Jump to content
Sign in to follow this  
Antek Braszczyński

American Wheat-pytanie o recepturę

Recommended Posts

Cześć wszystkim!
Jestem początkującym piwowarem. Nie byłem pewien czy to pytanie zadać tutaj czy recepturach, ale zdecydowałem się jednak zapytać tutaj. 
Planuje zrobić klasyczne American Wheat. Zrobiłem sam recepturę, ale chciałbym ją skonsultować z bardziej doświadczonymi piwowarami ;)

Przedstawię ją tutaj i będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę. 

Planuję zrobić około 18l piwa o ekstrakcie około 13BLG.

 

Słody

2kg słodu pszenicznego
2kg słodu pilzneńskiego 

500g płatków pszennych błyskawicznych

50g słodu zakwaszającego 

 

Planuje zacieranie sterowane, zacząć od 46stopnii i stopniowo zwiększać temperaturę do 63*/30min i zwiększenie do 70* na kolejne 20min, następnie mashout.

 

Chmiele:

Mam dostępne po 30g następujących chmieli: Summit, Ahtanum, Glacier.

W tej kwestii potrzebuję najwięcej pomocy jako, że dotychczas robiłem głownie ipy w związku z tym nie jestem pewny czy to co ja zaproponuje wyjdzie w granicach stylu więc proszę o opinie. Myślałem, żeby dać:

10g Summit - 50min
20g Ahtanum - 3 min

20g Glacier - 3 min

 

Drożdże: US-05. 

Co sądzicie? Pozdrawiam serdecznie i czekam na rady ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
59 minut temu, Antek Braszczyński napisał:

zacząć od 46stopnii i stopniowo zwiększać temperaturę do 63*

Skąd taki schemat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieraj w 65-63 1h i wygrzew. Co do chmieli brałbym b.aromatyczne

Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, Gawron napisał:

Skąd taki schemat?

Sądziłem, że aby uniknąć aromatów goździkowych pominę przerwę ferulową i zacznę od 46 stopni. przechodząc przez przerwe beta-glukanową i białkową, a następnie zatrzymując się na maltozowej. Dlatego tak to sobie wymyśliłem, ale tak jak mówie jestem początkujący więc może się myle.

Edited by Antek Braszczyński

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Antek Braszczyński napisał:

Dlatego tak to sobie wymyśliłem, ale tak jak mówie jestem początkujący więc może się myle.

Kombinatoryka jak na poczatkującego zrozumiała.

Zrób 50/50 pilzneński/ pszeniczny, zacieraj jednotemperaturowo: zacznij 66-67 stopni i zobacz jak spadnie przez godzinę, wygrzew infuzją (policz ile wody trzeba w PPPP).

Co do chmielenia, nie wiem ile %AA mają Twoje chmiele, ale Summit miewa po kilkanaście - policz dokładnie, żeby nie zrobić goryczkowego potworka z piwa lekkiego.
Powodzenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Antek Braszczyński napisał:

jestem początkujący

Więc niech motywem przewodnim będzie hasło "Keep it simple"

Kolega @zasada właściwie wszystko wyjaśnił. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.