Jump to content

8 września 2018 IX Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego


Recommended Posts

Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w IX Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

Konkurs odbędzie się 8 września 2018

Kategorie Konkursowe:

1. Polskie Ale - Piwo górnej fermentacji na polskim słodzie i polskich chmielach lub polskich ziołach. Jest to na tyle szeroka kategoria, że wprowadzamy wymóg napisania kilka słów w zgłoszeniu o piwie, aby sprawiedliwie i precyzyjnie ocenić piwo.

2. Braggot Ale - czyli wariacja na temat miodu pitnego Braggot, który jest mieszanką piwa i miodu. Miód powinien być dodany na fermentację, bądź fermentowany wcześniej osobno.
Więcej o tym stylu proponujemy poczytać tutaj -> https://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Mead.pdf
Jako refleksję tego stylu niech posłuży cytat Geoffrey'a Chaucera - średniowiecznego poety londyńskiego, który porównywał pocałunek młodej żony do słodyczy braggota.
Ponieważ jest to szeroka kategoria, wprowadzamy wymóg napisania kilka słów w zgłoszeniu o piwie, aby sprawiedliwie i precyzyjnie ocenić piwo - słody i dodatki.

3.Owocowe Pszeniczne Ale - Piwo górnej fermentacji, orzeźwiające i owocowe, z odpowiednim balansem pomiędzy estrami, pszenicznymi aromatami oraz tymi pochodzącymi od cytrusów lub innych owoców (wszelkie eksperymenty mile widziane). Piwo powinno mieć wyczuwalny pszeniczny charakter, kolor od jasnego do złotego, może być mętne. Powinno mieścić się w przedziale 4-6% ABV.
Goryczka na poziomie niskim, może pochodzić z owoców lub skórki pomarańczy.

4. Koźlak - Piwo dolnej fermentacji. Jest to mocny, ciemny lager o kompleksowym, ale łagodnym, słodowym charakterze, bez dominacji karmelu. Jest to tradycyjny styl, o którym można przeczytać np. Na stronach PSPD
https://pspd.org.pl/wp-content/…/2...-pspd-2013.pdf
Według takich parametrów będziemy oceniać ten styl czyli w skrócie:
Ekstrakt początkowy: 16,0-18,0 °Blg
Ekstrakt końcowy: 4,0-6,0 °Blg
Zawartość alkoholu: 6,0-7,5 % obj.11
Goryczka: 20-30 IBU
Barwa: 25-45 EBC

5.Piwo niskoalkoholowe - Celem tej kategorii jest popularyzowanie piw o niskiej zawartości alkoholu. Do konkursu piwowarzy mogą zgłaszać smaczne, dobrze pijalne piwa o zawartości alkoholu od 0 do 4 ABV%. Piwa zgłoszone do konkursu, po ewentualnym przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, zostaną zbadane laboratoryjnie w celu uzyskania dokładnej zawartości alkoholu.
Ponieważ jest to szeroka kategoria, wprowadzamy wymóg napisania kilka słów w zgłoszeniu o piwie, aby sprawiedliwie i precyzyjnie ocenić piwo - styl, słody, dodatki.

Kontakt:ckpdbp@gmail.com

Kolejne informacje dotyczące konkursu niebawem z dokładniejszymi opisami kategorii.
Piwu Cześć!
__________________
Link to post
Share on other sites
  • Replies 78
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Halo Częstochowa, co to za amatorka? Przeprowadzacie konkursy od wielu lat a nie potraficie sprecyzować opisów stylów i odpowiedzieć na podstawowe pytania? Obserwuję i uczestniczę w Waszych konku

I stwierdzenie " skrochmalić piwo" nabrało nowego znaczenia

@koval_blazej mówiłem zupełnie poważnie. Dodatek skrobii czy to ziemniaczanej czy też ryżu bardzo delikatnie wpływa na smak, bardziej na jego pełnię, rozjaśnia kolor piwa, czysta skrobia po rozłożeniu

