Jump to content
rudnikos

Analiza składu wody

Recommended Posts

Witam.

Mam prośbę do szanownych o pomoc w analizie załączonego pliku ze składem wody jaki otrzymałem od wodociągów dostarczających mi wodę. 

Generalnie woda jest miękka - co faworyzuje piwa jasne, ma dość wysokie pH - rzecz dość łatwa w korekcie.

Pytanie o pozostałe parametry istotne np. przy piwach ciemnych, mocno chmielonych etc.

Za wszelkie sugestie/informacje serdeczne dzięki.

Scan badania Miastko.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, rudnikos napisał:

Generalnie woda jest miękka - co faworyzuje piwa jasne, ma dość wysokie pH - rzecz dość łatwa w korekcie.

 

 

Wysokie pH oznacza twardsza wode, a nizsze od 7 w dol wode miekka.

Z tego co widze po dokumencie woda ma pH 7,9 a wiec delikatnie twardsza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brakuje zasadowości ogólnej (najważniejszego) i stężenia wapnia, z tego co jest, to zawartość soli jest wręcz minimalna ale nie masz całości.

 

Godzinę temu, Hanys93 napisał:

Wysokie pH oznacza twardsza wode, a nizsze od 7 w dol wode miekka.

Proszę Cię, wysokie pH oznacza niskie stężenie (w sumie to nawet aktywność) jonów H+, a twardość wody to jest zupełnie co innego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Hanys93 napisał:

 

Wysokie pH oznacza twardsza wode, a nizsze od 7 w dol wode miekka.

Z tego co widze po dokumencie woda ma pH 7,9 a wiec delikatnie twardsza.

To dwie różne sprawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

z parametrów wynika ze masz wode miękka , nie znajduje tutaj ile masz wapnia - ale zakładam ze przy takim profilu wody moze być go również nie wiele- to akurat moze mieć wpływ na klarowanie twoich piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 5.04.2018 o 21:44, Gawron napisał:

To dwie różne sprawy.

 

Mozesz nieco objasnic?

Od czego jest w takim razie zalezna twardosc wody? Od jakich skladnikow dokladnie?

Moge miec pH powiedzmy 8, a pomimo tego okaze sie iz to woda miekka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na kanale youtube Warszawskiego Festiwalu Piwa jest fajny wykład Masona na temat jakości wody. Polecam


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz niską zawartość jonów Na+, SO4-, Cl-, bo poniżej 10ppm, to dobrze, zawsze możesz zwiększyć dosypując odpowiednie sole jeżeli będziesz chciał zmienić skład wody (zawsze łatwiej dodać niż usunąć). Nie podano jaka jest to twardość, ale podejrzewam, że chodzi o nieprzemijającą, więc możesz obliczyć zawartość jonów Ca+ i Mg+, tutaj masz jak to zrobić https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Na oko, bez liczenia widzę jednak, że jest w normie. pH wody nie jest do niczego potrzebne, bo liczy się jakie pH będzie miał zacier, a to zależy głównie od zawartości HCO3-. Nie masz nigdzie podanej zawartości tych jonów, ale łatwo możesz sam to sprawdzić i przy okazji będziesz miał wartość bezpośrednio na ujęciu wody. Kup test akwarystyczny do mierzenia twardości dH, koszt to ok. 20zł, starcza na kilka czy kilkanaście pomiarów. Powinieneś mieć w opakowaniu instrukcję jak zrobić pomiar i jak wyliczyć HCO3-. Od zawartości tych jonów zależy czy lepiej wyjdą piwa jasne i ciemne, ale chodzi chyba o to, że przy twardej po dosypaniu ciemnych słodów pH spada o wiele bardziej przez co pH zacieru będzie w korzystnym zakresie. Zawsze jednak można "sztucznie" obniżyć pH dodają kwasu mlekowego bądź fosforowego albo stosując przerwę zakwaszającą i specjalny słód zakwaszający.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.