Jump to content
Sign in to follow this  
Szymon

Ilość wody - zacieranie

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie. Wczoraj rozpocząłem swoją przygodę z domowym warzeniem. Jestem już po pierwszej warce z procesem zacierania (ALT z BA).

 

Przy okazji mam jedno pytanie, ponieważ dotarłem do dwóch sprzecznych instrukcji co do ilości wody przy warzeniu.

 

Na stronie BA w artykule "zacieranie jest proste" autor pisze, że rozpoczynamy od zagotowania 14 litrów czystej wody, tak też zrobiłem jednak po filtracji i wysładzaniu ponad 7 litrami wody, przy BLG 12 wyszło mi 15 litrów brzeczki. Bałem się dalej wysładzać, żeby nie spadło BLG (czy dobrze rozumuje, większa ilość wody = mniejsze BLG ?). Jak wiadomo po gotowaniu wyparowało kilka litrów i skończyło się na 12 (na zakłądanych 20 litrów) ;)

Natomiast w podręczniku dołączonym do zestawu startowego BA, autor pisze, że zaczynamy warzenie od 20 litrów wody. Teraz nie wiem czego się trzymać, żeby kolejna warka nie wyszła mi taka mała.

 

Na koniec dodam, że chyba wiem gdzie popełniłem błąd. Jako "podbicie" przy wysładzaniu nie dodałem czystej wody, tylko rzadką brzeczke prosto z kadzi. Czy tu uciekły te brakujące litry?

 

Pozdrawiam.

Edited by komoona

Share this post


Link to post
Share on other sites

A zmierzyłeś baling przed zadaniem drożdży? Jak sądzę masz/miałeś go na poziomie 14-15 blg.

 

Robi się tak, dajesz 3-3,5 raza tyle litrów wody, ile masz kilogramów słodu. Zwykle 12-14l. Im mniej dasz tym więcej dajesz do wysładzania. Wysładzasz tak długo, aż baling całej brzeczki przed zagotowaniem będzie o 1-2 stopnie poniżej balingu zakładanego. Czyli jeśli chcesz mieć 12blg, to wysładzasz tak długo aż spadnie do 10-11blg. Im dłużej zamierzasz chmielić, tym niżej wysładzasz, bo więcej ci odparuje. Uwaga: pamiętaj, że balingometr jest wyskalowany w 20°C, wiec musisz przeliczyć jego wskazania uwzględniając wysokość temp. próbki (np w ProMashu) lub schłodzić próbkę do 20°C.

Druga szkoła mówi, że wysładzasz dopóki filtrat, który leci z kadzi filtracyjnej ma >2blg.

 

Zestawy z BA są tak wyliczone, że powinno ci spokojnie wyjść 21-22l brzeczki o gęstości 12blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na koniec dodam, że chyba wiem gdzie popełniłem błąd. Jako "podbicie" przy wysładzaniu nie dodałem czystej wody, tylko rzadką brzeczke prosto z kadzi.

Na "podbicie" stosuj jednak wodę.

7 litrów do wysładzania, to za mało. Ekstrakt częściowo pozostał w młócie i "podbiciu".

Myślę też, że Kopyr lepiej obliczył ekstrakt, niż Ty go zmierzyłeś. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za szybką odpowiedź.

 

Czyli z tego co napisaliście zacząłem dobrze ale pomieszałem trakcie ;).

Zapowiada się mocne piwko bo blg było bardzo zawyżone. Jeśli przy filtracji miało 12 blg to po warzeniu chyba ze 14 blg. Na marginesie temperatura też zrobiła swoje bo w panice zapomniałem całkowicie, że mierzymy w 20 stopniach C.

 

Tak sobie teraz myślę, że gwoździem do trumny będzie to, że dodałem cały chmiel wyliczony na 20 litrów brzeczki do ilości brzeczki którą ja otrzymałem. Szykuje się niezłe przechmielone piwko.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Natomiast w podręczniku dołączonym do zestawu startowego BA, autor pisze, że zaczynamy warzenie od 20 litrów wody. Teraz nie wiem czego się trzymać, żeby kolejna warka nie wyszła mi taka mała.

Na koniec dodam, że chyba wiem gdzie popełniłem błąd. Jako "podbicie" przy wysładzaniu nie dodałem czystej wody, tylko rzadką brzeczke prosto z kadzi. Czy tu uciekły te brakujące litry?

