Jump to content
Sign in to follow this  
koper2503

Start Fermentacji

Recommended Posts

Witam w sobote postawiłem swoja druga warke i mam problem poniewaz fermentacja nie ruszyła nie wiem co mogłem zrobic zle temperatura brzeczki miala 24 stopnie podczas dodawania drozdzy wszystko dokladnie odkaziłem Czy da sie to jakos uratowac dodam jeszcze ze temperatura nastawu ma 21-22 stopnie

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, koper2503 napisał:

 drozdze z zestawu 

Tych drożdży jest zawsze za mało i z reguły nie są przechowywane w lodówce. Mogą staryowć długo i z nieprzewidywalnymi efektami.

Ale jak pisał luki, na pewno nie ruszyły? Bulkanie lub jego brak o tym nie świadczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mogę zrozumieć jaka może być przyjemność z robienia piwa na ekstraktach i z zestawów. Chcemy pić taniej dobre piwo, no i ok. Ale nie wiem czy te parę godzin mniej zadośćuczyni mi układanie przepisu, robienie i degustację piwa na produktach, które świadomie kupiłem.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie mogę zrozumieć jaka może być przyjemność z robienia piwa na ekstraktach i z zestawów. Chcemy pić taniej dobre piwo, no i ok. Ale nie wiem czy te parę godzin mniej zadośćuczyni mi układanie przepisu, robienie i degustację piwa na produktach, które świadomie kupiłem.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Zajawka tkwi w tym, że z warki na warkę jesteś coraz lepszy, rozwijasz się i wykorzystujesz coraz to nowe metody, a piwo z warki na warkę jest coraz lepsze.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra... JAK dodane drożdże?

 

Osobiście polecam ulanie odrobiny piwa na pomiar aktualnego Blg, jeśli nie ruszyło, albo prawie nie ruszyło to zlać do gara, zagotować i dodać świeżych drożdży S-04, bo chyba najbliższe specyfiką i proste w użyciu.

 

Jak coś się zmieniło... napisz co i jak, wtedy będziemy myśleć.

 

Mojej rady nr 1 też nie stosuj bez opinii kogoś bardziej "normalnego". Ja tu uchodzę za oszołoma :]

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, pogo napisał:

Dobra... JAK dodane drożdże?

 

Osobiście polecam ulanie odrobiny piwa na pomiar aktualnego Blg, jeśli nie ruszyło, albo prawie nie ruszyło to zlać do gara, zagotować i dodać świeżych drożdży S-04, bo chyba najbliższe specyfiką i proste w użyciu.

 

Jak coś się zmieniło... napisz co i jak, wtedy będziemy myśleć.

 

Mojej rady nr 1 też nie stosuj bez opinii kogoś bardziej "normalnego". Ja tu uchodzę za oszołoma :]

dzieki sprawdzilem blg i na starcie bylo 11 teraz jest 9 wiec powoli rusza

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, Zukowiec napisał:

Zajawka tkwi w tym, że z warki na warkę jesteś coraz lepszy, rozwijasz się i wykorzystujesz coraz to nowe metody, a piwo z warki na warkę jest coraz lepsze.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
 

jest to moja 2 warka dopiero wchodze w swiat domowych piw i ich produkcji ale wiem ze nastepna chce robic sam bo chce sie w tym temacie rozwijac a nie skonczyc na zestawach

Share this post


Link to post
Share on other sites
jest to moja 2 warka dopiero wchodze w swiat domowych piw i ich produkcji ale wiem ze nastepna chce robic sam bo chce sie w tym temacie rozwijac a nie skonczyc na zestawach
I tak trzymać

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...