Jump to content
Sign in to follow this  
BC BROWAR DOMOWY

Belgian strong dark ale do butelkowania

Recommended Posts

Zaobserwowałem dziwne zjawisko - podwyższenie BLG po cichej - otóż po zlaniu piwa na fermentację cichą miało około 3,5 Blg natomiast po 7 tygodniach kiedy piwo butelkowałem i zmierzyłem po uwzględnieniu korekt pomiaru balingometr pokazał  około 5 st. Blg - co się dzieje czy jakie zjawisko zachodzi

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, BC BROWAR DOMOWY napisał:

Zaobserwowałem dziwne zjawisko - podwyższenie BLG po cichej - otóż po zlaniu piwa na fermentację cichą miało około 3,5 Blg natomiast po 7 tygodniach kiedy piwo butelkowałem i zmierzyłem po uwzględnieniu korekt pomiaru balingometr pokazał  około 5 st. Blg - co się dzieje czy jakie zjawisko zachodzi

Gdzieś na forum ten temat był poruszany. Możliwe jest, że piwo w różnych warstwach po długim staniu np na cichej może mieć różną gęstość, ponieważ alkohol jest lżejszy i unosi się ku górze, co zwłaszcza przy pomiarach refraktometrem może mieć znaczenie. Inna może być gęstość jak pobierasz z góry pipetą i mierzysz refraktometrem, a inna jak spuszczasz kranikiem i mierzysz spławikiem. No i ewentualnie różne temperatury pomiaru. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakoś nie przemawia do mnie koncepcja "rozwarstwienia" piwa, prędzej wziąłbym kwestię lekkiego nagazowania albo zwykłego błędu pomiaru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...