20L - też się na to nabrałem za pierwszym razem; nie jest to wielki błąd, ale wpędza w kłopoty z wydajnością. Należy brać 3 litry wody na kazdy kg zasypu (mozna trochę mniej 1:2, albo trochę więcej 1:3.5, każdy wariant ma swoje wady i zalety).

 

Rzadka brzeczka na podbicie - bardzo dobry trick, pozwala zwiększyć wydajnośc, tylko wtedy trzeba więcej wysładzać. Dobrze jest robić jakiś pomiar, ja kończę wysładzanie gdy zaczyna schodzić cienkusz 2.5 Blg.

 

Przechmieleniem się nie przejmuj, mocniejsze piwa potrzebują więcej chmielu, wtedy też mniej chmielu przechodzi do roztworu. A jeżeli jescze nie zaczęła się fermentacja, możesz dopełnić fermentor przegotowaną wodą - tylko znowu musisz zmierzyc gęstość, żeby wiedzieć ile dolać - masz areometr?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rzadka brzeczka na podbicie - bardzo dobry trick, pozwala zwiększyć wydajnośc, tylko wtedy trzeba więcej wysładzać.

A w czym ten "trick", skoro i tak trzeba więcej wysładzać?

Taki "trick" - moim zdaniem - miałby jedynie sens przy produkcji bardzo mocnego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Coder, dzięki pocieszyłeś mnie z tym przechmieleniem, mam nadzieje że goryczka się jakoś zbilansuje.

 

Fermentacja burzliwa już się zaczęła, a w zasadzie skończyła bo już nie "bulka" jak oszalałe (fermentowało jakieś 18 godzin). Było już poźno w nocy więc zadałem drożdże. Bąbelki leciały tak, że aż ruszało rurką, teraz leci jedna na dłuższy czas. Możliwe żeby 12 litrów przefermentowało tak szybko?

 

Przy następnej warce w sobotę, wypróbuję metodę pomiaru blg tego co leci z filtratora przy filtracji i jak pisałeś @Coder dojadę do około 2,5 Blg. Ale w moim przytoczonym wcześniej przypadku nie sądze, że dalsze wysładznie do 10 Blg (o 2 Blg mniejsze od zakładanego), dało by aż 8 litrów dodatkowej brzeczki (żeby uzyskać około 23 litry).

 

Co do podbicia z rzadkiej brzeczki to racja @Anteks, bo w sumie i tak jest cofana do fermentora na początku filtracji więc nieduża różnica pomiędzy nalaniem brzeczki na podbicie lub czystej wody. Ale w moim przypadku to było by 5 dodatkowych litrów brzeczki, bo obliczyłem, że mniej więcej tyle mieści się między dnem a wkładem filtracyjnym w filtratorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z ilością wody do wysładzania sprawę sobie znacznie uprościłam. Wysładzam, aż do uzyskania około 22l brzeczki. Pomiaru objętości dokonuję... drewnianą łyżką na której zrobiłam nacięcie oznaczające 20l. Nie jest to perfekcyjny sposób, ale nigdy nie chce mi się mierzyć gęstości, nie zależy mi aż tak na uzyskaniu dokładnie wyliczonego ekstraktu.

 

Do podbicia zawsze używam gorącej wody, nie widzę sensu stosowania w tym celu brzeczki

Share this post


Link to post
Share on other sites
.Co do podbicia z rzadkiej brzeczki to racja @Anteks, bo w sumie i tak jest cofana do fermentora na początku filtracji więc nieduża różnica pomiędzy nalaniem brzeczki na podbicie lub czystej wody. Ale w moim przypadku to było by 5 dodatkowych litrów brzeczki, bo obliczyłem, że mniej więcej tyle mieści się między dnem a wkładem filtracyjnym w filtratorze.

co to za kadź że wchodzi tam 5 l ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do wody to jest proste.Stosując filtratory z podziałką to odmierzam ok.28l wody i podgrzewam do temp.zacierania a następnie odlewam 14 l .Robie brzeczke. Reszte wody w tempok.78* stosuje do wysładzania do ilości ok.22 l.Czym wiecej wysładzamy mamy wieksze Blg.Ale musimy zachować proporcie. Np.do 20l piwa zielonego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czym wiecej wysładzamy mamy wieksze Blg.

