Skocz do zawartości

TheDorsz-budowa warzelni.


TheDorsz

Rekomendowane odpowiedzi

Warzelnia browaru TheDorsz

 

Rozpoczynam projekt budowy warzelni. Aktualnie warzę w emali 50l natomiast już jakiś czas nosze się z zamiarem zbudowania czegoś od zera własnymi siłami. Jako że jestem automatykiem oraz elektronikiem oraz ogólnie pojęte majsterkowanie nie jest mi rzeczą obcą nie zamierzam kopiować żadnych rozwiązań w stu procentach. 

 

Cała warzelnia ma się składać z następujących elementów 

Kadź Zacierno-filtracyjna

Kadź Warzelna

Zbiornik do wysładzania.

 

W związku z tym że mam na czym warzyć, w ogóle mi się nie śpieszy, nie zamierzam robić wszystkiego naraz.  Zaczynam od kadzi Zacierno-Filtracyjnej.

 

Kadź Zacierno-Filtracyjna

 

W związku z tym że jestem w posiadaniu dość nietypowego kega o pojemności 45l kadź zacierna będzie właśnie z niego. Pierwszą innowacją w stosunku do większości projektów jest orientacja owego KEGA.  Mianowicie- keg będzie do góry dnem.  

Pierwszym zadaniem było odcięcie dna w taki sposób żeby go nie zniszczyć polecam do tego zwykłą szlifierkę kontową z jak najcieńszą tarczą i cięcie pod lekkim kontem przy obniżonych obrotach, chwile to trwa ale wychodzi idealnie. Krawędzie wygładziłem tarczą listkową. Całość będzie poddana trawieniu natomiast w późniejszym czasie. 

 

Odcięte dno będzie wykorzystane na fałszywe dno i tutaj musze wyjaśnić jeszcze jedną sprawę.

Mój keg nie ma pochodzenia spożywczego i jest wyposażony w nietypowy fitting.  Jest to zwykła nagwintowana tuleja z dwoma dziurami i gwintami 1/4NPT  w jednym z tych fitingów jest wkręcony króciec z rurką sięgającą dna a raczej był bo już go wykręciłem. 

 

Więc został mi korek z dwoma dziurami oddalonymi od siebie o jakieś 4cm.

 

Kolejnym zadaniem jest zamontowanie centralnie w korku szpilki gwintowanej o długości ok 7cm, za jej pomocą i nierdzewnego motylka fałszywe dno będzie dociągane. Szpilka będzie albo spawana albo po prostu nawiercę i nagwintuję ten korek. wkręcę szpilek i już.

 

Jeśli chodzi o dziury w fitingu. Jedna z nich jak można się domyślić będzie do sciągania filtratu spod złoża. W dziure wkręcę złączkę 1/4NPT z pierścieniem zacinającym na rurkę nierdzewną fi10. 

Na tym etapie zastanawiam się jeszcze nad sensem montażu pompy do zawracania filtratu. Jednak myślę że ze względu na niewielkie koszty tj.ok 60zł będzie ona wyposażeniem tej kadzi, pompa miała by jeszcze jedną zaletę. Umożliwiała by przepompowywanie filtratu do kadzi Warzelnej stojącej na tym samym poziomie co Kadź zacierno-filtracyjna. 

 

Druga z dziur zostanie wykorzystana na osłonę czujnika temperatury o długości ok 20cm. oczywiście konstrukcja mieszadła będzie uwzględniała tą przeszkodę. 

 

Kadź będzie wyposażona w mieszadło. 

Środkowa szpilka będzie przetoczona w pręt  powyżej dna filtrującego, pręt ten będzie dolną prowadnicą mieszadła. Mieszadło nie będzie opierać się na tym pręcie a jedynie centrować. Takie rozwiązanie ma na celu możliwość regulacji zanurzenia mieszadła które chciał bym wykorzystać również podczas filtracji w taki sposób jak ma to miejsce w dużych browarach czyli do wzburzania górnej warstwy złoża.

 

Mieszadło ma na celu wyrównywanie temperatur w związku z czym ma mieszać całą zawartością. Myśle że jedynym sensownym rozwiązaniem będą trzy łopatki zbudowane z rury dn80 o długości około 20-25cm.  Taki kawałek rury potnę wzdłuż na trzy części po 120stopni  elementy będą pracować tuz przy krawędzi kega i będą miały za zadanie zabierać zacier z najniższego punktu który będzie mniej-więcej w odległości 1/4 średnicy od krawędzi i podbijać go do góry powodując ruch w którym zacier bliżej ścianki jest podbijany do góry a środkiem kega opada. 

