Jump to content
Sign in to follow this  
PiotrST

Mała warka na FM41 - czy robić starter?

Recommended Posts

Witajcie!

 

Planuję weizena na FM41 - warka 12l.

Czy przygotowywać starter czy zadać drożdże z fiolki? Przy większej pojemności byłbym pewien, jednak w tym przypadku zastanawiam się co robić. Bardzo proszę o podpowiedź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, polecam zrobić starter.
edit: przydałoby się jeszcze podać ile blg będzie miało piwo.:
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Tutaj możesz sobie wszystko wyliczyć. 

Edited by Xotern

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie równo litrowy starter ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy takiej ilosci i takim blg oraz w miare swiezych drozdzach w przypadku weizena mozesz spokojnie zadac z fiolki. Ewentualny lekki underpitching da Ci wiecej banana.

Edited by luki161

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minut temu, luki161 napisał:

Ewentualny lekki

To nie będzie lekki underpitching. W fiolce FM jest 30 mld komórek, a tu potrzeba prawie 110 mld. 

Rób starter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie robić startera. Wyjdzie fajny weizen. Piszę z własnego, ale i z cudzego doświadczenia. Oczywiście warunek taki, że drożdże są świeże. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wpisz na youtube test fm41, na kanale browar gdynia on testował owe drożdze i wyeasty jakieś bez starterów i podobno dobry banan i goździki wyszy a warki 20l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś robiłem weizena w podobnej ilości (chyba 10l) i zadawałem bez startera. Fermentację zacząłem w 15C i podnosiłem do 20C. Wyszło świetne piwo. Dużo banana z małą ilością goździka.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a46 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

3:2 + zalecenie producenta = 3:3 jeśli dobrze obliczam... :-)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok Panowie,

Kręcę...

 

Dziękuję za wsparcie i porady! Chętnie zapoznam się z innymi Waszymi doświadczeniami z FM41 zadanymi prosto z fiolki i ze starterem...

Przyznam szczerze, że Dodatkowym Argumentem za starterem było też moje świeżo zmontowane mieszadło magnetyczne ;-)

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
zrobiłem dokładnie w ten sam sposób jak piszesz (fiolka+12 litrów), wyszło obłędnie smaczne. no ale miałem w miarę świeżą fiolkę...

 

A porównywałeś może tę samą recepturę, tylko na starterze? Miałeś okazję?

Mam oczywiście na myśli piwa wg tej samej receptury z rożnym sposobem zadawania FM41.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 29.03.2018 o 18:33, Xotern napisał:

W takim razie równo litrowy starter ;) 

MrMalty nie pokazuje mniej niż litr.

 

Jeśli już starter to pół litra bez problemu wtstarczy, a na weizena nawet mniejszy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podejrzewam, że nie pokazuje poniżej 1 litra z jednego, głównego powodu, nie jestem tego pewny na 100% (wystarczy poczytać by się upewnić) ale ponoć namnażanie drożdży w mniejszym starterze niż litr jest prawie nic nie dające, drożdże zamiast namnażać się to przefermentowują szybko "mały starter". 

Share this post


Link to post
Share on other sites
ponoć namnażanie drożdży w mniejszym starterze niż litr jest prawie nic nie dające, drożdże zamiast namnażać się to przefermentowują szybko "mały starter". 


Ooo! Ciekawe!


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, Xotern napisał:

Podejrzewam, że nie pokazuje poniżej 1 litra z jednego, głównego powodu, nie jestem tego pewny na 100% (wystarczy poczytać by się upewnić) ale ponoć namnażanie drożdży w mniejszym starterze niż litr jest prawie nic nie dające, drożdże zamiast namnażać się to przefermentowują szybko "mały starter". 

Chciałbym o tym poczytać, ale nie mogę nigdzie znaleźć źródła, dysponujesz takim? Może źle szukam.

 

To co napisałeś przeczy niejako propagacji, chyba że zapomniałeś wykluczyć propagację z kontekstu  wypowiedzi.

