Skocz do zawartości

Belgian strong dark ale do butelkowania


Rekomendowane odpowiedzi

Zaobserwowałem dziwne zjawisko - podwyższenie BLG po cichej - otóż po zlaniu piwa na fermentację cichą miało około 3,5 Blg natomiast po 7 tygodniach kiedy piwo butelkowałem i zmierzyłem po uwzględnieniu korekt pomiaru balingometr pokazał  około 5 st. Blg - co się dzieje czy jakie zjawisko zachodzi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, BC BROWAR DOMOWY napisał:

Zaobserwowałem dziwne zjawisko - podwyższenie BLG po cichej - otóż po zlaniu piwa na fermentację cichą miało około 3,5 Blg natomiast po 7 tygodniach kiedy piwo butelkowałem i zmierzyłem po uwzględnieniu korekt pomiaru balingometr pokazał  około 5 st. Blg - co się dzieje czy jakie zjawisko zachodzi

Gdzieś na forum ten temat był poruszany. Możliwe jest, że piwo w różnych warstwach po długim staniu np na cichej może mieć różną gęstość, ponieważ alkohol jest lżejszy i unosi się ku górze, co zwłaszcza przy pomiarach refraktometrem może mieć znaczenie. Inna może być gęstość jak pobierasz z góry pipetą i mierzysz refraktometrem, a inna jak spuszczasz kranikiem i mierzysz spławikiem. No i ewentualnie różne temperatury pomiaru. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.