Jump to content
ATP

Przedłużająca się fermentacja na WLP090

Recommended Posts

Cześć!

Dodawałem temat o przegazowaniach, teraz mam odwrotny problem.

Uwarzyłem na WLP090 San Diego Super dwa piwa, które uległy przegazowaniu. Oba osiągnęły odfermentowanie w zakresie odfermentowania tych drożdży (77% przy zakresie 77%-83%). Problem siłą rzeczy, wyszedł w butelkach. Na gęstwach uwarzyłem mocarze, które fermentowały dwa tygodnie w temperaturze otoczenia ok. 13-14 stopni i tydzień w temperaturze pokojowej. Jak fermentacja na tych drożdżach zawsze była błyskawiczna, tak teraz niemiłosiernie się ślimaczy. Spadek Blg wygląda tak (pomiary co tydzień):

Wheat Wine: 24,6 -> 15 -> 11,1 -> 8,2 (odfermentowanie 67%)
RIS: 27,1 -> 15 -> 12 -> 10 (odfermentowanie 63%)

Zgoda, ekstrakt spada, choć strasznie ta fermentacja się ślimaczy. Wcześniejszy ris na nottinghamach zszedł z 27 do 5 przy tym samym sposobie zacierania, czasie i warunkach fermentacji.
Przy przegazowanych piwach, natknąłem się na opinię, że te drożdże wymagają znacznie więcej tlenu od innych szczepów i w piwach przegazowanych mogły zakończyć pracę i ruszyć przy nawet delikatnym natlenieniu przy rozlewie.

Stąd moje pytanie; zostawić WW i RISa w wiadrze i dać im nadal pracować tak jak jest, czy zlać nawet całość do innego wiadra i w ten sposób spróbować je "pobudzić" do pracy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

13-14C to na początek fermentacji trochę chłodno dla SDS. 16-17 byłoby idealnie. Ogólnie zostaw niech fermentują dalej jak masz możliwość podnieś jeszcze temperaturę. U mnie one idą jak burza choć też zdarzyło się, że w dwa tygodnie nie potrafiły 19 blg zrobić. Widać lubują się w lekkich piwach zresztą sam producent podaje duży zakres tolerancji alkoholu (10-15%) - rozstrzał niezły :D Od czego zależy cholera wie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 6.04.2018 o 08:31, Undeath napisał:

13-14C to na początek fermentacji trochę chłodno dla SDS. 16-17 byłoby idealnie. Ogólnie zostaw niech fermentują dalej jak masz możliwość podnieś jeszcze temperaturę. U mnie one idą jak burza choć też zdarzyło się, że w dwa tygodnie nie potrafiły 19 blg zrobić. Widać lubują się w lekkich piwach zresztą sam producent podaje duży zakres tolerancji alkoholu (10-15%) - rozstrzał niezły :D Od czego zależy cholera wie. 

Zostawiłem dalej. Wheatwine zszedł do 7.5 Blg, RIS do 9.9 Blg, więc niewiele (wg kalkulatora refraktometru od Brewersfriend) i odpowiednio 6,7 i 9,5 wg Northernbrewer

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.