To śmiała teoria. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W moim browarze przy wysładzaniu mam 2 warunki brzegowe, a w praktyce jeden: przerwać, gdy zaczyna lecieć 2.5 Blg. Poważne źródła twierdzą, ze w takim cienkuszu jest za mało cukru, a za dużo garbników, lepiej dopełnić kocioł warzelny czystą wodą - niewielka starta na wydajności, a zysk na smaku.

 

Drugi warunek, to to, żeby brzeczka w kotle nie była za cienka. To u mnie się nie zdaża, bo stosuję długie gotowanie (100') przy otwartym kotle, odparowanie mam 20-25%, i tak musze dolewać parę litrów wrzątku. Ale kiedyś, jak gotowałem na kuchence to był problem - i tu wkracza sprawa podbicia. Jak nie dałem podbicia z wody, to więcej wody mogłem przepuścić przy wysładzaniu. Woda z podbicia którą cofamy nie spełnia roli wysładzającej - sama ma pewnie z 10 Blg bo się miesza z brzeczką przednią.

 

komoona - w zasadzie nie musisz wlewać nic na podbicie, bylebyś wlał pierwsze litry z rzadkiego zacieru, bez ziaren - podbicie jest po to, zeby ziarenka zacieru nie wbijały się w dziurki jak spadają z wysoka.

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites
przerwać, gdy zaczyna lecieć 2.5 Blg. Poważne źródła twierdzą, ze w takim cienkuszu jest za mało cukru, a za dużo garbników, lepiej dopełnić kocioł warzelny czystą wodą - niewielka starta na wydajności, a zysk na smaku.

czy to oznacza jak jest więcej cukrów to mniej garbników ?( jako pierwsze wypłukiwane są cukry a później garbniki ?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zacieram w 20 L wody ok 6 kg słodu, potem podbicie i 2x5 L wysładzanie. Wychodzi 23-24 L brzeczki blg 12-15 ( 6kg to jest jak napisałem około 0,5 kg plus lub minus ) Nie mierzę blg. dopiero przed zadaniem drożdży. Nowa metoda filtracja na oplot również 20 L do zacierania i 15 litrów do wysładzania wychodzi ok 27-28 L . Ilość słodów podobna jak wcześniej. Blg 12-14. Ale stwierdziłem (już pisałem to na innym poście), że słód mocno zmielony przy identycznym piwie dał mi 1 blg więcej niż słód teoretycznie mielony wg zaleceń książkowych. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites
przerwać' date=' gdy zaczyna lecieć 2.5 Blg. Poważne źródła twierdzą, ze w takim cienkuszu jest za mało cukru, a za dużo garbników, lepiej dopełnić kocioł warzelny czystą wodą - niewielka starta na wydajności, a zysk na smaku.[/quote']

czy to oznacza jak jest więcej cukrów to mniej garbników ?( jako pierwsze wypłukiwane są cukry a później garbniki ?)

W pierwszej fazie filtracji woda spycha po prostu brzeczkę spomiędzy ziaren młóta. Potem do roztworu zaczyna przenikać brzeczka którą są nasiąknięte ziarenka młóta, a wraz z nią inne rozpuszczalne w wodzie składniki. Im rzadsza brzeczka, tym łatwiej. Wypłukiwanie garbników można zminimalizowac przez zakwaszenie wody wysładzajacej poniżej 6 pH i przyspieszenie filtracji w końcowej fazie.

 

Należy wyważyć moment, kiedy zrezygnować z resztki brzeczki i przestać wypłukiwać te niechciane składniki. Gdy przerwiemy na poziomie 2.5 Blg, tracimy 3-5L brzeczki 2 Blg, czyli nawyżej 100g cukru - ilość zaniedbywalna.

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za pomoc!

Dzięki Wam, moje ostatnie 2 warki wyszły precyzyjnie po 20 litrów. Pozwoliłem sobie "ożenić" metodę @Dori i @Codera, tj. zrobiłem nacięcie na łyżce przy 23 litrach i rzeczywiście, gdy dochodzę do kreski zaczyna lecieć 2-2,5 Blg wtedy kończę wysładzać. Po gotowaniu uzyskuję idealnie 20 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, właśnie uważyłem swoją pierwszą warkę poprzez proces zacierania, wcześniej było kilka brew-kitów,jest to zestaw z BA "Pale Ale" . Wszystko było pięknie , przed chmieleniem 21,5 l - 12,5 Blg , po chmieleniu 17 l - 16 Blg , mój problem to właśnie te 17 l , dlaczego tak dużo odparowało i czy można coś z tym zrobić , ile mniej więcej wody dodać aby uzyskać ok. 12 Blg i czy to jest jeszcze możliwe. Drożdże dodałem przed chwilą . Czy przy następnej warce dodać więcej wody do wysładzania, czy wy dolewacie wody podczas chmielenia , nie wiem czemu u mine aż tyle wyparowało?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dodasz 4,5l - uzyskasz 12,8°Blg .

