Jump to content
Sign in to follow this  
Pindin

Dary lasu

Recommended Posts

Cześć.

Jako, że nadeszła wiosna, natura budzi się do życia, to niebawem będzie okazja na skorzystanie z jej dóbr. 

W temacie zbiorów soków, pędów, ziół itp. jestem zielony, nigdy tego nie robiłem, to chciałem się Was poradzić co, kiedy, gdzie i co z tych dobroci można zrobić.?

Ktoś coś poleca? 

PS. wiem, że już w brzozach jest dużo soku. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z klonu można jeszcze lepszy soku uzyskać, a z wypasionych kleszczy niejaki Łuczaj robił kaszankę, pewnie w wersji mini ;)

Ogólnie warto poczytać jego blog, jest specjalistą od jedzenia rzeczy z lasu i łąk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz ładnie zaczęły rosnąć mlecze. Można zrobić fajny syrop na jesień i zimę. Działa lecznico na przeziębienia, ból gardła i taki tam inne. A może nawet nadawać się do piwa. Wczoraj zebrałem trochę kwiatów, tak około 0,5 kg - samych główek. 

Wszystko zalałem wodą, żeby było przykryte, gotowałem 35 minut. Odłożyłem do ostygnięcia i odleżenia na jakieś 16 godzin. Kwiaty od płynu odcedziłem na sitku. 

Płynu okazało się strasznie mało, tak więc doświadczeniem piwowara kwiatki zacząłem wysładzać :) W sensie przełożyłem do garnka, zalałem, żeby było przykryte, zagotowałem 3 minuty i tak 2 razy (odcedziłem płyn od kwiatów). Całości wyszło mi jakieś 1,5 litra płynu. Do tego dodałem sok z całej cytryny i 1 kg cukru. Gotowałem wszystko do odparowania do 1 litra. Cały syrop poszedł w słoiki. 

Edited by Pindin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja zona tez go lubi zima popijac, ale zawsze zastanawiam sie czy po takim wygotowaniu to mozliwe, zeby mial jakiekolwiek walory zdrowotne :eusathink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, luki161 napisał:

wygotowaniu to mozliwe, zeby mial jakiekolwiek walory zdrowotne :eusathink:

Myślę, że ma, ale nie potrafię udowodnić. Bo gdyby nie miało po gotowaniu to po cholerę coś takiego robić? :P Piwo też się gotuje (nawet dłużej) i ma walory zdrowotne. Witaminy itp. jakoś wytrzymują. :) 

PS. Niedługo czas na syrop z pędów sosny :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.