Skocz do zawartości

Analiza składu wody


rudnikos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam prośbę do szanownych o pomoc w analizie załączonego pliku ze składem wody jaki otrzymałem od wodociągów dostarczających mi wodę. 

Generalnie woda jest miękka - co faworyzuje piwa jasne, ma dość wysokie pH - rzecz dość łatwa w korekcie.

Pytanie o pozostałe parametry istotne np. przy piwach ciemnych, mocno chmielonych etc.

Za wszelkie sugestie/informacje serdeczne dzięki.

Scan badania Miastko.pdf

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, rudnikos napisał:

Generalnie woda jest miękka - co faworyzuje piwa jasne, ma dość wysokie pH - rzecz dość łatwa w korekcie.

 

 

Wysokie pH oznacza twardsza wode, a nizsze od 7 w dol wode miekka.

Z tego co widze po dokumencie woda ma pH 7,9 a wiec delikatnie twardsza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brakuje zasadowości ogólnej (najważniejszego) i stężenia wapnia, z tego co jest, to zawartość soli jest wręcz minimalna ale nie masz całości.

 

Godzinę temu, Hanys93 napisał:

Wysokie pH oznacza twardsza wode, a nizsze od 7 w dol wode miekka.

Proszę Cię, wysokie pH oznacza niskie stężenie (w sumie to nawet aktywność) jonów H+, a twardość wody to jest zupełnie co innego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 5.04.2018 o 21:44, Gawron napisał:

To dwie różne sprawy.

 

Mozesz nieco objasnic?

Od czego jest w takim razie zalezna twardosc wody? Od jakich skladnikow dokladnie?

Moge miec pH powiedzmy 8, a pomimo tego okaze sie iz to woda miekka?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz niską zawartość jonów Na+, SO4-, Cl-, bo poniżej 10ppm, to dobrze, zawsze możesz zwiększyć dosypując odpowiednie sole jeżeli będziesz chciał zmienić skład wody (zawsze łatwiej dodać niż usunąć). Nie podano jaka jest to twardość, ale podejrzewam, że chodzi o nieprzemijającą, więc możesz obliczyć zawartość jonów Ca+ i Mg+, tutaj masz jak to zrobić https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Na oko, bez liczenia widzę jednak, że jest w normie. pH wody nie jest do niczego potrzebne, bo liczy się jakie pH będzie miał zacier, a to zależy głównie od zawartości HCO3-. Nie masz nigdzie podanej zawartości tych jonów, ale łatwo możesz sam to sprawdzić i przy okazji będziesz miał wartość bezpośrednio na ujęciu wody. Kup test akwarystyczny do mierzenia twardości dH, koszt to ok. 20zł, starcza na kilka czy kilkanaście pomiarów. Powinieneś mieć w opakowaniu instrukcję jak zrobić pomiar i jak wyliczyć HCO3-. Od zawartości tych jonów zależy czy lepiej wyjdą piwa jasne i ciemne, ale chodzi chyba o to, że przy twardej po dosypaniu ciemnych słodów pH spada o wiele bardziej przez co pH zacieru będzie w korzystnym zakresie. Zawsze jednak można "sztucznie" obniżyć pH dodają kwasu mlekowego bądź fosforowego albo stosując przerwę zakwaszającą i specjalny słód zakwaszający.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.