Jump to content
sarenka

8 września 2018 IX Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego

Recommended Posts

Dnia 4.04.2018 o 17:19, sarenka napisał:

1. Polskie Ale - Piwo górnej fermentacji na polskim słodzie i polskich chmielach lub polskich ziołach. Jest to na tyle szeroka kategoria, że wprowadzamy wymóg napisania kilka słów w zgłoszeniu o piwie, aby sprawiedliwie i precyzyjnie ocenić piwo.

 

2 godziny temu, 19Tofik88 napisał:

Po konsultacjach i uświadomieniu sobie jaka to jest szeroko pojęta kategoria zmieniliśmy kategorię na Polish Pale Ale (w skrócie PPA)czyli odpowiedź na American Pale Ale (w skrócie APA) tyle że na polskich słodach i polskich chmielach.

to można wciąż z ziołami czy juz nie można?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Janusz76 jak najbardziej można dodać zioła.

Zasada, słody powinny być z Viking Malt, dawniej Strzegom. Co do chmieli, ma być wyłącznie polska odmiana chmiel (Lubelski, Lomik, Sybilla, Marynka, Oktawia, Iunga, Zula, Limbus, Zbyszko), i nawet Chinook PL i Magnat, ważne żeby chmiel był z polskiej plantacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, 19Tofik88 napisał:

Janusz76 jak najbardziej można dodać zioła.

Zasada, słody powinny być z Viking Malt, dawniej Strzegom. Co do chmieli, ma być wyłącznie polska odmiana chmiel (Lubelski, Lomik, Sybilla, Marynka, Oktawia, Iunga, Zula, Limbus, Zbyszko), i nawet Chinook PL i Magnat, ważne żeby chmiel był z polskiej plantacji.

A czy viking nie posiada czasem słodów fińskich też?

 

Ja bym tu wymienił bardziej Malteurope, souflett i optime. Czyli Chinook i Cascade PL też dopuszczalne :D No i gites to chciałem słyszeć. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam takie przewrotne pytanie bo nie mogę zrozumieć jak można definiować styl surowcami ? 

 

Pytanie brzmi: "Jakie macie mechanizmy/narzędzia do weryfikacji użytych surowców ? "

 

Sędziowie mogą dokonać oceny sensorycznej i fizycznej ..... no ale zasyp ? na podstawie deklaracji ? 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję @19Tofik88 szczególnie za odpowiedź o chmielu, bo deklaracja, że słody "powinny być ze Strzegomia" to trochę komedia.

Na terenie PL działa kilka słodowni, większość z nich jest częścią koncernów ponadnarodowych, wskazywanie tylko jednej z nich a pomijanie innych (w tym nawet tej jedynej, w całości polskiej, którą jest Optima) mi wydaje się niepoważne.

No nic, zobaczymy. Jak się uwarzy to się wyśle,

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, 19Tofik88 napisał:

FurioSan rozchodzi się o Polish Pale Ale?

W tym roku tak.

W zeszłym chodziło o coś 'brytyjskiego' o ile dobrze pamiętam.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maryh z góry przepraszam, dobrze to ująłeś, ja nie jestem osobą decyzyjną. Co do tego Strzegomia, mój błąd zapomniałem o pozostałych polskich słodowniach. Z tym Polskim Ale potem zmieniliśmy na Polskie Jasne Ale bo by doszło do paranoi jest tak, że to jest odgórna prośba centralnych władz Bractwa Piwnego które są w Łodzi. Wyszli z taką inicjatywą żeby każdy browar i każdy piwowar z okazji 100-lecia Niepodległości Polski mógł uwarzyć własną wariację piwa które mógłby nazwać "Polskim Piwem", pełna dowolność, improwizacja, zabawa, byle z polskich składników/surowców i na polskiej ziemi. A my czyli częstochowski krąg dobrowolnie poparliśmy tą inicjatywę, nie będąc świadomym na co się godzimy (wiem trochę niepoważnie). Na obecną chwilę, sprawa wygląda następująco, ma być to piwo w stylu American Pale Ale (Polish Pale Ale) tyle że na słodach z każdej polskiej słodowni* i wyłącznie polskich chmielach (amerykańskie chmiele uprawiane w Polsce takie jak Chhinook PL, czy nawet twoja citra uprawiana na balkonie nie wchodzi w grę, z góry przepraszam, pospieszyłem się).