 

Z tego co pamietam. Starter warto zawsze robić. Celem startera nie zawsze jest propagacja/namnażanie. Może to być po prostu wzmocnienie drożdży, głównie odbudowanie ścian. Obrazowo mówiąc. Tym co chroni komórki drożdżowe to jest zewnętrzna warstwa. Czyli ściana komórkowa i błona cytoplazmatyczna. Jak są w słabej kondycji, to mogą przepuścić zwiazki, które nie powinny trafić do wnętrza komorki. Co w efekcie wprowadzi dysfunkcje i/lub śmierć komórki.

Starter bez napowietrzania zdecydowanie poprawia kondycję komórek. Oczywiście po kilku/kilkunastu godzinach zacznie brakować pokarmu i drożdże mogą zacząć się stresować. Do tego czasu będą już w fermentorze.

 

Tlen rozpuszczony w starterze w pierwszym kroku zostanie pobrany przez ściany komórkowe w celu szybkiego przywrocenia sprężystości i wyrównania ciśnienia osmotycznego. Dlatego też warto natlenć brzeczkę przed zadaniem drożdży. Ściany ponownie staną się sprężyste i zaczną pełnić swoją rolę. Zatem dodanie takiego startera do weizena spowoduje, że komórki już wzmocnione pobiorą mniej tlenu z brzeczki. Zostanie go wiecej do namnażania i nie tylko do tego. Tlen gra również rolę  w produkcji estrow. Prekursorem estrów są fuzzle. Aby te powstały robimy często underpitching i/lub szok temperatorowy. Drożdże produkują wtedy alkohole wyższego  rzędu, pojawia się często siarka, umowmy się różami nie pachnie. Kondensacja fuzzli z kwasami organicznymi daje estry, np.: octan izoamylu, czyli banan. Octany powstają w wyniku utleniania a akceleratorem jest kwas siarkowy, zaczyna się kleić.

 

Z moich prób i obserwacji porządne natlenienie i szok temperaturowy daje wiecej jak underpitching. Najlepsze estry miałem jak za namową @BretBeermann zrobiłem fermentację otwartą w fazie burzliwej.

 

Nie jestem chemikiem i jak pomyliłem pojęcia to przepraszam. W artykule biochemia piwa możecie poczytać więcej. Reszta źródeł jest w artykułach w mojej stopce (nie dam rady tego przekleić z telefonu, a przerwa w pracy mi się kończy).

Edited by Daniel()
Autokorekta, stylistyka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, tak się kończy pisanie na szybko przez komórkę, na wyjeździe ;) Postaram się trochę sprostować. 

To co piszesz (w skrócie poprawa kondycji drożdży) o robieniu startera to tylko i wyłącznie prawda (czego nawet nie podważałem i nie poruszałem bo to trochę inne zagadnienie i można o tym poczytać). 
Co do :

18 godzin temu, Xotern napisał:

nie jestem tego pewny na 100% (wystarczy poczytać by się upewnić) ale ponoć namnażanie drożdży w mniejszym starterze niż litr jest prawie nic nie dające

Gdzieś na pewno to czytałem co nie znaczy, że było to wiarygodne źródło, stąd moje wspomniane obawy o pewność tego i stąd odesłanie by poczytać dokładniej (sam również obecnie nie mogę tego znaleźć a nie mam też obecnie czasu by wertować internety.
Zwrot "prawie nic dające" odnosiłem do zadowalającej ilości drożdży odnośnie pytania jakie się pojawiło, mogłem to rozwinąć więc mój błąd.  

Natomiast opierając się już na kalkulatorach i praktyce:
FM podaje 25-30mld komórek w fiolce. 
Według mr.malty na 12 litrów "ejla" o gęstości 12blg potrzebujemy ok. 108mld. 

brewersfriend - przy 1,5l startera o gęstości 9blg i chyba "potrząsaniu" da nam dopiero 110mld. (sam obecnie robię takie startery, na mieszadle wartości są inne)

Więc 1 litrowy starter da nam i tak lekki underpitching co w przypadku weizena mówi się, że nie będzie złe. (przy innych drożdżach może mieć znaczenie)

Więc teraz pytanie, do jakiego piwa nie robić startera? Moim zdaniem praktycznie do każdego starter jest mocno zalecany, co też napisałem w pierwszym poście a o czym dokładnie napisał Kolega Daniel a o czym jeszcze dokładniej można poczytać ;) Mi np. spodobał się ten artykuł - https://www.maltosefalcons.com/tech/yeast-propagation-and-maintenance-principles-and-practices

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.