Jump to content
łysy ĄĘ

Witbier wybitnie nieortodoksyjny

Recommended Posts

Niedługo będę zlewał coś typu blonde ale na drożdżach S-33. Chciałbym na gęstwie urzeźbić witbiera. Wszystko fajnie brak mi jednak skórek pomarańczowych i pszenicy niesłodowanej.

Pomyślałem że zastąpię skórki, sokiem i zestem limonkowym bo bardzo odpowiadają mi efekty tego owocu w piwie. Natomiast waham się nad alternatywą dla pszenicy. Dobrym wybielaczem powinien chyba być ryż. Nie wiem tylko w jakiej formie go podać. Zwykły taki biały spożywczy? Może płatki błyskawiczne? Albo może jest w sprzedaży ryż nie obłuszczony?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do witbiera musisz dodać niesłodowaną pszenicę, nie ma alternatywy, nawet słód pszeniczny nie da odpowiedniego smaku (chociaż może słód pszeniczny i dodatek mąki by dał radę). Nie musi być to konieczne ziarno, jak napisał dirk gently, możesz je zastąpić płatkami pszennymi (najwygodniej błyskawiczne). Jeśli chodzi o dodatki to możesz eksperymentować z limonką. Moim zdaniem bez kolendry się nie obędzie. W kontekście braku skórek pomarańczy (curacao), możesz je łatwo zastąpić świeżo startą skórką ze świeżych pomarańczy. Możesz również dodać rumianek (podobno historycznie był stałym elementem receptur na wita), którego ja również używam w swoim przepisie.

Edited by Groszek z Lublina

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Oskaliber napisał:

Ryż daje zupełnie inny efekt niż pszenica. 

Kolega mówił  że chce dać płatki ryżowe dlatego, że nie posiada niesłodowanej pszenicy.

Dlatego napisałem że płatki pszeniczne to też niesłodowana pszenica. Nie sugerowałem że nie różnią się od ryżowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Groszek z Lublina napisał:

.... Możesz również dodać rumianek (podobno historycznie był stałym elementem receptur na wita), którego ja również używam w swoim przepisie.

Ile rumianku dodajesz na powiedzmy 20l brzeczki? Świerzy czy suszony? Jestem ciekawy tego rumianku, jaki efekt daje w piwie? Może kiedyś coś o nim pomyślę przy następnym białym piwie :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, SynMojegoStarego napisał:

Ile rumianku dodajesz na powiedzmy 20l brzeczki? Świerzy czy suszony? Jestem ciekawy tego rumianku, jaki efekt daje w piwie? Może kiedyś coś o nim pomyślę przy następnym białym piwie :) 

Szczerze mówiąc nigdy nie dawałem świerzego rumianku. Daję tylko świeży. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 13.04.2018 o 17:27, SynMojegoStarego napisał:

Ile rumianku dodajesz na powiedzmy 20l brzeczki? Świerzy czy suszony? Jestem ciekawy tego rumianku, jaki efekt daje w piwie? Może kiedyś coś o nim pomyślę przy następnym białym piwie :) 

Ja dodaję suszony w ilości 3g na 20L. Daje delikatny efekt gumy balonowej czyli estrów, które dają niektóre belgijskie drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...