Jump to content
sermon01

Garnek automatyczny/warnik jaki?

Recommended Posts

Witam. Pytanie do użytkowników tych urządzeń- czym kierować się przy wyborze tych wszystkich garnków automatycznych, warnikow, garów do pasteryzacji itp.

Generalnie ma być koszt do 400-500 zł, chce w nim robić Warki ok 20l , zamontować kranik plus sraczwezyk i robić w nim zacieranie i gotowanie.

Te wszystkie urządzenia wyglądaja podobnie, Hyundai pc200, Severin czy ten:

 

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5684904297

 

I nie mam pojęcia czy w praktyce wykazują jakieś różnice....

 

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli to ma być coś a la kociołek z Lidla to patrz przede wszystkim na moc grzałek. W Severinie jest tylko 1,8 kW i o ile do podgrzewania wody do wysładzania to wystarcza, o tyle podgrzewanie zacieru a później gotowanie, może skończyć się płaczem i zgrzytaniem zębów. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyundai ma niewiele więcej a z tego co czytałem na forum są osoby które chyba gotują w nim. Ten co wkleiłem linka ma 3kw. Także chyba byłoby wystarczające.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam kociołek 1800 w i 29L. Do zacierania idealny, ale warzenie tylko na gazie. trochę za słaby i za mały na 26 L.

IMG_20170330_173448.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używam severina od ponad miesiąca i grzałka nurkowa do zagotowania brzeczki jest obowiązkowa.

Bierz coś mocniejszego!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używam Hyundai PC200SS jego moc w zupełnosci wystarcza do mocnego wrzenia brzeczki. Dodatkowo jest z nierdzewki i to dość sztywnej. Termostat mało dokładny +-5st. C. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 28.03.2018 o 21:35, sermon01 napisał:

 

chce w nim robić Warki ok 20l , zamontować kranik plus sraczwezyk i robić w nim zacieranie i gotowanie.

Te wszystkie urządzenia wyglądaja podobnie, Hyundai pc200, Severin czy ten:

 

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5684904297

 

I nie mam pojęcia czy w praktyce wykazują jakieś różnice....

 

 

Witaj

 

Półtora roku temu stałem przed tym samym dylematem, na szczęście wybrałem dobrze (tzn prawie dobrze). Ten warnik który podałeś w linku jest całkiem spoko, pod warunkiem że ma faktycznie 30 litrów. Wszyscy podają pojemność brutto, czyli tak mówiąc po chłopsku "objętość całego gara", a nie pojemność użytkową. Też kiedyś kupiłem warnik rzekomo 30l a tak naprawdę jego pojemność wynosi 22l.

 

Ogólnie jestem zadowolony, przerobiłem go tak jak ty piszesz (kranik, sraczwężyk) i służy mi póki co bezproblemowo, a zrobiłem na nim 26 warek póki co. Jedynym problemem właśnie jest pojemność, która przy próbie zacierania mocniejszego piwa bardzo nas ogranicza. Ważne żeby garnek nie wyłączał się po zagotowaniu, miał mocną grzałkę i odpowiednią pojemność.

 

Mogę Ci z czystym sumieniem polecić ten: https://zkmgastro.pl/pl/o/Warnik-do-wody-RCWK-40L-poj-30-L-Royal-Catering

 

Mocna grzałka +

Gotowanie +

Pojemność użytkowa 30l +

 

Ja mam podobny model tej samej firmy, tylko niestety wersje 30l = 22l użytkowej. Bierz 40l. Jeśli się zdecydujesz i potrzebowałbyś jakiejś porady co do dostosowania go to pisz śmiało.

Powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witaj
 
Półtora roku temu stałem przed tym samym dylematem, na szczęście wybrałem dobrze (tzn prawie dobrze). Ten warnik który podałeś w linku jest całkiem spoko, pod warunkiem że ma faktycznie 30 litrów. Wszyscy podają pojemność brutto, czyli tak mówiąc po chłopsku "objętość całego gara", a nie pojemność użytkową. Też kiedyś kupiłem warnik rzekomo 30l a tak naprawdę jego pojemność wynosi 22l.
 
Ogólnie jestem zadowolony, przerobiłem go tak jak ty piszesz (kranik, sraczwężyk) i służy mi póki co bezproblemowo, a zrobiłem na nim 26 warek póki co. Jedynym problemem właśnie jest pojemność, która przy próbie zacierania mocniejszego piwa bardzo nas ogranicza. Ważne żeby garnek nie wyłączał się po zagotowaniu, miał mocną grzałkę i odpowiednią pojemność.
 
Mogę Ci z czystym sumieniem polecić ten: https://zkmgastro.pl/pl/o/Warnik-do-wody-RCWK-40L-poj-30-L-Royal-Catering
 
Mocna grzałka +
Gotowanie +
Pojemność użytkowa 30l +
 
Ja mam podobny model tej samej firmy, tylko niestety wersje 30l = 22l użytkowej. Bierz 40l. Jeśli się zdecydujesz i potrzebowałbyś jakiejś porady co do dostosowania go to pisz śmiało.
Powodzenia
Dzięki wielkie za odpowiedź. Rozwiewa moje wątpliwości oczywiście termostat w tych warnikach raczej jest do wywalenia? Czy nie przeszkadza w gotowaniu jeśli nastawi się temperature powyżej 100?

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minuty temu, sermon01 napisał:

Dzięki wielkie za odpowiedź. Rozwiewa moje wątpliwości emoji16.png oczywiście termostat w tych warnikach raczej jest do wywalenia? Czy nie przeszkadza w gotowaniu jeśli nastawi się temperature powyżej 100?

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
 

Z termostatem nic nie musisz robić. Ustawiasz na "110" i gotuje bez przerw. Nie ma żadnego problemu. Ogólnie nie nastawiaj się na dokładność tego termostatu, przy zacieraniu w tych warnikach i tak niezbędny jest termometr w ręku :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z termostatem nic nie musisz robić. Ustawiasz na "110" i gotuje bez przerw. Nie ma żadnego problemu. Ogólnie nie nastawiaj się na dokładność tego termostatu, przy zacieraniu w tych warnikach i tak niezbędny jest termometr w ręku
Tak właśnie myślałem. Bałem się tylko że podczas gotowania gdzieś może termostat nagle zadziałać ale jeśli nie ma problemu to idealnie.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 31.03.2018 o 18:52, sermon01 napisał:

Tak właśnie myślałem. Bałem się tylko że podczas gotowania gdzieś może termostat nagle zadziałać ale jeśli nie ma problemu to idealnie.

W warniku jest jeszcze termik z bimetalu więc podczas zacierania przy załączonym grzaniu trzeba cały czas mieszać bo po pierwsze możesz przypalić a po drugie właśnie wspomniane zabezpieczenie na pewno zadziała i czasy przerw pójdą a piz...u

U siebie w severinie wyciałem dziada właśnie w trakcie zacierania i teraz mam spokój

Edited by Arkis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gotowałem w Hyundaiu, zgadza się, termostat beznadziejny. Ale gar spoko,co nierdzewka to nierdzewka.

Trzeba pomyśleć nad stabilizacją temperatury, wymienić kran i OCIEPLIĆ.

Wtedy jest szybciej .

Aktualnie używam go jako podgrzewacz wody do wysładzania lub do pasteryzacji  przetworów.

Tak wię moja LP zadowolona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.