Skocz do zawartości

Warzone przez Ogurka


Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając wasze zapiski, pomyślałem, że założenie własnego wątku może być receptą na bałagan jaki mam w dotychczasowych notatkach. Zaczynam od dzisiejszej warki. Za wszystkie rady i uwagi, będę bardzo wdzięczny.

 

Warka nr 9. Grodziskie (15.04.2018)

 

Skład:

Pszeniczny Wędzony (Viking) - 5kg

Oktawia 9,2% - 50g

Drożdże FM51 Grodzie Dębowe - 1l starter na brzeczce żytniej (tylko taki słód miałem)

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 25l

52C - 30min.

64C - 45min. 

72C 15min

wysładzanie - 15+10l

6,5blg x ok.42l

 

Gotowanie:
90min.
60min. - 15g Oktawia 9,2%

30min. - 10g Oktawia 9,2%

15min. - 10g Oktawia 9,2%

5min. - 1 tbl. Whirfloc

0min. - 15g Oktawia 9,2%

Chłodzenie do 20st 40min.

 

Wyszło:

7,5-8blg x ok 33l, zadany starter, temp. ok19-20st

 

22.04.2018: Zlane znad drożdży, Blg 3,5. 

02.05.2018: Rozlane na dwa fermentatory po ok 16l, do jednego 50g Oktawii

12.05.2018: Chmielone na zimno rozlane: 120g cukru na 30 x 0,33l + 13 x 0,5l - czarne z logo

13.05.2018: Reszta też: 120g cukru na 30 x 0,33l + 11 x 0,5l - białe z logo872F0D40-88DF-4976-BA50-084420AD8571.jpeg

Edytowane przez ogur_ek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 10. Maryna Puławska nr1 (21.04.2018)

 

Skład:

Mep©Pilsner - 5kg

Mep©Vienna - 2kg

Carapils (Weyermann) - 0,4kg

Marynka 7,2% - 25g

Puławski 8,9% - 50g

Drożdże FM51 Grodzie Dębowe - gęstwa po warce nr 9

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l

65C - 60min. 

72C - 15min

wysładzanie - 15+10l

blg x ok.42l

 

Gotowanie:
70min.
60min. - 15g Marynka 7,2%

30min. - 20g Puławski 8,9%

Chłodzenie do 80st

30g Puławski 8,9%

 

22.04.2018

Wyszło: 12blg x ok. 33l, zadana cała gęstwa z warki nr 9. 

 

W trakcie zabutelkowana warka nr 7, przez pomyłkę policzyłem cukier jak do grodziskiego, zorientowałem się po fakcie. Zobaczymy co z tego będzie. Kapsel srebrny z logo.

 

Edytowane przez ogur_ek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Warka nr 11. Maryna Lubelska nr1 (13/14.12.2018)

 

Skład:

Słód pilzneński Malteurop - 7kg

Marynka 7,4% (2018) - 35g

Lubelski 4,1% (2017) - 30g

Lubelski 2,4% (2018) - 50g

Drożdże US-05 suche

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 70C

66C-64C - 60min. 

wysładzanie 75C- 15+10l

filtracja na nowym FD coś nie tak, trzeba uszczelnić kadź

blg x ok.42l

 

Gotowanie:
70min. - 35g Marynka 7,4%

10min. - 30g Lubelski 4,1%

Chłodzenie do 85st

50g Lubelski 2,4%

chłodzenie do 16C - ok. 60min.

 

Wyszło: 10,5blg x ok. 33l, zadane dwie paczki drożdży do fermentatora

 

16.01.19: dodałem 120g cukru w syropie, zlałem do wiaderka z kranikiem, nie wszystko, bo nie chciałem lać pod rant:

58 butelek 0,5l biały kapsel bez logo

Edytowane przez ogur_ek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

OK, podczas szybkiej wymiany, zrozumiałem, że to koźlak.

W zapiskach koźlaka brak, więc trudno mi się odnieść do zasypu, drożdży czy chmielenia.

Nalałem - pierwszy rzut oka: piana redukuje się jednak bardzo szybko. Kolor jak na zdjęciu, lekka herbata. Drobiny chmielu najpierw wirują, potem osiadają na dnie. Pierwsze niuchnięcie: delikatny karmelek. Pierwsze łyki: słodowy, okrągły lager. Zbyt lekki jednak na koźlaka - zarówno kolor, jak słodowość. Kojarzy mi się z moją 10tą warką. Jak się uprę to wyczuje masełko ładnie zaokrąglające piwo.