 

*W sytuacji kiedy użyjecie słodów z zagranicznej słodowni, wystarczy że napiszecie na kartce właśnie taką uwagę i dołączycie do przesyłki i wtedy nie dyskwalifikujemy tylko przymykamy oko.

Edited by 19Tofik88

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobnie jak Maryh bylem stałym uczestnikiem Waszego konkursu, nawet po zeszłorocznym "cyrku" z moim piwem, postanowiłem, że w tym roku dostaniecie ostatnią szansę. Niestety nawet na to nie zasłużyliście. Organizacyjnie konkurs stoi na poziomie żenady. Sarenka dziwi się, że konkurs nie jest liczony do pucharu PSPD... Na prawdę? Zmieniając na ostatnią chwilę kategorie to co najwyżej możecie o tym pomarzyć. Przepraszam, że tak ostro ale wydaje mi się, że do szanownego Bractwa Piwnego inaczej nie dociera. 

Z mojej strony to wszystko. Żegnam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 24.04.2018 o 17:47, sarenka napisał:

Metryczki - tak są

W piwie pszenicznym mogą być aromaty bananów i goździków, więc w owocowym pszenicznym również.

Generalnie wszystko polega na wzajemnym zaufaniu, uczciwości i nie da się w konkursach piwowarskich wykluczyć nieuczciwości - ktoś może przecież przelać piwo renomowanego browaru i zakapslować. Również może napisać że użył słodu X a w rzeczywistości był to słód Y.  Ale chyba każdemu zależy na ocenie własnego piwa, zrobionego według wymagań konkursu, poznaniu jego zalet i wad, co w nim jest świetnego, co jest jeszcze do poprawy. Nie widzę sensu w oszukiwaniu... Bynajmniej ja mam takie podejście wysyłając piwo na konkurs ;)

 
 

Ja też nie będę brał udziału w konkursie i nie tylko ze względu na bałagan organizacyjny ( który czasami się zdarza i można przymknąć na to oko ) ale ze względu na odpowiedź SARENKI ( cytuje powyżej ) na moje pytanie czy w piwie owocowym pszenicznym mogą być nuty bananów i goździków czy powinno być raczej neutralne ?

Zadałem zwyczajne pytanie a dostałem taką odpowiedź i potraktowany zostałem jak potencjalny oszust. Nie jestem zbytnio wrażliwy ale nie będę uczestniczył w konkursie w którym uczestników z góry podejrzewa się o oszukiwanie. Współczuje Sarence takiego podejścia do ludzi i spojrzenia na świat. Pozostawiam to dalej bez komentarza i kończę dyskusję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poważnie kończycie recepcję piw na trzy tygodnie przed konkursem? Chyba Wam nie zależy na frekwencji :thumbdown: . Ledwo w zeszłym tygodniu opublikowaliście (i to tylko u siebie na fejsie) pełen opis polskiego jasnego ale a tu jeszcze tak skracacie wysyłkę. Widzę, że organizator robi co może by mieć jak najmniej pracy przy ocenie piw.

Edited by PIkaWA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, nie znacie mnie, jestem Zbyszko, jestem jedną z osób decyzyjnych w kwestii konkursu, ale u Nas jest demokracja i każda decyzja jest podejmowana głosowaniem lub obradą, dlatego pewne rzeczy trwają. Jestem Piwowarem. Pomogę Tofikowi trochę w odpowiedziach na pytania, choć nie ukrywam pewnie nie będę tutaj często, bo mam bardzo mało czasu, ale i tak staram się pomagać. 

 

Generalnie przez brak czasu i uznając za dobrą platformę wymiany informacji, większość rzeczy polecamy sprawdzać na stronie wydarzenia ->

https://www.facebook.com/events/217366652236611/

 

Aby rozwiązać niejasności - Polish Ale - na początku miało być szeroką kategorią - tak po prostu dla sztuki, wyboru czegoś może nowego, innego - po waszych prośbach, skłoniliśmy się do tego, aby ją zawęzić. To wyraz pewnego rodzaju szacunku do Waszej społeczności,  więc komentarze negatywne zbędne. 