 

Do rozważenia zostaje jeszcze kwestia lokalizacji grzałki. Z wyliczeń wynika mi że do zacierania w zupełności wystarczy mi grzałka 1,5kW natomiast ze względu na to że chciał bym żeby w tej kadzi można awaryjnie też warzyć, zamontuje dwie grzałki po 1,5KW  Kadź będzie oczywiście zaizolowana, prawdopodobnie za pomocą piany PUR nakładanej metodą natryskową. 

 

Jest to wstępny zarys projektu, jeśli chodzi o sterowanie to myślę ze to jeszcze nie ten etap ale będzie to system oparty o Arduino. 

 

Z nurtujących mnie tematów aktualnie jest perforacja dna. Ze względu na to ze jest one wypukłe odpada raczej cięcie wodą. Rozważam nacinanie dna cieniutką tarczą 0,8mm lub wiercenie wiertłem na wiertarce stołowej co było by dużo bardziej czasochłonne.  Poza tym zastanawiam się jeszcze nad "proząbkowaniem" krawędzi sita, żeby nie przylegało idealnie i nie powodowalo zatrzymywania się tam resztki brzeczki. Aktualnie filtruje wiadrem z browamatora i jest to dobre rozwiązanie o ile ziarno nie jest za mocno ześrutowane i łuska nie jest zniszczona, jak wiadomo nie ma tam za dużo dziurek a całość daje rade więc chyba nie ma się czym aż tak podniecać.

 

Z góry przepraszam za chaos w wypowiedzi, chętnie wysłucham wszelkich rad. 

 

 

IMG_6648.JPG

IMG_6647.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Trochę czasu juz minęło, rzeczywistość zweryfikowała kilka pomysłów w związku z czym wprowadziłem pare zmian.

Jestem w trakcie oczekiwania na przesyłkę z Chin zawierającą dwie pompy z przeznaczeniem do żywności. Poza tym cześć spawalnicze jest zakończona, powstały dwie kadzie jedna zacierno filtracyjna a druga warzelna.

W kadzi zacierno filtracyjnej pomysł na sito uległ zmianie. Wyciąłem podłużne szczeliny tarcza 0,8mm i całość wytrawiłem tak jak spawy. Mieszadło zostało trójramienna ae677813508b94b1b45c19756c9866a2.jpg

Tutaj fotka jeszcze przed trawieniem.

8621154f7026e2ba770421984e736bd3.jpg829cf1403ab0d197ad7b0e71782f18ee.jpg


A tutaj kadz warzelna z wytrawionymi spawami.
7a37cc81ba1513c5b5b119edc7dbdce9.jpg

Próba grzania niezaizolowabej kadzi zaciernej wykazała ze przy 25kg wsadu jestem w stanie rozgrzać wodę od 6 stopni do 90 w jakieś 110 minut, pózniej grzanie idzie juz bardzo opornie, grzałka 2kw.

W warzelnej są dwie grzałki, 2kw i 1,5kw

W tej kadzi miesZadlo będzie dwuramienny.
1c96cf398ad49d3e39a0933345dbe55e.jpg

Więcej fotek narazie nie porobiłem.

Odpuszczam narazie chłodzenie wymiennikiem. Zrobiłem chłodnice z rurek miedzianych 6,5mm. Dwie rownolegle rurki o długości 7,5m.

Chłodzenie przebuduje na wymiennik kiedy juz skończę remont pokoju przeznaczonego na warzelnie.

Pozostało mi tylko zrobienie napędu do mieszadeł. Które będzie przekładane.

Ze zmian w elektronice:
Zdecydowałem sie zastosować regulator temperatury PID firmy Introl Trok-91 z komunikacja po modbus. Będzie on nadzorował regulacje temperatury. W przypadku wody dokładność jest na poziomie 0,2 stopnia. Całość w przyszłości zostanie spięta w system SCADA. Kadz warzelna będzie posiadała regulator moch grzałki w oparciu o jakiś mikrokontroler. Myśle ze regulacja będzie polegała na cyklicznym załączeniu i wyłączaniu grzałek.
Zrobię coś nowego to wrzuce relacje.

Trochę rwie mnie żeby cos zatrze w tym i warzyć w garnku. Bo do warzelnej to jeszcze chwile potrzebuje. No i pociągnąć odpowiedni kabel do grzałek o mocy 3,5kw



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Gdyby ktoś był zainteresowany jak to działa to podrzucam pare linków. Sprzęt jest w trakcie dopracowywania. Aktualnie zmieniam fałszywe dno na drobniejsze oraz zmieniam umiejscowienie grzałki w kadzi zaciernej. 

 

 

 

 

 

Podrzucam też link do FB na którym wrzucam jakieś aktualności.

https://www.facebook.com/TheDorszBrowarDomowy/

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.