Jump to content
Sign in to follow this  
MisQ

Lekkie ciemne piwko - Pytanie

Recommended Posts

Na wstępie, jako (iż mimo czytam tutaj posty regularnie) nie udzialełem się aktywnie to: Cześć wszystkim!

 

Proszę Was o poradę w związku z tym, iż będę niedługo zabierał się do zrobienia RISa (bez żadnych autorskich pomysłów, wg receptury jednego ze sklepów gdzie można kupić całe zestawy). Wiem, że zostanie mi młóto, które będzie zawierało sporo cukrów. Chciałbym je więc wysłodzić dodatkowo na jakieś 10-15 litrów i zrobić z tego oprócz właściwej warki RISa jakieś lekkie ciemne piwko :)

 

Tutaj pojawiają się moje pytania:

  • Jakich chmieli / dodatków użyć, żeby wyszło coś pijalnego?
  • Jakich drożdży użyć, górna/dolna fermentacja? Coś dedykowanego? Gęstwy na razie nie magazynuję, za mało mam doświadczenia.

 

Z góry Wam dziękuję za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Michał Paczuła napisał:

Gęstwy na razie nie magazynuję, za mało mam doświadczenia

Więc jak chcesz risa zrobić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po eksperymentach które z tym robiłem jestem przekonany że najlepiej to sobie darować :P Roboty z tym sporo a efekt marny. 

 Jeszcze żeby bezkosztowo a Ty potrzebujesz wydać na drożdże

Te cukry które ewentualnie wywalisz razem z młótem będą warte o połowę mniej od nowych drożdży

 

Jak się uprzesz to eksperymentuj z kawą. Piwo z tych wysłodków wychodzi puste w smaku i kawę to trochę przykryjesz

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Gawron napisał:

Więc jak chcesz risa zrobić?

 

Na suchych, z zestawu, 2 opakowaniach - poczytałem troszkę i podobno, przy zrobieniu odpowiedniego startera się da :)

 

Od razu zaznaczę, że dla mnie zabawa w browarnictwo domowe, to póki co tylko zabawa (chociaż wkręcam się z każdym dniem bardziej) - więc nie liczy się aż tak dokładne i perfekcyjne odwzorowanie stylu i robienie czegoś w punkt. Póki co cieszą mnie wyniki z tych paru moich warek - że się da to pić i nawet całkiem smaczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. 

Zrób coś a'la dry stout. S-04 suche, chmiel Marynka na goryczkę do 20-30 IBU (zależy od ekstraktu) + lublin na aromat ze 20-30 g na ostatnie 5 minut. 

Nie będziesz musiał czekać do zimy z wypiciem jak z RISem, a na pragnienie taka 10 czy 12 jak wyjdzie jak znalazł będzie na lato. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, xcynix napisał:

Po eksperymentach które z tym robiłem jestem przekonany że najlepiej to sobie darować :P Roboty z tym sporo a efekt marny. 

 Jeszcze żeby bezkosztowo a Ty potrzebujesz wydać na drożdże

Te cukry które ewentualnie wywalisz razem z młótem będą warte o połowę mniej od nowych drożdży

 

Jak się uprzesz to eksperymentuj z kawą. Piwo z tych wysłodków wychodzi puste w smaku i kawę to trochę przykryjesz

 

Tak jak wspomniałem - jestem na etapie, gdzie cieszy mnie każdy zrobiony produkt:) 
Dziękuję za sugestię z kawą!

 

3 minuty temu, Pindin napisał:

Cześć. 

Zrób coś a'la dry stout. S-04 suche, chmiel Marynka na goryczkę do 20-30 IBU (zależy od ekstraktu) + lublin na aromat ze 20-30 g na ostatnie 5 minut. 

Nie będziesz musiał czekać do zimy z wypiciem jak z RISem, a na pragnienie taka 10 czy 12 jak wyjdzie jak znalazł będzie na lato. 

 

Dziękuję bardzo za propozycję :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, MisQ napisał:

Na suchych, z zestawu, 2 opakowaniach - poczytałem troszkę i podobno, przy zrobieniu odpowiedniego startera się da :)

To jak masz w planie starter, to zrób go z płynnych, a najlepiej zrób szybkie piwko, a risa na gęstwie. Zrobienie jakiegoś milda 10blg zajmie Ci ze 2 tygodnie, a gęstwe odbierzesz sobie po 7 dniach, za to będziesz w stanie zapewnić porządną ilość drożdży do startu risa. Ris wymaga dużych nakladów pracy, energii, surowców i kasy i szkoda popsuć go fermentacją.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Gawron napisał:

To jak masz w planie starter, to zrób go z płynnych, a najlepiej zrób szybkie piwko, a risa na gęstwie. Zrobienie jakiegoś milda 10blg zajmie Ci ze 2 tygodnie, a gęstwe odbierzesz sobie po 7 dniach, za to będziesz w stanie zapewnić porządną ilość drożdży do startu risa. Ris wymaga dużych nakladów pracy, energii, surowców i kasy i szkoda popsuć go fermentacją.

 

Akurat mam surowce też na Milda, więc to dobry pomysł. Pytanie tylko - czy wystarczą suche do Milda i taką gęstwę zebrać, czy jednak bezpieczniej i lepiej będzie wystartować lżejsze piwko już na płynnych?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, MisQ napisał:

Pytanie tylko - czy wystarczą suche do Milda i taką gęstwę zebrać, czy jednak bezpieczniej i lepiej będzie wystartować lżejsze piwko już na płynnych?

Lepiej na płynnych. Zyska na tym i to lekkie i Ris.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 14.04.2018 o 17:55, Pindin napisał:

Cześć. 

Zrób coś a'la dry stout. S-04 suche, chmiel Marynka na goryczkę do 20-30 IBU (zależy od ekstraktu) + lublin na aromat ze 20-30 g na ostatnie 5 minut. 

Nie będziesz musiał czekać do zimy z wypiciem jak z RISem, a na pragnienie taka 10 czy 12 jak wyjdzie jak znalazł będzie na lato. 

 

@Pindin

Dzięki serdeczne za podpowiedź, trochę już czasu minęło (bo warka się przesunęła w czasie), ale akurat na obecne upały jak znalazł. Wyszło piwko nieco nawet zbyt może goryczkowe, , ABV 2,5%. Idealne, własnie na obecną porę. Jeszcze raz dzięki!:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...