I na wszelkie pytania dotyczące jak to sprawdzicie etc. była ta odpowiedź ->

 

"Generalnie wszystko polega na wzajemnym zaufaniu, uczciwości i nie da się w konkursach piwowarskich wykluczyć nieuczciwości - ktoś może przecież przelać piwo renomowanego browaru i zakapslować. Również może napisać że użył słodu X a w rzeczywistości był to słód Y.  Ale chyba każdemu zależy na ocenie własnego piwa, zrobionego według wymagań konkursu, poznaniu jego zalet i wad, co w nim jest świetnego, co jest jeszcze do poprawy. Nie widzę sensu w oszukiwaniu... Bynajmniej ja mam takie podejście wysyłając piwo na konkurs ;)"

 

Co do polskości - no to już jest w opisie w wydarzeniu wytłumaczone wszystko. Czyli polskie słody -> czyli te które są z Polski i z Polską związane.

Chmiele to samo -> najlepiej polskie gatunki chmieli. Nie chcemy cytrusów, tropików.

 

Co do pszenicznego, też postaraliśmy się zawęzić według próśb.

 

Co do uwag (według mnie małostkowych) na temat organizacji np Maryh lub Conrados itp. Pamiętajcie - w konkursach piwowarskich chodzi o zabawę. Bractwo organizuje ten konkurs wiele lat, ale warto podkreślić, że w przeciwieństwie do PSPD to nie jest nasza główna działalność. Nikt w naszej organizacji nie dostaje nawet złotówki za organizowanie tego konkursu, poświęcamy swój czas, a także dorzucamy z naszych składkowych, żeby była fajna impreza, z której wielu z Was i Nas ma radochę. Czasem pewne rzeczy trzeba zmienić, dopracować - c'est la vie, ale jak będziemy się wzajemnie hejtować, to odechce się ludziom organizowania ich, co już się przecież dzieje...

 

Pozdrawiam wszystkich :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, PaniczPiotr napisał:

Kiedy będzie regulamin? Do kiedy można wysyłać piwa?

Regulamin jest już dostępny na stronie wydarzenia

https://www.facebook.com/events/217366652236611/

ale dla szybkości proszę tu jest link

https://docs.google.com/document/d/1Mqb5DFmQ0nbu0qmUJlRp_sus4YNmAgxycFbOfiz8Kek/edit?usp=sharing

 

Piwa wysyłka do 19 sierpnia


 

Edited by Zbyszko

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 6.07.2018 o 19:48, rayavaldek napisał:

Ja też nie będę brał udziału w konkursie i nie tylko ze względu na bałagan organizacyjny ( który czasami się zdarza i można przymknąć na to oko ) ale ze względu na odpowiedź SARENKI ( cytuje powyżej ) na moje pytanie czy w piwie owocowym pszenicznym mogą być nuty bananów i goździków czy powinno być raczej neutralne ?

Zadałem zwyczajne pytanie a dostałem taką odpowiedź i potraktowany zostałem jak potencjalny oszust. Nie jestem zbytnio wrażliwy ale nie będę uczestniczył w konkursie w którym uczestników z góry podejrzewa się o oszukiwanie. Współczuje Sarence takiego podejścia do ludzi i spojrzenia na świat. Pozostawiam to dalej bez komentarza i kończę dyskusję.

No coś Ty, o uczciwości to było względem Polskiego Ale, jak sprawdzimy, że Polskie :) czyli na pewno Sarenka nie chciała Cię uznać z oszusta. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 11.07.2018 o 15:32, Zbyszko napisał:

Bractwo organizuje ten konkurs wiele lat, ale warto podkreślić, że w przeciwieństwie do PSPD to nie jest nasza główna działalność. Nikt w naszej organizacji nie dostaje nawet złotówki za organizowanie tego konkursu, poświęcamy swój czas, a także dorzucamy z naszych składkowych, żeby była fajna impreza, z której wielu z Was i Nas ma radochę.

