Jump to content
dzordz

zmieszanie 2 gęstw + przemycie

Recommended Posts

Cześć,

Mam dwie gęstwy z tych samych drożdży US-05 i zastatawiam się nad połączeniem/zmieszaniem ich + przemycie aby poźniej użyć tych drożdży do kolejnego piwka (AIPA) z zacieraniem w myśl infaz Wiki: "Podobno najlepsze wyniki fermentacji dają drożdże z trzeciego zbioru".

Pierwsza warka AIPA 16 BLG była z suchych US-05, druga American Wheat 12 BLG z gęstwy AIPA, trzecia warka to Stout 12 BLG z gęstwy z drugiej warki. Wszystkie z ekstraktów.

Gęstwy mają ok 2/3 tygodni jeśli chodzi o Stout (słoik po lewej) oraz jakieś 5 tygodni z Przeniczenego (słoik po prawej).

 

Czy takie zmieszanie gęstw ma sens czy lepiej uzyć suchych US-05? Czy może lepiej użyć tylko gęstwy ze Stouta bez przemywania?

 

gestwy.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. 

Gęstwy 5-cio tygodniowej nie używaj. Jeśli chodzi o gęstwę po stoucie to rozumiem że ma 2-3 tygodnie, a nie 2/3 tygodnia? 

Jak już chcesz użyć to tylko tą bardziej świeżą. A najlepiej to suchary. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I taka mała rada na przyszłość, lepiej dla drożdży jak gęstwę będziesz trzymał z wodą, a nie z piwem.

W tym

przypadku też dałbym suchary. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.