Skocz do zawartości
filip4x

Browar domowy na Gądowie Małym

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

 

Warzyć zacząłem w wrześniu 2016 r. Na początku trochę chaotyczne, a ostatnio bardziej zorganizowanie. Zacznę moje notatki tutaj od 6. warki. Poprzednie pięć (a właściwie sześć, bo jedna poleciała do toalety po tym jak kran się rozszczelnił i trochę zalał podłogę, a przy okazji skwasił trunk) to było jakieś English Brown z brew-kitu, IPA z brew-kitu Coopers dochmielany, pierwszy zacierany American Wheat gdzie popełniłem swoje pierwsze błędy skutkujące marną wydajnością, American Stout i ostatnia warka to było Belgian Blonde Ale, które już wyszło całkiem przyjemne.

 

Pozdrawiam wszystkich :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#6 Polish Brown Ale

 

Słody:

3 kg Strzegom pale ale

0,1 kg Strzegom czekoladowy 400

0,1 kg Strzegom karmelowy 300

 

Zacieranie:

60 min na lenia od 67 do 61 °C

10 min w 72 °C

wygrzew do 78 °C

 

Chmielenie:

60 min Sybilla 5g

30 min Sybilla 5g

30 min Lomik 15g

 

Drożdże: Danstar Nottingham

 

Wyszło:

10,5 litra o gęstości 15 BLG - trochę za dużo odparowało mi podczas gotowania, więc dolałem 1,5 litra wody i uzyskałem:

12 litrów o gęstości 13 BLG

Według Brewness:

IBU 20 i wydajność 71%

 

[edit]

W ósmym dniu po rozpoczęciu fermentacji zlane na cichą przy 4 BLG. W zapachu dużo karmelu, słodki zapach, smak jeszcze fermentujący :)

Gęstwa z Danstarami zlana i będzie w sam raz na następne piwko.

 

[edit2]

To trzech tygodniach piwo zabutelkowane do 22 butelek 0,5l. Do refermentacji użyłem 45g glukozy rozpuszczonej w ok. 100 ml przegotowanej wody, na lekko ponad 11 litrów piwa.

 

5ae5f0801fb52_polishbrown.thumb.jpg.7bc540219f5f9f960a7479b38c349117.jpg

Edytowane przez filip4x

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Klaniam sie bylemu sasiadowi - swojego czasu mieszkalem na Horbaczewskiego :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kłaniam się także serdecznie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#7 Polish Ale

 

W założeniu ma to być piwo wytrawne, mocniejsze. Po schłodzeniu brzeczki wyczuwalne dość mocne aromaty chmielowe, w smaku dość mocna goryczka. Jeśli zgodnie z założeniem odfermentuje głęboko to powinno wyjść dobre wytrawne piwo. Gęstwa z Danstarów zachowała się dobrze, zrobiłem starter litrowy z niechmielonej brzeczki.

 

Słody:

3 kg Strzegom pilzneński 

 

Zacieranie:

60 min 60-62 °C

10 min w 72 °C

wygrzew do 78 °C

 

Chmielenie:

60 min Sybilla 5g

45 min Lomik 25g

30 min Lomik 10 g

 

Drożdże: gęstwa z Danstar Nottingham z warki #6

 

Wyszło:

10,5 l o gęstości 14 Blg

Według Brewness:

35 IBU, wydajność 70%, 4,2 SRM

 

[edit]

Miało być wytrawne według założeń, a wyszło pełne :D Muszę jeszcze popracować nad techniką. Zlane na cichą przy ok. 4 Blg, zostało już tak do końca. Po 21 dniach zabutelkowane z 32 g glukozy na ok. 9,5 l. Wyszło 19 butelek 0,5l. Bardzo klarowne już przy wlewaniu do butelek, w smaku trochę za bardzo czuć alkohol, poza tym goryczka wyraźna. Zobaczymy co z tego będzie.

 

IMG_3294.thumb.jpg.a81caf7727458d4c6df42db69b811c57.jpg

 

Edytowane przez filip4x

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#8 Imperial Stout (Simple RIS)

 

Chciałem wykorzystać na coś resztę Sybilii, która mi została po dwóch poprzednich warkach oraz słód karmelowy i czekoladowy. Dokupiłem więc słód podstawowy i palony jęczmień w celu zrobienia pierwszego mocnego piwa w mojej karierze piwowarskiej. W założeniu ma to być "łatwy" RIS, ze względu na recepturę - single hop na Sybilli, prosty skład słodów i zacieranie jedno-temperaturowe "na lenia" oraz ze względu na sam smak piwa, IBU wycelowane w dolną granicę stylu i mała zawartość słodów palonych, w celu uzyskania "przystępności" dla większego grona degustatorów. Miałem wątpliwości co do skorzystania z gęstwy po poprzedniej warce (co opisałem w wątku dot. infekcji), ale koniec końców skorzystałem z niej, bo na drugi dzień i w zapachu i smaku nie było żadnych nieprawidłowości, w szczególności kwachu. Wydajność trochę spadła, bo starter miał ok. 0,7l (przy warce ok. 6l), a gęstwy nie przemywałem, co było błędem, bo nie zmniejszyła się jej objętość i te 0,7l startera obniżyło mi gęstość początkową o ok. 2 blg.

 

Słody:

3 kg Strzegom pale ale

0,2 kg Strzegom karmelowy 300

0,1 kg Strzegom czekoladowy 400

0,1 kg palony jęczmień

 

Zacieranie:

60 min na lenia od 67 do 61 °C

wygrzew do 78 °C

 

Chmielenie:

60 min Sybilla 35g

 

Drożdże: gęstwa z Danstar Nottingham z warki #7

 

Wyszło:

6,5 l o gęstości 21 Blg

Według Brewness:

53 IBU, wydajność 60%, 34,7 SRM

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×