Przecież w konkursach organizowanych przez PSPD też nie jest to niczyje główne zajęcie, ani nikt nie zarabia na tym, a konkursy mają się same finansować.

A uwagi jak dla mnie w pełni zasadne, taki poziom organizacji by może był uzasadniony, gdyby konkurs był organizowany po raz pierwszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Była mowa o polskim słodzie, polskich chmielach i polskich drożdżach. Ale co z wodą, też ma być polska, czy może być z innego kraju? :-) 

 

A tak na poważnie, mógłbym prosić organizatora o wskazanie rodzimych polskich odmian drożdży sacharomycces cervisiae?

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, Perkele napisał:

Była mowa o polskim słodzie, polskich chmielach i polskich drożdżach. Ale co z wodą, też ma być polska, czy może być z innego kraju? :-) 

 

A tak na poważnie, mógłbym prosić organizatora o wskazanie rodzimych polskich odmian drożdży sacharomycces cervisiae?

Polskie drożdże tak jak i słody, czyli od Polskich producentów :) pozdrawiam

 

17 godzin temu, kantor napisał:

No już nie kopmy leżącego ;)

 

 

nie no bez przesady :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak sobie czytam wątek i naszła mnie refleksja. Z Polską dość mocno kojarzą się ziemniaki. Użyłbym skrobii z ziemniakow, fajnie wytrawia smak, w dużej ilości koszmar filtacji. Skrobię łatwo wypłukać z pulpy, a z samej pulpy zrobić babę albo cepeliny. Taka luźna myśl.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Daniel() napisał:

Tak sobie czytam wątek i naszła mnie refleksja. Z Polską dość mocno kojarzą się ziemniaki. Użyłbym skrobii z ziemniakow, fajnie wytrawia smak, w dużej ilości koszmar filtacji. Skrobię łatwo wypłukać z pulpy, a z samej pulpy zrobić babę albo cepeliny. Taka luźna myśl.

I stwierdzenie " skrochmalić piwo" nabrało nowego znaczenia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Daniel() napisał:

Z Polską dość mocno kojarzą się ziemniaki. Użyłbym skrobii z ziemniakow, fajnie wytrawia smak,

I cebula na aromat ;)

 

Mam nadzieję, że w przyszłości będzie kategoria "Piwo z zacieru mieszanego tylko tylko w lewą stronę".

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, koval_blazej napisał:

I cebula na aromat ;)

 

Mam nadzieję, że w przyszłości będzie kategoria "Piwo z zacieru mieszanego tylko tylko w lewą stronę".

@koval_blazej mówiłem zupełnie poważnie. Dodatek skrobii czy to ziemniaczanej czy też ryżu bardzo delikatnie wpływa na smak, bardziej na jego pełnię, rozjaśnia kolor piwa, czysta skrobia po rozłożeniu też nie zmętnia piwa. W trakcie zacierania dostarcza więcej złożonych cukrów, aniżeli zwykły dodatek cukru (cukier stołowy to sacharoza, w kilka minut inwersji w kwaśnym środowisku da Ci tylko glukozę i fruktozę), więc nie robi 'pustego' w smaku ekstraktu. Zdarzało mi się używać skrobii i byłem zadowolony z efektów. Taka kartoflanka, ale nawet wolę ;) Dodatek polecam także do piw na kveikach (tutaj cukier też się sprawdza), nie są wtedy tak ulepkowate. Jeżeli zdecydujesz się na własną produkcję skrobii, to pamiętaj aby kilka razy ja przepłukać. Ona fajnie osiada na dnie i robi zbita warstwę. Baba ziemniaczna na takiej wyplukanej pulpie też jest inna, ale nie znaczy że gorsza. Kartacze też wychodzą lepsze jak na mój gust.

W takich stylach gdzie jest sporo chmielu skrobia też się sprawdzi, bardziej wytrawny charakter piwa wydobywa więcej  smaków pochodzących od chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie kiedyś się zastanawiałem czy i jak można użyć ziemniaków w zacierze. Dzięki za, jak zawsze, dobre wyjaśnienie tematu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...