień będę kompletował większy sprzęt oraz śrutownik. Swoją drogą Versaar z mojej okolicy już zaoferował swoją pomoc. Dzięki :) To forum jest super!

Edytowane przez verth

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też tak myślałem i skończyłem z garem 50l, zestawem fermentorów itp... :) Tak że szykuj się ne tę jesień, znaczy kasę na sprzęt :D

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×