Skocz do zawartości

Drożdże do grodziskiego


ogur_ek

Rekomendowane odpowiedzi

Pomysł na następne warki: grodziskie a na gęstwie z niego jakaś prosta dwunastka z pilsnera, marynki i lubelskiego. Zastanawiam się jakie drożdże lepiej się w takim zostawię sprawdzą, us05 czy fm51?

Drugi problem, to chmieleni, w „Zapiskach piwowarów” i wiki każda warka inna. Jakieś ogólne zasady w tym stylu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie FM 51. 05 nic nie wniosą , a lekki profil drozdzowy jest wskazany.

 

Pils pójdzie dobry, fermentacja w dolnych granicach temperatur. Cicha z zimnym finiszem i ładnie opadnie. 

Robiłem na gestwie s33 po grodziskim raz 4 kg pilznenskiego, 30 g marynki na 60', 20glubelskiego na 20. Proste fajne piwko.

Chmiel do grodzisza lubelski lub odpowiednik. 60 i 20 minut, przy 21 litrach 20 i 10g wystarcza. ~6% AA.

chmiel jest bardzo drugoplanowy. Łącznie zrobiłem 8 warek grodzisza i ten schemat mi najbardziej odpowiada. 

Daje kilo pilzneńskiego, 2 kg wędzonego pszenicznego i 200g płatków owsianych. 

Edytowane przez Jankasper
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Starter FM nastawiony. Miałem tylko słód żytni, i tu kolejne pytanie. Zasyp 100% słód grodziski, 30 litrów. Wlać cały starter, czy może schłodzić, i dać samą gęstwę? Może dodatkowo przepłukać gęstwę? Będzie to miało wpływ na smak piwa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.