Skocz do zawartości
ogur_ek

Warzone przez Ogurka

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając wasze zapiski, pomyślałem, że założenie własnego wątku może być receptą na bałagan jaki mam w dotychczasowych notatkach. Zaczynam od dzisiejszej warki. Za wszystkie rady i uwagi, będę bardzo wdzięczny.

 

Warka nr 9. Grodziskie (15.04.2018)

 

Skład:

Pszeniczny Wędzony (Viking) - 5kg

Oktawia 9,2% - 50g

Drożdże FM51 Grodzie Dębowe - 1l starter na brzeczce żytniej (tylko taki słód miałem)

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 25l

52C - 30min.

64C - 45min. 

72C 15min

wysładzanie - 15+10l

6,5blg x ok.42l

 

Gotowanie:
90min.
60min. - 15g Oktawia 9,2%

30min. - 10g Oktawia 9,2%

15min. - 10g Oktawia 9,2%

5min. - 1 tbl. Whirfloc

0min. - 15g Oktawia 9,2%

Chłodzenie do 20st 40min.

 

Wyszło:

7,5-8blg x ok 33l, zadany starter, temp. ok19-20st

 

22.04.2018: Zlane znad drożdży, Blg 3,5. 

02.05.2018: Rozlane na dwa fermentatory po ok 16l, do jednego 50g Oktawii

12.05.2018: Chmielone na zimno rozlane: 120g cukru na 30 x 0,33l + 13 x 0,5l - czarne z logo

13.05.2018: Reszta też: 120g cukru na 30 x 0,33l + 11 x 0,5l - białe z logo872F0D40-88DF-4976-BA50-084420AD8571.jpeg

Edytowane przez ogur_ek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 10. Maryna Puławska nr1 (21.04.2018)

 

Skład:

Mep©Pilsner - 5kg

Mep©Vienna - 2kg

Carapils (Weyermann) - 0,4kg

Marynka 7,2% - 25g

Puławski 8,9% - 50g

Drożdże FM51 Grodzie Dębowe - gęstwa po warce nr 9

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l

65C - 60min. 

72C - 15min

wysładzanie - 15+10l

blg x ok.42l

 

Gotowanie:
70min.
60min. - 15g Marynka 7,2%

30min. - 20g Puławski 8,9%

Chłodzenie do 80st

30g Puławski 8,9%

 

22.04.2018

Wyszło: 12blg x ok. 33l, zadana cała gęstwa z warki nr 9. 

 

W trakcie zabutelkowana warka nr 7, przez pomyłkę policzyłem cukier jak do grodziskiego, zorientowałem się po fakcie. Zobaczymy co z tego będzie. Kapsel srebrny z logo.

 

Edytowane przez ogur_ek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 11. Maryna Lubelska nr1 (13/14.01.2018)

 

Skład:

Słód pilzneński Malteurop - 7kg

Marynka 7,4% (2018) - 35g

Lubelski 4,1% (2017) - 30g

Lubelski 2,4% (2018) - 50g

Drożdże US-05 suche

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 70C

66C-64C - 60min. 

wysładzanie 75C- 15+10l

filtracja na nowym FD coś nie tak, trzeba uszczelnić kadź

blg x ok.42l

 

Gotowanie:
70min. - 35g Marynka 7,4%

10min. - 30g Lubelski 4,1%

Chłodzenie do 85st

50g Lubelski 2,4%

chłodzenie do 16C - ok. 60min.

 

Wyszło: 10,5blg x ok. 33l, zadane dwie paczki drożdży do fermentatora

 

Edytowane przez ogur_ek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×