Skocz do zawartości

Lichtenhainer


Jankasper

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i o pomoc pytam,

 

w weekend będę wędził słody na grodziskie, więc postanowiłem przy okazji popełnić Lichtenhainera.

 

Koncepcja jest nastepująca:

 

3kg słód pilzneński

1kg słód pszeniczny wędzony

0.2 płatki ryżowe 

0.3 carapils

 

Zacieranie w 67'  - 60 minut 

 

gotowanie 70 min.

10g Sybilli na chłodzenie.

 

Potem fermentacja na S33 po grodziszu.

 

I tu schody.

 

Bakcyla zadać po zlaniu przefermentowanego na cichą i do ciepłego na 3 dni (kotłownia, temp. otoczenia 33')? 

 

Czy odwrócić jakoś kolejność? 

 

Przy Gose bakcyla dałem do kg pszenicy na 48h i dodałem to do zacierania w 72' , ale wyszło mniej kwaśne niż chcę teraz.

 

Za wszelkie sugestie serdecznie dziękuję!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 hour ago, Oskaliber said:

Najprościej kettle sour. Jak przefermentujesz i dodasz lakto to sobie poczekasz parę miesięcy a nie 3 dni. 

Podziękować. Doczytałem.

Kotła będę po tym warzeniu zaraz używał.  Chyba więc zagotuje brzeczke na 15 minut, schlodze do 45', zleje bez napowietrzania,  schlodzi to do ok 42' zadam bakcyla na 48h i ponownie zagotuje. Taki kompromis. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.