Generalnie smaczne ale sporo od deklarowanego stylu.

 

 

201812_ogur_ek_01.jpg

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 22.04.2018 o 10:10, ogur_ek napisał:

Warka nr 10. Maryna Puławska nr1 (21.04.2018)

Zdecydowanie czuć to wspominane przegazowanie. Bąbluje brzuch.

Piana szybko się zredukowała, kolor jak na zdjęciu.

Aromat: lekko owocowy - nie wiem na ile z chmielu, na ile z drożdży i fermentacji.

Smak: okrągły, dominuje słód, wszystko lekko owocowe, lekko szczypie w język.

Jak podczas wymiany usłyszałem - prosty ejlik. Ciekawe ja smakował w optimum.

 

 

201812_ogur_ek_02.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, ogur_ek napisał:

Miało być marcowe, ale na skutek jakiegoś błędu w zasypie, zamiast 14,5 Blg wyszło 17,

O! A nie czuć tego BLG. W każdym razie smakowało. Dziękuję!
Grodzisze zostawiam na jutro / pojutrze.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 12. Maryna Lubelska nr2 (30/31.12.2018)

 

Skład:

Słód pilzneński Optima - 7kg

Słud karmelowy jasny 7-9 EBC - 0,2kg

Marynka 7,4% (2018) - 35g

Lubelski 4,1% (2017) - 30g

Lubelski 2,6% (2018) - 50g

Drożdże WLP036 Düsseldorf Alt

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 72C

66C-64C - 60min. 

72C - 10min

wysładzanie 75C- 15+10l

blg x ok.42l

 

Gotowanie:
70min. - 35g Marynka 7,4%

10min. - 30g Lubelski 4,1%

po wyłączeniu

50g Lubelski 2,4%

 

 

Wyszło: 10,5blg x ok. 33l, zadany starter drożdży 

 

25.01.19: dodałem 120g cukru w syropie:

63 butelek 0,5l złoty kapsel bez logo

Edytowane przez ogur_ek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 13. Monachijskie jasne (18-19.01.19)

 

Skład:

Słód pilzneński Optima - 6kg

Słód karmelowy jasny Optima 7-9 EBC - 1,5kg

Marynka 7,4% (2018) - 15g

Hallertauer Mittelfrueh DE 6,1% (2018) - 50g

Drożdże 2308 Munich Lager

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 68

64C-62C - 30min. 

po 15min 6l odebrałem do dekokcji, 15 min gotowania

74C - 30min

77C - 10min

wysładzanie 75C- 15+10l skorygowane kw. fosforowym do ok 5,6 (paski)

 

Gotowanie:
60min. - 15g Marynka 7,4%

30min. - 20g Hallertauer Mittelfrueh DE 6,1%

10min. - 10g Hallertauer Mittelfrueh DE 6,1%

0min. - 20g Hallertauer Mittelfrueh DE 6,1%

 

Wyszło:

10,5 Blg, ok 35l. Wywaliłem na dwór gorącą brzeczkę. Miało być ponad 11blg, coś poszło nie tak. 

 

20.01.19:

temperatura spadła do 4st. zadałem starter w podobnej temperaturze i wstawiłem do temp. 11st. . 

Edytowane przez ogur_ek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 14. Altbier (24-25.01.19)

 

Skład:

Słód monachijski Optima - 5kg. 

Słód pilzneński  jasny Optima - 1,3kg. 

Słód Caramunich - 1kg.

Słód melanoidowy Optima - 0,7kg. 

Tettnager DE 3,8% (2017) - 100g. 

Drożdże WLP036 Düsseldorf Alt z warki nr12

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 26l 72C

66-64 - 40min. 

74C - 20min. 

76C - 10min

wysładzanie 75C- 15+10l skorygowane kw. fosforowym do ok 5,6 (paski)

 

Gotowanie:
60min. - 50g.  Tettnager DE 3,8%

15min. - 50g. Tettnager DE 3,8%

 

Wyszło: 

12 Blg, ok. 32l

 

12.03.19

59 butelek 0,5l, kapsel czerwony z logo

Edytowane przez ogur_ek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 lata później...