Posted Images

Dnia 4.04.2018 o 17:19, sarenka napisał:
1. Polskie Ale - Piwo górnej fermentacji na polskim słodzie i polskich chmielach lub polskich ziołach. Jest to na tyle szeroka kategoria, że wprowadzamy wymóg napisania kilka słów w zgłoszeniu o piwie, aby sprawiedliwie i precyzyjnie ocenić piwo.
  1. Polski słód oznacza słód wyprodukowany na terenie polski czy konkretne rodzaje słodów (europejskie)? Czy słody Viking Malt będą traktowane jako polskie?
  2. Czy odmiany zagraniczne chmieli wyhodowane w Polsce np. Magnum PL, Chinook PL itd. będą traktowane jako polskie chmiele?
Link to post
Share on other sites
Dnia 4.04.2018 o 17:19, sarenka napisał:

polskim słodzie

Co determinuje polskość? Miejsce produkcji, to kto jest właścicielem słodowni, czy miejsce uprawy zboża. Jeżeli wszystkie, to może być ciężko.

Link to post
Share on other sites
Dnia 4.04.2018 o 17:19, sarenka napisał:

1. Polskie Ale - Piwo górnej fermentacji na polskim słodzie i polskich chmielach lub polskich ziołach. Jest to na tyle szeroka kategoria, że wprowadzamy wymóg napisania kilka słów w zgłoszeniu o piwie, aby sprawiedliwie i precyzyjnie ocenić piwo.

W jaki sposób chcecie wyeliminować piwa uwarzone z niepolskiego słodu :)?

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Metryczki - tak są

W piwie pszenicznym mogą być aromaty bananów i goździków, więc w owocowym pszenicznym również.

Generalnie wszystko polega na wzajemnym zaufaniu, uczciwości i nie da się w konkursach piwowarskich wykluczyć nieuczciwości - ktoś może przecież przelać piwo renomowanego browaru i zakapslować. Również może napisać że użył słodu X a w rzeczywistości był to słód Y.  Ale chyba każdemu zależy na ocenie własnego piwa, zrobionego według wymagań konkursu, poznaniu jego zalet i wad, co w nim jest świetnego, co jest jeszcze do poprawy. Nie widzę sensu w oszukiwaniu... Bynajmniej ja mam takie podejście wysyłając piwo na konkurs ;)

 
 
Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, sarenka napisał:

Nie widzę sensu w oszukiwaniu

A pomijając taką deklarację, jak organizatorzy odnoszą się do pytań, które pojawiły się w wątku?

Najczęściej pojawiały się dwa:

  • polski słód tj. pochodzący z których słodowni? Optima jest Polska, Malteurop i Viking są częścią ponadnarodowych koncernów.
  • polski chmiel tj. odmiany tradycyjnie polskie i adaptowane (lubelski, marynka, sybilla, iunga,  oktawia, puławski, magnat) czy dopuszczone sa także odmiany zagraniczne hodowane na naszej ziemi (perle, tradition, chinook, cascade, magnum).

Czy zostanie to wyjaśnione/ doprecyzowane w regulaminie?

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
Dnia 4.04.2018 o 17:19, sarenka napisał:
Braggot Ale
Jako refleksję tego stylu niech posłuży cytat Geoffrey'a Chaucera - średniowiecznego poety londyńskiego, który porównywał pocałunek młodej żony do słodyczy braggota.
 
__________________

Czy to należy intepretować jako wymóg, by piwo było raczej z tych mocniejszych (żeby było słodkie)? W opisie BJCP nie ma widełek dla ekstraktu, a nawet piszą:
 

Cytuj

A braggot can be made with any type of honey, and any type of base beer style

Czy w konkursie jest inaczej i oczkiwana jest ciężka i słodka wersja, czy np braggot bazujący na grodziskim (abstrahując do tego czy ma sens) tez jest akceptowalny?

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
4 godziny temu, bender napisał:

Czy konkurs będzie wliczany do pucharu PSDP??

Raczej nie - nie jest zgłoszony w PSPD do pucharu (strona PSPD).

 

A ja mam pytanie z innej beczki. Czy w owocowej pszenicy dopuszczacie wersje zbrecone? :D

Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Undeath napisał:

Raczej nie - nie jest zgłoszony w PSPD do pucharu (strona PSPD).

