Jump to content
Sign in to follow this  
Olenek

Moje pierwsze piwo z brewkitu. Lager czy Pilsner?

Recommended Posts

Witam wszystkich,

 

 

W najbliższym czasie zamierzam uwarzyć piwo z brewkitu tylko nie wiem co wybrać. Najbardziej lubię pilznera, ale po lekturze forum mam mieszane uczucia co do tego gatunku. Co więcej do lagera też :) Czy ktoś miał już jakieś doświadczenia z brew-kitami z wymienionych gatunków i mógłby mi polecić konkretną firmę? W sklepie homebrewing.pl znalazłem Coopers Pilsner lecz nie znalazłem ani jednej opinii na temat tego produktu.

 

 

Pozdrawiam

Olenek

Share this post


Link to post
Share on other sites

To już Ci mówię jak to jest - nie zależnie czy wybierzesz Coopersa czy inną firmę, to zawsze będziesz się musiał liczyć z pewnymi kompromisami smakowymi. W zasadzie to co podał Admiro ma największy sens, jeżeli zaczynasz zabawę z piwowarstwem. Tak czy inaczej na pewno wyeliminuj cukier, zastąp go np ekstraktem, albo kup brewity Wesa które są przeznaczone na 10-12l. Na pewno też brewkity ciemne wychodzą lepiej, niż ich jasne odpowiedniki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

 

Szczerze mówiąc to chciałbym zacząć od brew-kitów. Chciałbym przejść wszystkie levele :) Drugie w kolejce są zestawy na bazie ekstraktów lub słodów (przed chwilą zobaczyłem zestaw na bazie słodów - Bohemski Pils oraz Pils, na pierwszy front pójdzie jednak jakiś brew-kit).

 

 

Pozdrawiam

Olenek

 

EDIT: Dobra przekonaliście mnie, ale nie chce robić ALE tylko Pilsa czy ten już ma jakiś sens : http://www.homebrewing.pl/pils-125stblg-zestaw-surowcow-p-225.html

Edited by Olenek

Share this post


Link to post
Share on other sites
To już Ci mówię jak to jest - nie zależnie czy wybierzesz Coopersa czy inną firmę, to zawsze będziesz się musiał liczyć z pewnymi kompromisami smakowymi. W zasadzie to co podał Admiro ma największy sens, jeżeli zaczynasz zabawę z piwowarstwem. Tak czy inaczej na pewno wyeliminuj cukier, zastąp go np ekstraktem, albo kup brewity Wesa które są przeznaczone na 10-12l. Na pewno też brewkity ciemne wychodzą lepiej, niż ich jasne odpowiedniki

Cukier został wyeliminowany już na samym początku i zastąpiony ekstraktem słodowym (tak mówi Ciocia Wiki).

Edited by Olenek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cukier został wyeliminowany już na samym początku i zastąpiony ekstraktem słodowym (tak mówi Ciocia Wiki).

Ale wiesz już czym się różni brewkit z dodatkiem ekstraktu od piwa na bazie ekstraktów?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cukier został wyeliminowany już na samym początku i zastąpiony ekstraktem słodowym (tak mówi Ciocia Wiki).

Ale wiesz już czym się różni brewkit z dodatkiem ekstraktu od piwa na bazie ekstraktów?

Szczerze mówiąc to jeszcze tak dokładnie nie wiem, ale wydaje mi się, że w piwie na bazie ekstraktów jest możliwość manipulowanie recepturą, a w brew-kicie wychodzi takie jak chce producent.

 

 

Pozdrawiam

Olenek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brewkit jest nachmielony, a potem zagęszczony co fatalnie wpływa na smak.

 

Piwo z ekstraktów chmieli się normalnie, albo też w zagęszczeniu, tyle, że mniejszym - zależy jaki kto ma gar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak najbardziej brewkit jest dobrym pomysłem na pierwsze piwo, żeby spokojnie przećwiczyć wszystkie procedury.

 

Piwo z brewkita na pewno będzie dobre i będziesz z niego zadowolony, my mamy po prostu bardziej wyśrubowane wymagania, na to przyjdzie czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra więc brew-kit na początek. Teraz interesuje mnie czy ktoś może mi polecić z własnego doświadczenia jakiś brew-kit typu pils lub lager?

 

 

Pozdrawiam

Olenek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

weź pilznera, chyba że european lager- ale ten wg instrukcji musi w butelkach 3 miesiące stać, więc jak na 1 piwo to bardzo zły pomysł ;):)

 

pilzner chyba ma goryczkę bardziej w polskie smaki, bo podstawowy lager może być za bardzo australijski :)

no i pilzner ma lepsze drożdże.

 

+ oczywiście ekstrakt w płynie WES 1,2kg (raczej coopersowego nie kupuj bo zapłacisz więcej za markę).

do refermentacji glukoza, na pewno nie suchy ekstrakt, bo to kaska w błoto.

powinno wyjść 20+ litrów 5%. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zrobiłem sporo ( 17 ) z ekstraktów, w tym kilka z tych nachmielonych. Poleciłbym czyste ekstrakty, jeśłi chcesz od tego zacząć i samodzielne chmielenie. Trudno porównać różnych producentów - więc zacznij po polskiego WESa, do tego szyszki lub granulat.

