Jump to content
Hobbysta

Full Aroma Hops na Ameryce

Recommended Posts

Hej, zamierzam popełnić kolejną warkę w przyszły weekend, którą będzie właśnie FAH na citrze i Amarillo. Jest to przepis z wiki.

jeśli co do zasypu nie mam pytań bo nic nie zmieniam (poza większą ilością słodu gdyż według brewness 4kg to za mało by osiągnąć 12BLG ekstraktu), to chce się upewnić, że właściwie zaplanowałem chmielenie. 

Gotowanie                                 Amarillo  22 g  60 min    11 %

Aromat (koniec gotowania)   Citra  10 g     15 min    13 %

Aromat (koniec gotowania)   Citra  12 g     5 min      13 %

Na zimno                                   Citra    20 g    4 dni      12 %

Są to ilości przeliczone za pomocą wzoru z przepisu pytanie, czy przy tych chmielach jest to właściwa metoda. IBU w brewness wychodzi około 38, czy nie powinno być odrobinę wyższe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

 

goryczka będzie ok, po moim guście dałbym 25g amarillo na 30 min, zamiast 22 na 60.  ale jak ma być FA to na chłodzenie po 10g citry i amarillo polecam dodać. (w 80' jak chłodzisz chłodnicą)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hej,
 
goryczka będzie ok, po moim guście dałbym 25g amarillo na 30 min, zamiast 22 na 60.  ale jak ma być FA to na chłodzenie po 10g citry i amarillo polecam dodać. (w 80' jak chłodzisz chłodnicą)
Rozumiem, że chmielnie na zimno odpuszczasz? Jak dla FAH ok. 70 g chmielu to nie za mało? Ja bym dorzucił coś ekstra na aromat

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, Zukowiec said:

Rozumiem, że chmielnie na zimno odpuszczasz? Jak dla FAH ok. 70 g chmielu to nie za mało? Ja bym dorzucił coś ekstra na aromat

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
 

nie nie, chmielenie na zimno jak w przepisie wyżej, albo i wiecej. 90g przy lekkim piwie juz wniesie mocne aromaty. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
nie nie, chmielenie na zimno jak w przepisie wyżej, albo i wiecej. 90g przy lekkim piwie juz wniesie mocne aromaty. 
Chyba że tak. Ja w sobotę planuje podobną 12 ale na 45 l dodam 400 g chmielu. Dodatkowo dwa razy Chmielnie ma zimno

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
35 minutes ago, Zukowiec said:

Chyba że tak. Ja w sobotę planuje podobną 12 ale na 45 l dodam 400 g chmielu. Dodatkowo dwa razy Chmielnie ma zimno

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
 

no przy 12 BLG i wmiarę wytrawnym zacieraniu, 400g chmielu w 5 dawkach(gorycz, smak, aromat, chłodzenie i cicha) będzie ładnie dawało.

Share this post


Link to post
Share on other sites
no przy 12 BLG i wmiarę wytrawnym zacieraniu, 400g chmielu w 5 dawkach(gorycz, smak, aromat, chłodzenie i cicha) będzie ładnie dawało.
Celuje w smak bardziej słodowy, ale przy takiej ilości chmielu to wiele nie zmieni

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, Zukowiec said:

Celuje w smak bardziej słodowy, ale przy takiej ilości chmielu to wiele nie zmieni emoji16.png

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
 

jak nie będzie to ciężki karmel, to chmiel się spokojnie wybije :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.