Skocz do zawartości
łysy ĄĘ

Witbier wybitnie nieortodoksyjny

Rekomendowane odpowiedzi

Niedługo będę zlewał coś typu blonde ale na drożdżach S-33. Chciałbym na gęstwie urzeźbić witbiera. Wszystko fajnie brak mi jednak skórek pomarańczowych i pszenicy niesłodowanej.

Pomyślałem że zastąpię skórki, sokiem i zestem limonkowym bo bardzo odpowiadają mi efekty tego owocu w piwie. Natomiast waham się nad alternatywą dla pszenicy. Dobrym wybielaczem powinien chyba być ryż. Nie wiem tylko w jakiej formie go podać. Zwykły taki biały spożywczy? Może płatki błyskawiczne? Albo może jest w sprzedaży ryż nie obłuszczony?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Płatki błyskawiczne najprościej.

Mogą być zresztą zarówno ryżowe jak i pszeniczne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do witbiera musisz dodać niesłodowaną pszenicę, nie ma alternatywy, nawet słód pszeniczny nie da odpowiedniego smaku (chociaż może słód pszeniczny i dodatek mąki by dał radę). Nie musi być to konieczne ziarno, jak napisał dirk gently, możesz je zastąpić płatkami pszennymi (najwygodniej błyskawiczne). Jeśli chodzi o dodatki to możesz eksperymentować z limonką. Moim zdaniem bez kolendry się nie obędzie. W kontekście braku skórek pomarańczy (curacao), możesz je łatwo zastąpić świeżo startą skórką ze świeżych pomarańczy. Możesz również dodać rumianek (podobno historycznie był stałym elementem receptur na wita), którego ja również używam w swoim przepisie.

Edytowane przez Groszek z Lublina

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Oskaliber napisał:

Ryż daje zupełnie inny efekt niż pszenica. 

Kolega mówił  że chce dać płatki ryżowe dlatego, że nie posiada niesłodowanej pszenicy.

Dlatego napisałem że płatki pszeniczne to też niesłodowana pszenica. Nie sugerowałem że nie różnią się od ryżowych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Groszek z Lublina napisał:

.... Możesz również dodać rumianek (podobno historycznie był stałym elementem receptur na wita), którego ja również używam w swoim przepisie.

Ile rumianku dodajesz na powiedzmy 20l brzeczki? Świerzy czy suszony? Jestem ciekawy tego rumianku, jaki efekt daje w piwie? Może kiedyś coś o nim pomyślę przy następnym białym piwie :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, SynMojegoStarego napisał:

Ile rumianku dodajesz na powiedzmy 20l brzeczki? Świerzy czy suszony? Jestem ciekawy tego rumianku, jaki efekt daje w piwie? Może kiedyś coś o nim pomyślę przy następnym białym piwie :) 

Szczerze mówiąc nigdy nie dawałem świerzego rumianku. Daję tylko świeży. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sorry za off top, ale dasz link do przepisu na blonde? Jak ci wyszedl?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dnia 13.04.2018 o 17:27, SynMojegoStarego napisał:

Ile rumianku dodajesz na powiedzmy 20l brzeczki? Świerzy czy suszony? Jestem ciekawy tego rumianku, jaki efekt daje w piwie? Może kiedyś coś o nim pomyślę przy następnym białym piwie :) 

Ja dodaję suszony w ilości 3g na 20L. Daje delikatny efekt gumy balonowej czyli estrów, które dają niektóre belgijskie drożdże.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×