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

tego, tego, ale to chyba coś podrożało :(

59??? :);):)

na allegro stoją po 44zeta.

 

drogi byznes te brew kity...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ten pilsner http://www.homebrewing.pl/coopers-brewmaster-pilsener-17kg-p-115.html czy jakiegoś innego producenta ?

"Kolor - 70EBC

Goryczka - 420IBU

Saszetka z drożdżami w komplecie"

70 EBC???

420 IBU

Co Wy chcecie uwarzyć??? Piwo dla teściowej?

;)

 

A tak na poważnie. Drożdże to chyba jakieś inne trzeba dokupić (Saflager S-23 na ten przykład)?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja zrobiłem sporo ( 17 ) z ekstraktów, w tym kilka z tych nachmielonych. Poleciłbym czyste ekstrakty, jeśłi chcesz od tego zacząć i samodzielne chmielenie. Trudno porównać różnych producentów - więc zacznij po polskiego WESa, do tego szyszki lub granulat.

Panowie, na sam początek chce brew-kita. Jak "dorosnę" do czegoś innego dam znać.

 

 

Pozdrawiam

Olenek

Edited by Olenek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ten pilsner http://www.homebrewing.pl/coopers-brewmaster-pilsener-17kg-p-115.html czy jakiegoś innego producenta ?

"Kolor - 70EBC

Goryczka - 420IBU

Saszetka z drożdżami w komplecie"

70 EBC???

420 IBU

Co Wy chcecie uwarzyć??? Piwo dla teściowej?

;)

 

A tak na poważnie. Drożdże to chyba jakieś inne trzeba dokupić (Saflager S-23 na ten przykład)?

Ok, więc powoli zaczyna się robić konkretniej.

 

Brewkit : Coopers Pilsener

Drożdże: Saflager S-23

ekstrakt w płynie WES 1,2kg

 

 

Do tego cały sprzęt będę musiał dokupić: http://www.homebrewing.pl/zestaw-sprzetowy-hbpro-p-190.html

 

 

Pozdrawiam

Olenek

 

P.S. Dziękuje za wszelkie rady

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam że jak uparłbyś się na brewkita to raczej odradxzam lagera bo brewkity mają drożdże górnej fermentacji a lagery powinny mieć dolnej. W każdym bądź razie wszystkie sąpijalne jak użyjesz dobrej wody i czasami nie mineralnej a tym bardziej z biedronki czyb że mieszkasz w W-ie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olenek, między brewkitem, a ekstraktem masz tylko dosypanie chmielu ( w woreczku lub bez), a piwo moim zdaniem ciekawsze wyjdzie. Jak wcześniej, warto dokupić drożdże do dolnej, jeśli masz warunki ku temu.

 

Jeśłi będziesz chciał kilka takich konserw zrobić, to samodzielnie chmieląc zauważysz różnice chmielów, momentu dosypania.

 

O różnicy cenowej nie wspominam.

 

Co do sprzętu - wiadra z rurką też kupiłem na dzien dobry, a użyłem rurki tylko raz, jakoś zbędna mi się wydaje.

 

Reszta - jest OK.

 

powodzenia

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj sobie spokój z brewkitami, doświadczenia dużego nie mam ale pierwszą warkę uwarzyłem z ekstraktów drugą już zacierałem (ostro bulgocze ;) ) . Nie ma naprawdę w tym nic trudnego a ile satysfakcji z takiej warki! Mi brewkity kojarzą się z takimi zupkami chińskimi :( chyba każdy wie jaka jest różnica :) sory za porównanie ale takie mi sie nasuwa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
tego, tego, ale to chyba coś podrożało :(

59??? :);):)

na allegro stoją po 44zeta.

 

drogi byznes te brew kity...

Drogi drogi - a ja mam już nowe dostawy z cennika kwietniowego dystrybutora i i takie są podwyżki. Na allegro też pewnie za moment skoczy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobra tyle ludzi nie może się mylić.

 

Zatem przechodzimy na następny poziom - piwo robione z ekstraktów.

 

No dobra więc zaczynamy od początku.

 

Zestaw na początek, który wybrałem to: http://www.homebrewing.pl/pils-125stblg-zestaw-surowcow-p-225.html

Do zestawu będę potrzebował różnego rodzaju sprzęt, który dostępny jest w zestawie WES - http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=157

 

Mam nadzieję, że ten zestaw nadaje się na początek.

 

 

Pozdrawiam i dziękuję za sugestie

Olenek

 

 

EDIT: Jeszcze znalazłem taki zestaw http://www.homebrewing.pl/pils-bohemski-13stblg-zestaw-surowcow-p-282.html

Edited by Olenek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego, przeskoczyłeś na jeszcze wyższy level, a mianowicie na ten z zacieraniem słodu. Sporo ludzi Ci zaraz przyklaśnie, ale ja mimo to jednak bym polecał downgrade o 1 oczko ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.