Jump to content
Sign in to follow this  
ogur_ek

Warzone przez Ogurka

Recommended Posts

Przeglądając wasze zapiski, pomyślałem, że założenie własnego wątku może być receptą na bałagan jaki mam w dotychczasowych notatkach. Zaczynam od dzisiejszej warki. Za wszystkie rady i uwagi, będę bardzo wdzięczny.

 

Warka nr 9. Grodziskie (15.04.2018)

 

Skład:

Pszeniczny Wędzony (Viking) - 5kg

Oktawia 9,2% - 50g

Drożdże FM51 Grodzie Dębowe - 1l starter na brzeczce żytniej (tylko taki słód miałem)

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 25l

52C - 30min.

64C - 45min. 

72C 15min

wysładzanie - 15+10l

6,5blg x ok.42l

 

Gotowanie:
90min.
60min. - 15g Oktawia 9,2%

30min. - 10g Oktawia 9,2%

15min. - 10g Oktawia 9,2%

5min. - 1 tbl. Whirfloc

0min. - 15g Oktawia 9,2%

Chłodzenie do 20st 40min.

 

Wyszło:

7,5-8blg x ok 33l, zadany starter, temp. ok19-20st

 

22.04.2018: Zlane znad drożdży, Blg 3,5. 

02.05.2018: Rozlane na dwa fermentatory po ok 16l, do jednego 50g Oktawii

12.05.2018: Chmielone na zimno rozlane: 120g cukru na 30 x 0,33l + 13 x 0,5l - czarne z logo

13.05.2018: Reszta też: 120g cukru na 30 x 0,33l + 11 x 0,5l - białe z logo872F0D40-88DF-4976-BA50-084420AD8571.jpeg

Edited by ogur_ek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 10. Maryna Puławska nr1 (21.04.2018)

 

Skład:

Mep©Pilsner - 5kg

Mep©Vienna - 2kg

Carapils (Weyermann) - 0,4kg

Marynka 7,2% - 25g

Puławski 8,9% - 50g

Drożdże FM51 Grodzie Dębowe - gęstwa po warce nr 9

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l

65C - 60min. 

72C - 15min

wysładzanie - 15+10l

blg x ok.42l

 

Gotowanie:
70min.
60min. - 15g Marynka 7,2%

30min. - 20g Puławski 8,9%

Chłodzenie do 80st

30g Puławski 8,9%

 

22.04.2018

Wyszło: 12blg x ok. 33l, zadana cała gęstwa z warki nr 9. 

 

W trakcie zabutelkowana warka nr 7, przez pomyłkę policzyłem cukier jak do grodziskiego, zorientowałem się po fakcie. Zobaczymy co z tego będzie. Kapsel srebrny z logo.

 

Edited by ogur_ek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 11. Maryna Lubelska nr1 (13/14.12.2018)

 

Skład:

Słód pilzneński Malteurop - 7kg

Marynka 7,4% (2018) - 35g

Lubelski 4,1% (2017) - 30g

Lubelski 2,4% (2018) - 50g

Drożdże US-05 suche

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 70C

66C-64C - 60min. 

wysładzanie 75C- 15+10l

filtracja na nowym FD coś nie tak, trzeba uszczelnić kadź

blg x ok.42l

 

Gotowanie:
70min. - 35g Marynka 7,4%

10min. - 30g Lubelski 4,1%

Chłodzenie do 85st

50g Lubelski 2,4%

chłodzenie do 16C - ok. 60min.

 

Wyszło: 10,5blg x ok. 33l, zadane dwie paczki drożdży do fermentatora

 

16.01.19: dodałem 120g cukru w syropie, zlałem do wiaderka z kranikiem, nie wszystko, bo nie chciałem lać pod rant:

58 butelek 0,5l biały kapsel bez logo

Edited by ogur_ek

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, podczas szybkiej wymiany, zrozumiałem, że to koźlak.

W zapiskach koźlaka brak, więc trudno mi się odnieść do zasypu, drożdży czy chmielenia.

Nalałem - pierwszy rzut oka: piana redukuje się jednak bardzo szybko. Kolor jak na zdjęciu, lekka herbata. Drobiny chmielu najpierw wirują, potem osiadają na dnie. Pierwsze niuchnięcie: delikatny karmelek. Pierwsze łyki: słodowy, okrągły lager. Zbyt lekki jednak na koźlaka - zarówno kolor, jak słodowość. Kojarzy mi się z moją 10tą warką. Jak się uprę to wyczuje masełko ładnie zaokrąglające piwo.