No to po prawie trzech latach kolejna warka ? Dla przypomnienia procedur łatwe, proste i przyjemne. 

Warka nr 15. Maryna Lubelska (05.01.22)

 

Skład:

Słód pilzneński VikingMalt - 5kg

Słód monachijski VikingMalt - 2kg

Słód karmelowy 150 VikingMalt - 0,3kg

Marynka 9,1% (2020) - 25g

Lubelski 5,0% (2020) - 100g

Drożdże US-05 - 2op

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 64C

64C - 10min. 

70C - 40min

wysładzanie 75C- 10+10+8l

blg x ok.42l

 

Gotowanie:
FWH - 20g Marynka 

60min - 5g Marynka 

30min - 20g Lubelski 

15min - 40g Lubelski

whirpool - 40g Lubelski 

(miało być 20gM+50gL+50gL+50gL ale w trakcie wcięło ostatnią paczkę Lubelskiego)

w 25min schłodzone do 20st

Wyszło: 12.3blg (12,5brix) x ok. 35L, suche drożdże do fermentora 

Rozlane: 25.01.22, 62 butelki (tyle mogę wlać do wiadra) + 170g cukru w syropie . Żółty kapsel. 

Edytowane przez ogur_ek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

Warka nr 16. Bawarski leżak (17.01.22) 

W celach edukacyjnych miał być ten sam zasyp ale inne chmiele i drożdże, jednak 0,3kg karmelu 150 to dużo. Będzie lżejszy lager na żateckim. 

Skład: 

Słód pilzneński VikingMalt - 5kg 

Słód monachijski VikingMalt - 2kg 

Marynka 9,1% (2020) - 20g 

Żatecki % (2020) - 150g 

Drożdże 2206 Bavarian Lager  - starter 

  

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 67C (po zamieszaniu temp. spadła do 62, więc podgrzane do 65st) 

65C-63C - 75min.  

wygrzew do 75 

wysładzanie 75C- 10+10+8l 

blg x ok.42l 

w toku ? 

Gotowanie:
FWH - 20g Marynka   

20min - 50g Żatecki  

10min - 50g Żatecki  

whirpool - 50g Żatecki  

  

wystawione na noc na dwór 

Wyszło: 12blg (12,2brix) x ok. 35L,    

Rozlane:18.02, 100g cukru - 32l: grolsche i srebrne, białe, czerwone z logo 

 

Edytowane przez ogur_ek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 17. Tomyski Pils (21.02.22)

 

Skład:

Słód pilzneński VikingMalt - 6kg

Słód monachijski VikingMalt - 0.5kg (żeby się końcówka nie zmarnowała)

Słód Carapils Weyerman - 1kg

Tomyski 4% - 200g

Drożdże 2206 Bavarian Lager  - gęstwa

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 68C 

63C - 15min.

70C - 60min 

wygrzew do 75

wysładzanie 75C- 18L

kilka litrów na podłogę przed gotowaniem ?

 

Gotowanie:
60min - 25g Marynka  

30min - 50g Tomyski

10min - 60g Tomyski

whirpool - 65g Tomyski

dolana woda do ok30l - blg 11

schłodzone do 20st. i wystawione na noc na dwór

22.02.22 schłodzone do 11st, zadana gęstwa z Warki nr 16.

Rozlane: 31.03, 110g cukru - 31l: niebieskie z logo

42665BD1-0EFA-49EF-8D63-1E12C260FF7B.jpeg

Edytowane przez ogur_ek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 18. Marcowe  (07.04.22)

 

Skład:

Słód wiedeński Optima - 7kg

Słód pilzneński VikingMalt - 1kg

Słód karmelowy jasny Optima  - 1kg

Żatecki 4% (2020) - 100g

Drożdże 2206 Bavarian Lager  - gęstwa

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 53C (po zamieszaniu temp. spadła do 51C) +5ml kw. mlekowego

51C-50C - 30min.

15min grzania

69C-68C - 30min 

wygrzew do 75

wysładzanie 75C- 22l +12ml kw. mlekowego

12blg x ok.45l

 

Gotowanie:  

60min - 50g Żatecki 

10min - 50g Żatecki  

wystawione na noc do chłodzenia

 

 

Wyszło:  ok. 37L x 13,7blg

Rozlane:

Edytowane przez ogur_ek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.