Jump to content
Sign in to follow this  
tier

Podstawowy sprzęt - pytanie o zakup

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie zbierania sprzętu, przejrzałem trochę forum, ale mam nie do końca jasności. Czy jako fermentora można użyć dowolnego wiaderka/pojemnieka/beczki np. po ogórkach? widziałem że jedni narzekali na plastik a drudzy zachwalali kegi. Drugie pytanie jaką kapslownice wybrać, greta czy grifo? To co planuję zamówić wygląda tak:

 

- 2x fermentor 33l (rozumeim że drugi przyda się do wysładzania i rozlewania piwa do butelek)

- kranik do fermentora 3/4

- mieszadło

- filtr z oplotu

- kasplownica

- areometr

- termometr

- środek dezynfekujący

- garnek (posiadam jakiś ok 25l)

 

Czy coś jeszcze muszę dopisać do tego, czy tyle na początek wystarczy?:smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jakiś wężyk do przelewania piwa będzie Ci potrzebny, i powinno być OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

Jestem na etapie zbierania sprzętu, przejrzałem trochę forum, ale mam nie do końca jasności. Czy jako fermentora można użyć dowolnego wiaderka/pojemnieka/beczki np. po ogórkach? widziałem że jedni narzekali na plastik a drudzy zachwalali kegi. Drugie pytanie jaką kapslownice wybrać, greta czy grifo? To co planuję zamówić wygląda tak:

 

- 2x fermentor 33l (rozumeim że drugi przyda się do wysładzania i rozlewania piwa do butelek)

- kranik do fermentora 3/4

- mieszadło

- filtr z oplotu

- kasplownica

- areometr

- termometr

- środek dezynfekujący

- garnek (posiadam jakiś ok 25l)

 

Czy coś jeszcze muszę dopisać do tego, czy tyle na początek wystarczy?:smilies:

Spokojnie możesz fermentować w plastiku. Podejrzewam, że 90% ludzi tak robi i każdy zadowolony. Możesz użyć beczki dowolnej tylko nie może ona mieć zapachu. Lepsze i wygodniejsze są jednak wiadra typowe do fermentacji. Planujesz od razu zacierać czy robić piwo z brew-kita? Jeśli od razu zacieranie to brakuje kilku rzeczy jak jodowy wskaźnik skrobi no i oczywiście kapsle :). Jeśli będziesz kupował słód ześrutowany to nie musisz kupować śrutownika, jednak słód taki nie może leżeć w domu dłużej niż 3 miesiące. Jeśli masz w planie duże wybicie to kup Grifo bo niektórzy na forum mieli problemu z Gretą po zakapslowaniu sporej ilości warek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śrutownik kupię ale w swoim czasie, narazie przymierzam się do: http://www.homebrewing.pl/pale-ale-12stblg-zestaw-surowcow-p-224.html

Rozumiem że sprzęt jaki wymieniłem powinien wystarczyć? do takiego piwa, do zestawu dorzucam jeszcze kapsle, wężyk, wskźnik jodwy (cyba że nie jest potrzebny do tego rodzaju piwa) i to chyba tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

proba skrbiowa jest potrzebna jak sie robi piwo z zacieraniem, zeby wiedziec kiedy cala skrobia(cukier zlozony ) rozpadnie sie na cukry proste, ktore puzniej beda pozywieniem dla drozdzy. czesto w przepisach jest dokladny czas zacierania w ktorym cala skrobia powinna sie rozpasc, ale zawsze mozna sprawdzac samemu.

tak ja to widze moge sie mylic:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jejski dzięki czytałem już ten post :) Nie bardzo jeszcze wiem na jaką ilość są te zestawy surowców np. taki http://www.homebrewing.pl/hefeweizen-pszeniczne-12stblg-zestaw-surowcow-p-228.html ? Pytam bo nie wiem czy mój gar wystarczy :D i czy nie taniej wychodzi kupić wszystkie surowce taniej? tak własnie sobie wyliczyłem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przydatna jest tez rurka do rozlewu piwa do butelek, Fermentatorów zawsze będzie Ci brakowało ja mam 4 i musze jeszcze dokupić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A do czego aż taka ilość, robisz większy zapas za jednym razem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
A do czego aż taka ilość, robisz większy zapas za jednym razem?

odpowiedzi na niektóre pytania przychodzą z czasem... jak człowiek zaczyna rozumieć jak wciągającym i fajnym hobby jest robienie piwa, jak zaczniesz warzyć a zwłaszcza zacierać zrozumiesz, a wtedy i 4 to za mało ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
A do czego aż taka ilość, robisz większy zapas za jednym razem?

Warzenie wciąga, na początku zazwyczaj wystarczają 2 fermentatory, po jakimś czasie stwierdzasz, że wygodniej jeden do burzliwej, drugi do cichej, a trzeci z kranikiem tylko do rozlewu. Następnym krokiem jest warzenie jednorazowo więcej niż jednego piwa i trzy fermentatory to zbyt mało. Ja mam 6 fermentatorów i 2 lub 3 razy w roku wszystkie są zajęte, są również miesiące, że wszystkie odpoczywają.

Share this post


Link to post
Share on other sites
zestaw na 20l piwa gar 25l wystarczy :beer:

A ja ostatnio żałuję, że mój 29l nie jest troszkę większy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
i czy nie taniej wychodzi kupić wszystkie surowce taniej? tak własnie sobie wyliczyłem...

Co wyszło Ci z tych wliczeń? :beer::) ^^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale dałem byka :beer: oczywiście miałem na myśli żeby kupić większą ilość składników odrazu i pózniej z tego robić odpowiednie porcje surowców.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno lepiej kupic większe ilosci i sobie dozowac do wymyślonych/wybranychy receptur.

 

Co do sprzetu

 

fermentory - sugeruję min. 3 - jeden z kranikiem, na filtrację i rozlew, plus burzliwa i cicha. Ale jak wyżej - każda ilość da się zuzyć. Ja mam ze 6, i juz raz byłem na granicy - coś nie odfermentowało, trzeba było odłożyć warzenie.

 

Mój gar 29 l żył krótko - ale bywał ciut za mały - dobra wydajność, i wychodzi 30 l do chmielenia. W 25 ciężko będzie chmielić warki 20L ( około 24 l przed chmieleniem, a piana bardzo daleko ucieka. Obecnie mam 40 - i to pozwala uwarzyć spokojnie około 25 l, mniej spokojnie 32.

 

Wężyk do przelewania był - około 1,5 metra, warto z takimi klipsami dodatkowo.

Do areometru - menzurka, lub lepiej dość ciasna probówka - mniej piwa potrzeba

 

Możesz pomyśleć o sterylizatorze - choć tanie nie jest toto.

 

powodzenia

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj zamówiłem nowe "zabawki" narazie 2 fermentory, a jak będzie potrzeba zamówię i 4 narazie zobacze jak to wszystko się potoczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wężyk do przelewania był - około 1,5 metra, warto z takimi klipsami dodatkowo.

Do areometru - menzurka, lub lepiej dość ciasna probówka - mniej piwa potrzeba

w sklepach dla winiarzy daja z taka probowka i jest idealna u mnie:)

Edited by THimo134

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.