Jump to content
Fantastyczny Pan Lis

US-05 w niskich temperaturach

Recommended Posts

Cześć, Czy macie może doświadczenia doświadczenia z US-05  w dość niskich dla nich temperaturach? z uwagi na dość chłodny marzec temperatura w piwnicy spadła do 11 stopni. Fermentacja ruszyła dość fajnie w obydwu fermentorach, temperatura podczas fermentacji podskoczyła do 13 stopni. Pytanie moje brzmi czy mogą pojawić się ewentualnie jakieś niepożądane efekty w gotowym piwie? Pytam oczywiście o doświadczenia a nie teorie bo tą znam. Zdarzało mi się fermentować w 15-16 stopniach i było wszystko ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentowałem na US-05 przy początku fermentacji w 11°C (później przeniosłem do cieplejszego), piwo wyszło ok, a tak z mojego doświadczenia w fermentacji poniżej temperatur zalecanych przez producenta, to potrafi się podnieść estrowość (na S-04 to najbardziej zauważyłem).

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, Fantastyczny Pan Lis napisał:

Dzięki Panowie,
zostawiam w piwnicy, ale chyba najwyższa pora pomyśleć o skrzyni fermentacyjnej ;)  

US-05 dadzą radę w takich temperaturach. Ale w takim przypadku pod koniec fermentacji radziłbym przenieść fermentor w cieplejsze miejsce aby drożdże dokończyły robotę 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem 3x AIPA na US-05. W domu 20°C, w piwnicy latem w 17°C i w piwnicy zimną 12,5°C. Ta z piwnicy zimą zdecydowanie najlepsza. Czyściutki profil, wyraźne aromaty chmieli. Praktycznie zero estrów. Aktualnie zaryzykowałem i nawet pszenicę fermentuję w tych 12,5°c (na WB-06) razem z golden ale (też na us-05). Zobaczymy jakie będą efekty ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Jancewicz napisał:

US-05 dadzą radę w takich temperaturach. Ale w takim przypadku pod koniec fermentacji radziłbym przenieść fermentor w cieplejsze miejsce aby drożdże dokończyły robotę 

Taki generalnie jest plan, ale jestem z tych którzy nie popędzają natury więc o dofermentowanie raczej się nie obawiam :) 
 

 

15 minut temu, PawelW napisał:

Robiłem 3x AIPA na US-05. W domu 20°C, w piwnicy latem w 17°C i w piwnicy zimną 12,5°C. Ta z piwnicy zimą zdecydowanie najlepsza. Czyściutki profil, wyraźne aromaty chmieli. Praktycznie zero estrów. Aktualnie zaryzykowałem i nawet pszenicę fermentuję w tych 12,5°c (na WB-06) razem z golden ale (też na us-05). Zobaczymy jakie będą efekty ;)

Mi fajnie czysty profil wychodzi około 15-16, no ale tak czy inaczej bez skrzyni człowiek zdany na łaskę klimatu;)   Podziel się efektami eksperymentu z WB-06 :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.