Jump to content
Sign in to follow this  
grzesiuu

Jak przeliczyć rodzaje chmielu

Recommended Posts

Witam, otóż wchodząc tak głębiej w temat mam pytanie. W przepisie mam 25g Magnum i chciałbym go zamienić na Marynkę. Patrząc na zawartość alfa kwasów

Magnum 12%

http://www.homebrewing.pl/chmiel-goryczkowy-magnum-100g-szyszki-p-152.html

 

Marynka 8,2%

http://www.homebrewing.pl/chmiel-goryczkowy-marynka-100g-szyszki-p-235.html

 

To powiedzmy Magnum jest o 50 % "mocniejszy" więc zamiast jak miałem 25g Magnum powinienem dodać 25g+12,5g Marynki? I czy takim sposobem można inne powiedzmy zastępować. Wiadomo poziomy alfa kwasów mają charakter szacunkowy.

 

A i jeszcze takie pytanie dodatkowe jak mam 20g granulatu to jak chcę zastąpić szyszkami to wtedy 30g (50% więcej)?

 

http://www.homebrewing.pl/piwo-jasne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-155.html

 

Zasugerowałem się opisami ze sklepu ale chciałbym się jeszcze upewnić.

Edited by fabians

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy granulacie - ok 10% mniej, tak gdzies mi sie kojarzy.

A do przeliczania - najlepiej jakims programem; darmowy qbrew

 

Piszesz, że masz lubelski -on ma 4-4,5% alfakwasów

 

Jesli przepis daje 25 g marynki, to przy warce 20l jest ok32-35 IBU. Żeby to mieć z lubelskiego, to trzeba sypnąć z 70-80g.

 

Dane szacunkowe - brak zasypu, ale sposób liczenia w zasadzie masz słuszny. Sprawdź tylko co masz - lublin czy marynkę zamiast magnum

 

pzdr

 

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to mniej więcej jak liczysz - półtora raza więcej.

Ściągnij sobie qbrew, lub BeerSmitha - demo powinno Ci policzyć to dokładnie.

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pod tym linkiem masz kalkulator http://www.hotv.org/tools/hopbitterness.html.

Wpisz u góry gęstość i objętość nastawu, a poniżej wagę chmielu, ilość AA, czas gotowania, a otrzymasz IBU. Następnie zmień ilość AA i tak manipuluj wagą, aby otrzymać zbliżone IBU. Raczej nie gmeraj przy czasie gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pod tym linkiem masz kalkulator http://www.hotv.org/tools/hopbitterness.html.

Ew. można też skorzystać z arkusza. :D

W żółte pola wpisuje się dane, a wyniki w polach oznaczonych na niebiesko.

 

Edit: niestety arkusz nie uwzględnia różnicy przy chmieleniu szyszką a granulatem...

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak natknąłem się na stronę producenta chmielu i Marynka najlepsza jakościowo może mieć nawet 12% tyle co słabsza partia Magnum:

 

http://powisle.pl/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=5&Itemid=51

 

A odnośnie arkusza to fajnie by było wstawić obiekt i zaznaczamy szyszki czy granulat. Sam bym może dodał ale nie znam się tak dobrze na arkuszu kalkulacyjnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

mam palące pytanie. Jako że zabrałem się za warzenie i chcący spróbować czegoś nowego z chmielami zakupiłem kilka w HB. Patrząc na stronie, to magnum ma 12% alfa kwasów. Zabrałem się za rozważanie i patrze, a na opakowaniu jest że magnum ma 8,2% ak. Pomyłka ?

Edited by bronek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.