 

A ja mam pytanie z innej beczki. Czy w owocowej pszenicy dopuszczacie wersje zbrecone? :D

Lepiej nie pytaj bo cytując sarenkę na moje pytanie wcześniej możesz usłyszeć, że " Generalnie wszystko polega na wzajemnym zaufaniu, uczciwości i nie da się w konkursach piwowarskich wykluczyć nieuczciwości - ktoś może przecież przelać piwo renomowanego browaru i zakapslować" :):):):)

 

pozdrawiam serdecznie

Link to post
Share on other sites

Dokładnie. Raz piszą że to ma być Pszeniczne ale -czyli narzuca mi się AW jako baza, a raz że dopuszczają banana i goździka. To stąd pytanie czy dopuszczają coś zbreconego do tego szerokiego stylu, bo akurat koło tej daty będę coś takiego miał to może bym posłał :D

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Undeath napisał:

Raczej nie - nie jest zgłoszony w PSPD do pucharu (strona PSPD).

 

A ja mam pytanie z innej beczki. Czy w owocowej pszenicy dopuszczacie wersje zbrecone? :D

Strona PSPD zawiera wykaz konkursów 17/18 i kończy się na Chorzowie. Wg mojej wiedzy Częstochowa to już następny sezon pucharowy.

Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, bender napisał:

Strona PSPD zawiera wykaz konkursów 17/18 i kończy się na Chorzowie. Wg mojej wiedzy Częstochowa to już następny sezon pucharowy.

No tak ale patrząc tam na poprzednie lata nawet nigdy częstochowski KPD nie brał udziału w pucharze. Jak chcesz wiedzieć dlaczego to musiałbyś prześledzić poprzednie wątki ich konkursowe ale szkoda czasu moim zdaniem na takie rzeczy. 

 

Coś organizatorzy rzadko tu zaglądają. Napiszę na FB bo Sarenka to chyba Sara jest tak po nie wyraźnym zdjęciu tutaj widzę. I poproszę o grubsze opisy i ustosunkowanie się do tego. A jak nie będzie potrafiła odpowiedź to Andrzeja zapytam i napisze tutaj.

Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, bender napisał:

Czy konkurs będzie wliczany do pucharu PSDP??

Konkurs w Częstochowie nie został zgłoszony do pucharu PSPD

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
Dnia 22.06.2018 o 18:22, Terefere1990 napisał:

Pytanie co do Polskiego Ale:
Czy dopuszczalne jest uzycie owocow czy ma byc to klasyczne jasne, woda, chmiel, drozdze i slod?


Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka
 

 

3 minuty temu, Barczyko napisał:

Kiedy opisy dokładne opisy stylów ? Bo już powoli trzeba warzyć, żeby się wyrobić.

Tutaj jest stary opis Polskiego Ale. Podejrzewam, że chodzi mniej więcej o takie piwo organizatorom: 

 

Pozostałe piwa właściwie opisy są ;)

Link to post
Share on other sites



Tutaj jest stary opis Polskiego Ale. Podejrzewam, że chodzi mniej więcej o takie piwo organizatorom


A ja myślę, że to nie ma większego związku ze sobą. Opis mówi jasno, że może to być jakiekolwiek ale i nie ma tu żadnych wytycznych stylowych. Zdefiniowany jest tylko kraj pochodzenia surowców, ale wciąż nie wiadomo, czy Viking Malt jest interpretowany jako polski producent. Chmiele amerykańskie uprawiane w Polsce też budzą wątpliwości, których Organizatorzy nie spieszą się rozwikłać.
Link to post
Share on other sites
Dnia 4.05.2018 o 11:36, tibek napisał:

Czy to należy intepretować jako wymóg, by piwo było raczej z tych mocniejszych (żeby było słodkie)? W opisie BJCP nie ma widełek dla ekstraktu, a nawet piszą:
 

Czy w konkursie jest inaczej i oczkiwana jest ciężka i słodka wersja, czy np braggot bazujący na grodziskim (abstrahując do tego czy ma sens) tez jest akceptowalny?

Już tibek służę z wyjaśnieniem, co do braggot ale; jest pełna dowolność jeśli chodzi o piwo bazowe i wartość ekstraktu (jeśli masz taką chęć może być nawet i grodziskie), rozchodzi się tylko o to żeby to była wariacja miodu pitnego z piwem a nie piwo miodowe. W gwoli uzupełnienia podsyłam link nie ocenionej Dori jak ona warzyła braggota.  http://blog.homebrewing.pl/braggot-receptura/

Link to post
Share on other sites

Wybaczcie, ale niestety w tym roku nie mam możliwości angażowania się w konkurs (zaawansowana ciąża numer dwa ;) ) i robię tylko za pośrednika. Tak Sarenka to Sara ;) Nie jest nasz konkurs zaliczany do pucharu w tym roku, gdyż eliminacje przeprowadzają członkowie Bractwa, a nie członkowie PSPD. Więc go już zaliczyć nie chcą pomimo, że już na głównym konkursie są sędziowie z PSPD. Ale póki to nie stanowiło problemu to nasz konkurs był zaliczany do pucharu.To tak w skrócie.