Generalnie smaczne ale sporo od deklarowanego stylu.

 

 

201812_ogur_ek_01.jpg

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 22.04.2018 o 10:10, ogur_ek napisał:

Warka nr 10. Maryna Puławska nr1 (21.04.2018)

Zdecydowanie czuć to wspominane przegazowanie. Bąbluje brzuch.

Piana szybko się zredukowała, kolor jak na zdjęciu.

Aromat: lekko owocowy - nie wiem na ile z chmielu, na ile z drożdży i fermentacji.

Smak: okrągły, dominuje słód, wszystko lekko owocowe, lekko szczypie w język.

Jak podczas wymiany usłyszałem - prosty ejlik. Ciekawe ja smakował w optimum.

 

 

201812_ogur_ek_02.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, ogur_ek napisał:

Miało być marcowe, ale na skutek jakiegoś błędu w zasypie, zamiast 14,5 Blg wyszło 17,

O! A nie czuć tego BLG. W każdym razie smakowało. Dziękuję!
Grodzisze zostawiam na jutro / pojutrze.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 12. Maryna Lubelska nr2 (30/31.12.2018)

 

Skład:

Słód pilzneński Optima - 7kg

Słud karmelowy jasny 7-9 EBC - 0,2kg

Marynka 7,4% (2018) - 35g

Lubelski 4,1% (2017) - 30g

Lubelski 2,6% (2018) - 50g

Drożdże WLP036 Düsseldorf Alt

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 72C

66C-64C - 60min. 

72C - 10min

wysładzanie 75C- 15+10l

blg x ok.42l

 

Gotowanie:
70min. - 35g Marynka 7,4%

10min. - 30g Lubelski 4,1%

po wyłączeniu

50g Lubelski 2,4%

 

 

Wyszło: 10,5blg x ok. 33l, zadany starter drożdży 

 

25.01.19: dodałem 120g cukru w syropie:

63 butelek 0,5l złoty kapsel bez logo

Edited by ogur_ek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 13. Monachijskie jasne (18-19.01.19)

 

Skład:

Słód pilzneński Optima - 6kg

Słód karmelowy jasny Optima 7-9 EBC - 1,5kg

Marynka 7,4% (2018) - 15g

Hallertauer Mittelfrueh DE 6,1% (2018) - 50g

Drożdże 2308 Munich Lager

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 68

64C-62C - 30min. 

po 15min 6l odebrałem do dekokcji, 15 min gotowania

74C - 30min

77C - 10min

wysładzanie 75C- 15+10l skorygowane kw. fosforowym do ok 5,6 (paski)

 

Gotowanie:
60min. - 15g Marynka 7,4%

30min. - 20g Hallertauer Mittelfrueh DE 6,1%

10min. - 10g Hallertauer Mittelfrueh DE 6,1%

0min. - 20g Hallertauer Mittelfrueh DE 6,1%

 

Wyszło:

10,5 Blg, ok 35l. Wywaliłem na dwór gorącą brzeczkę. Miało być ponad 11blg, coś poszło nie tak. 

 

20.01.19:

temperatura spadła do 4st. zadałem starter w podobnej temperaturze i wstawiłem do temp. 11st. . 

Edited by ogur_ek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 14. Altbier (24-25.01.19)

 

Skład:

Słód monachijski Optima - 5kg. 

Słód pilzneński  jasny Optima - 1,3kg. 

Słód Caramunich - 1kg.

Słód melanoidowy Optima - 0,7kg. 

Tettnager DE 3,8% (2017) - 100g. 

Drożdże WLP036 Düsseldorf Alt z warki nr12

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 26l 72C

66-64 - 40min. 

74C - 20min. 

76C - 10min

wysładzanie 75C- 15+10l skorygowane kw. fosforowym do ok 5,6 (paski)

 

Gotowanie:
60min. - 50g.  Tettnager DE 3,8%

15min. - 50g. Tettnager DE 3,8%

 

Wyszło: 

12 Blg, ok. 32l

 

12.03.19

59 butelek 0,5l, kapsel czerwony z logo

Edited by ogur_ek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...