Jump to content

[SPRZEDAM] Kadź zacierno-warzelna 50L


Recommended Posts

Siemanko. Ponieważ sprawiłem sobie Grainfathera mam do sprzedania swoją kadź. Keg 50 litrów, spust 1/2", grzałki 2x1750W oraz mieszadło od kolegi @sprawek, hopstopper od kolegi @lewatywa8, sterownik Pamel PRM+ do którego sam dorobiłem okablowanie 3x2,5. Zasilacz mieszadła z komputera, przerobiony przeze mnie tak, że ma wyjście 12V oraz 5V co daje w sumie 4 prędkości obrotowe silniczka wycieraczek. Keg przerobiony również przez @sprawek. Chłodnica z 8m rurki karbowanej DN12 wraz z nyplami nierdzewnymi i króćcami pod szybkozłączki. Węże 1/2" z szybkozłączkami oraz redukcją na kran zamiast perlatora. Dodatkowo kociołek 25L do wody do wysładzania oraz filtrator z oplotu 1,8m + siatka z IKEA. Filtrowanie szło bardzo dobrze.

 

Jest to kompletny zestaw do produkcji piwa, który służył mi dzielnie przez 17 warek. Ponieważ robię warki 25 litrów nie wykorzystywałem jego potencjału stąd przesiadka na All In One.

 

Najchętniej sprzedam w całości za 1500zł. 

IMAG3041.jpg

IMAG3042.jpg

IMAG3044.jpg

IMAG3046.jpg

IMAG3047.jpg

IMAG3048.jpg

IMAG3049.jpg

IMAG3050.jpg

IMAG3051.jpg

IMAG3052.jpg

IMAG3053.jpg

Edited by nike21
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
  • 2 years later...

Witam, chciałbym odświeżyć temat.

Nabyłem ten sprzęt od kol. nike21. Zrobiłem na nim kilkanaście warek, ale aktualnie brak czasu i możliwości lokalowych sprawia że sprzęt jest nieużywany.

Kega ocieplilem, dokupiłem hop spidera, refraktometr jakas chemia, kapslownica greta i taka stołowa. Paczka ze słodami na 2 rożne piwa, ale leży już rok także nie wiem czy się nada. Byłby ktoś chętny  na kupno ?? 

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

Witam wszystkich piwowarów.

Chciałbym rozpocząć przygodę z warzeniem piwa i poszukuję sprzętu kompletnego do rozpoczęcia warki.

Jakby ktoś coś wiedział czy miał to proszę o wiadomość.

Chętnie wysłucham rad już doświadczonych w tym temacie od czego i jak rozpocząć.

Pozdrawiam.

Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Bodan napisał:

Witam wszystkich piwowarów.

Chciałbym rozpocząć przygodę z warzeniem piwa i poszukuję sprzętu kompletnego do rozpoczęcia warki.

Jakby ktoś coś wiedział czy miał to proszę o wiadomość.

Chętnie wysłucham rad już doświadczonych w tym temacie od czego i jak rozpocząć.

Pozdrawiam.

Witamy kolegę.

Podstawowe pytanie czy chcesz zacząć od ekstraktow czy od razu pełne zacieranie. Dodatkowo najważniejsze pytanie budżet:)

Link to post
Share on other sites

Witam kolegę .

Jeśli chodzi o budżet to jak się orientowałem to tolerancja od do jest duża za sprzęt do warzenia.

Jak już wspomniałem chciałbym zacząć przygodę z warzeniem piwa i nie mam takiej wiedzy jak koledzy z dużym stażem.

Nie chciał bym na początek dużo inwestować ,ale od czegoś trzeba zacząć więc  co by koledzy radzili na początek.

Sam proces warzenia jest mi słabo znany , kiedyś robiłem wina i destylaty ale nigdy nie warzyłem piwa a lubię dobre piwo .

Trochę pracowałem w Niemczech koło Stuttgartu gdzie jest sporo prywatnych browarów i ten wybór i te smaki piwa.

Dlatego postanowiłem sam spróbować.

 Dziękuję koledze za zainteresowaniem moim tematem i innym również za cenne rady 

Pozdrawiam.

 

 

 

Link to post
Share on other sites

@Bodan no właśnie budzet jest kluczowy :) poczytaj wątek 

 

Kolega też składał swoj zestaw i ładnie bylo wszystko opisane. 

