Jump to content
garot

Jakiś błąd przy 3 warce z brewkita

Recommended Posts

Witajcie!

 

Mam pewien problem z moim piwem, otóż chciałem dzisiaj zlewać piwo do butelek ale po otwarciu fermentora ukazał mi się taki widok:imageproxy.php?img=&key=3eb122c9eecd62a3

 

Jest to piwo po tygodniowej cichej, wcześniej było 8 dni na burzliwej, czyli ponad 2 tygodnie ma. Chciałem już przelewać do 2 fermentora z roztworem glukozy do refermentacji. Czy to jest jakaś infekcja? Po tygodniu gdy przelewałem je nie miałem czegoś takiego. 

 

W smaku jest ok, nie wyczuwam kwaskowości czy nieprzyjemnych zapachów, alkoholowości i bimbru tez nie czuje, może dosłownie minimalne estry ale nie jestem pewien. W zapachu gdy otworzyłem fermentor było lekko estrowo/winne.

 

Jest to coopers stout, dodałem do niego ekstrakt płynny jasny + 400g glukozy i drożdże s04. Piwo gotowałem ze wszystkimi skłądnikami i schłodziłem dolewając zimnej wody kupionej w butelkach. Piwo miało 14blg a teraz ma 4,5blg. Tydzień temu gdy przelewałem na cicha miało 4 blg. temperatura przy fermentacji po 2 dniach 15 stopni, cicha była przy 16 stopniach. 

 

Drożdże zadałem w temperaturze 21 stopni, zrehydrowane w temp. 24 stopni. Wydaje mi się że wszystko powinno być ok, dbałem o czystość. gdzie leży błąd?

DSC_0187.JPG

 

 

Wszystkim życzę wesołych świąt i miłego weekendu!

Edited by garot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedź!  Uspokoiłeś mnie :) Czyli rozumiem, że podczas zlewania na cichą troszkę jeszcze podfermentowało a że miałem niską temperaturę to trwało to długo i stąd piana? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok dziękuje, nie wiedziałem tego, zawsze myślałem że idealne piwo jest zawsze na wierzchu czyste na końcu fermentacji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, garot napisał:

Ok dziękuje, nie wiedziałem tego, zawsze myślałem że idealne piwo jest zawsze na wierzchu czyste na końcu fermentacji. 

Nie ma reguły... Dużo zależy od wybranych drożdży, schematu / temperatury fermentacji. Mi zdarzało się na tych samych drożdżach mieć czasami czyste lustro, innym razem "rzęsę"... ;):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.