 

3Owocowe Pszeniczne Ale - Ogólne wrażenie: Piwo górnej fermentacji, orzeźwiające i owocowe. Harmonijne połączenie owoców i piwa pszenicznego, tak aby było wciąż rozpoznawalne jako piwo. (bazowe style pszeniczne do tej kategorii to hafe-waizen, witbier, amerykańska pszenica i wszystkie inne pszeniczne jasne ale). Charakter owocowości nie powinien być oczywisty i dominujący, ale w równowadze z piwem. Owoce nie powinny być z przodu, nie powinno być wrażenia picia soku. Piwo powinno mieć wyczuwalny pszeniczny charakter, kolor od jasnego do złotego, może być mętne. Powinno mieścić się w przedziale 4-6% ABV - czyli w stylach jasnego piwa pszenicznego. Wygląd: Wygląd nie powinien zbyt bardzo zaburzać stylu pszenicznego. Kolor od blado słomkowego do bardzo ciemnozłotego, pomarańczowego. Zwykle mniej lub bardziej mętne z powodu wysokiego poziomu białek pochodzących z pszenicy, aczkolwiek poziom przejrzystości może być rożny. Piana: biała, obfita, bardzo gęsta, z powodu występujących w owocach związków i olejków, może nie być długotrwała. Aromat: Charakterystyczne aromaty dodanych owoców powinny być zauważalne w aromacie; Należy jednak pamiętać, że niektóre owoce (na przykład, maliny, wiśnie) mają silniejsze aromaty i są bardziej wyraziste, niż inne (np jagody, truskawki) - warto zadbać o rozpiętość charakteru owocowego i intensywności od subtelnych do agresywnych. Owocowe aromaty powinny dobrze komponować się ze stylem piwa pszenicznego. Smak: Tak jak z aromatem, cechy smaku z owoców użytych w piwie powinny być zauważalne, a zakres ich intensywności od subtelnych do agresywnych, wciąż z wyczuwalnym odczuciem piwa pszenicznego. Balans owoców w piwie ma zasadnicze znaczenie, dlatego charakter owoców nie powinien być sztuczny i / lub niewłaściwie przytłaczający jak w owocowym napoju. Goryczka na poziomie niskim, może pochodzić z owoców lub skórki pomarańczy. To co powinno być czuć po stronie piwa bazowego to słabe lub umiarkowanie mocne banany i goździki. Balans i intensywność fenoli i estrów może być rożny, choć należy je dobrze zbalansować i powinny być dość mocno wyczuwalne. Opcjonalnie, mogą wystąpić bardzo lekkie lub umiarkowane posmaki waniliowe i gumy do żucia. Pomagają one zaakcentować posmaki bananowe, słodkość i okrągłość, ale żaden nie powinien dominować. Delikatny, trochę chlebowy albo zbożowy smak pszenicy jest pożądany, podobnie delikatna słodkość słodu pilzneńskiego. Smak chmielowy jest lekki lub całkowicie go brak. Cierpkie, cytrusowe cechy pochodzące od drożdży i wysokiego nagazowania mogą być obecne obecne. Wyczuwalność diacetyl czy DMS będzie błędem. Tekstura; Tekstura smaku pochodząca od pszenicy wpływa na odczucie puszystości, kremowości, pełności, które może przedłużyć się do nieco ostrego finiszu spowodowanego wysokim nagazowaniem. Na podniebieniu pełne, gładkie wraz z relatywnie wytrawnym finiszem. Zawsze mocno nasycony CO2. Komentarz: bilans ogólny jest kluczem do dobrze wykonanego piwa w tej kategorii. Owoc powinien uzupełniać oryginalny styl, a nie dominować go, przeważać. Kluczowe atrybuty stylu bazowego będą istotne, ale nie oczekujemy, że piwo bazowe, będzie takie same jak w wersji bez dodatków. Będziemy starać się ocenić piwo na podstawie przyjemności i równowagi powstałej kombinacji.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.