Polecam zacząć od warzenia z ekstraktów lub brewkitow. Poznasz proces i zobaczysz czy to Cie rajcuje :)

 

Link to post
Share on other sites
41 minut temu, Bodan napisał:

Nie chciał bym na początek dużo inwestować

Kup porządny garnek 20l, to podstawa. Jeśli się wkręcisz i przesiądziesz na inny sprzęt, taki garnek zawsze się przyda, choćby do grzania wody do wysładzania, a jak nie, to do grochówki.

Na start potrzebujesz jeszcze wiadro, chyba że masz balon do wina, choć nie będzie zbyt wygodny, i parę gadżetów jak środki do dezynfekcji, wężyk do filtracji czy kapslownica.

Później dokupisz resztę.

Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich .

Aparatura prawie kupiona kocioł Klarstein 45 l. za okazyjną cenę.

Szanowni koledzy podajcie jakiś prosty przepis na początek i gdzie mogę zamówić produkty na rozpoczęcie warzenia piwka.

Macie na pewno już sprawdzonych dostawców .

 Pozdrawiam .

Link to post
Share on other sites

@Bodan
Ale wiesz, że to nie ten wątek i nie to podforum ;)

Na początek polecałbym 100% słodu podstawowego, zacieranie jednotemperaturowe, chmielenie jedną odmiana chmielu, fermentację w zaleznosci od tego jakie temperatury możesz zapewnic albo kwejkami albo Danstar Nottingham.

Ja robiłem ok.polowe objętości tej maszyny i użyłem 5 kg słodu pilzneńskiego i 100 g chmielu Oktawia. Spojrz w notatki, warka 80.

Sklepy: ja korzystam zazwyczaj z dwóch: Ale Piwo i Marxam. Wszystko zalezy jakich surowców akurat potrzeba. Obydwa śrutują pod kociołek, w Ale Piwo wybierasz opcję, w Marxam piszesz w uwagach do zamówienia.

Edited by zasada
Link to post
Share on other sites

Ok. Wielkie dzięki , znajde na necie sklepy.

Potrzebne mi proporcje na kociołek 45l. 

Czy już w sklepie będą wiedzieli ile potrzebuje słodu ,chmielu ,itp.

Spojrzę jeszcze w notatki warka 80.

 

Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Bodan napisał:

Ok. Wielkie dzięki , znajde na necie sklepy.

Potrzebne mi proporcje na kociołek 45l. 

Czy już w sklepie będą wiedzieli ile potrzebuje słodu ,chmielu ,itp.

Spojrzę jeszcze w notatki warka 80.

 

Kolega wejdzie sobie na brewness.com.

Tam się zarejestruje, i tam jest 1000+ przepisow i wyskaluje sobie pod objętość końcową piwa.

 

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Koora napisał:

brewness.com

No proszę Cię.

Źródło receptur tworzone przez userow bez żadnej kontroli to duża szansa na trafienie kula w płot dla początkującego

@Bodan
zacznij od SMaSH: jeden słód, jeden chmiel: podwój proporcje z tej liniowanej receptury np.
Albo jeszcze lepiej, obadaj przepisy z How to Brew i też podwój ;)

large.Slajd26.PNG.cbadf9453682013a64015d58e227e482.PNG

 

Link to post
Share on other sites

Witam Kolegów.

Z góry dziękuję za cenne wskazówki i za pomoc na starcie pomału zaczynam się orientować w temacie.

I tak jak pisze kolega Zasada zacznę od jednego słodu i jednego chmielu a potem eksperymenty .

Pozdrawiam.

Link to post
Share on other sites

Mam pytanie do kolegi Zasada jaka musi być temperatura i czas pierwszego zacierania i dalej to samo z brzeczką ?

Kupiłem kocioł Klersteina i tam się to wszystko programuje ale jeszcze nie wiem jak.

Link to post
Share on other sites

@Bodan o Jednym słodzie i jednym chmielu poczytaj w wątku: https://www.piwo.org/forums/topic/15014-smash-czy-warto-strzępić-język/; o temperaturach zacierania poczytaj wiki: https://wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna; o obsłudze kociołków też jest osobny wątek: https://www.piwo.org/forums/topic/21425-brewcraftercoobrabulldog-25/

 

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.