Jak dodasz 6 l - będzie 12°Blg

 

Wydaje mi się że można dolac - też miałem taki problem. Woda jest gorąca - więc paruje, nam początkującym wszytsko ciut wolniej idzie, więc i parowanie jest większe - mnie np brakowało gorącej wody do wysładzania, i musiałem czekać. To jednak przy obecnych upałach szybko paruje.

 

Ja wody nie dolałem - ale i brak był mniejszy. U ciebie wyszłoby dość mocne piwo.

 

pzdr

flood

Edited by flood

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam, właśnie uważyłem swoją pierwszą warkę poprzez proces zacierania, wcześniej było kilka brew-kitów,jest to zestaw z BA "Pale Ale" . Wszystko było pięknie , przed chmieleniem 21,5 l - 12,5 Blg , po chmieleniu 17 l - 16 Blg , mój problem to właśnie te 17 l , dlaczego tak dużo odparowało i czy można coś z tym zrobić , ile mniej więcej wody dodać aby uzyskać ok. 12 Blg i czy to jest jeszcze możliwe. Drożdże dodałem przed chwilą . Czy przy następnej warce dodać więcej wody do wysładzania, czy wy dolewacie wody podczas chmielenia , nie wiem czemu u mine aż tyle wyparowało?

Mając 17 l brzeczki o 16 blg musisz dodać 5 litrów wody aby otrzymać 12,5 blg. Możesz śmiało dodać wody kupnej np. Żywiec niegazowana.

Przed chmieleniem 21,5 l - 12,5 Blg , po chmieleniu 17 l - 16 Blg troszkę mi nie pasuje, może któryś z odczytów był nie dokładny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki , być może przed chmieleniem źle mierzyłem, dopiero teraz do mnie dotarło , że mierzy się w 20st.,

"Możesz śmiało dodać wody kupnej np. Żywiec niegazowana." - a więc nie muszę dodawać wody przegotowanej nawet jeśli już dodałem drożdże ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do brewkitow lałem wprost wode z biedronki, bez gotowania.

 

Jeśli pomierzyłes w wyższej temperaturze, to faktyczne Blg jest inne, podałem ci wyliczenia dla 20°C .

 

Hasintus - też mi tyle odchodziło - godzina na dojście do wrzenia, i godzina chmielenia - taka była wydajność kuchenki gazowej przy odkrytym garze. 20% na dwie godziny. Tak też podaje coder gdzieś tam wyżej.

Przy sprawnej filtracji i grzaniu brzeczki niemal od początku - można czas dojścia do wrzenia skrócić - ale czas tez zależy od napędu pod garem. Mój taboret też jakoś do demonów wydajności nie należy - mimo wielu kombinacji z mieszanką.

A ty w jakim czasie dochodzisz do wrzenia brzeczki?

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites

W wyższej mierzyłem tylko przed chmieleniem , a wiec drugi pomiar jest prawidłowy, co do wrzenia to zajmuje mi to ok. 1,5 godz.

 

Woda dolana, dodałem 3l przegotowanej i 1l mineralnej , jakoś nie byłem przekonany co do użycia samej mineralnej.

 

Następne piwko "Alt" też z BA i tu mam mały problem . Wskazówki dotyczące warzenia:

Zalecana fermentacja cicha- 3 tygodnie w temp. ok. 4 st C

Czy te 4 st to jakiś błąd , czy też to piwo wymaga takiej temp.?

Edited by wojtas30w

Share this post


Link to post
Share on other sites
Następne piwko "Alt" też z BA i tu mam mały problem . Wskazówki dotyczące warzenia:

Zalecana fermentacja cicha- 3 tygodnie w temp. ok. 4 st C

Czy te 4 st to jakiś błąd , czy też to piwo wymaga takiej temp.?

Jeżeli w tym zestawie są drożdże Safbrew S-33 to cicha może być np. ok 14-16, kilka stopni niżej niż fermentacja główna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.