Skocz do zawartości

Jaki słód do startera


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Przede mną mój pierwszy starter i od razu pierwsza wątpliwość.

 

Mam zamiar zrobić American IPA i po kilku piwach zamówiłem do niego drożdże płynne. 

I teraz pytanie. Z poprzedniej warki zostało mi trochę słodu pilzneńskiego. Do warki, którą planuję uwarzyć stosuje się wg przepisu słód pale ale, monachijski i Carapils.

Czy mogę starter zrobić na bazie słodu pilzneńskiego którego pozostał mi kilogram, czy musi on zgadzać się z tymi słodami stosowanymi w planowanym piwie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, LeszekMieszek napisał:

Witam

 

Przede mną mój pierwszy starter i od razu pierwsza wątpliwość.

 

Mam zamiar zrobić American IPA i po kilku piwach zamówiłem do niego drożdże płynne. 

I teraz pytanie. Z poprzedniej warki zostało mi trochę słodu pilzneńskiego. Do warki, którą planuję uwarzyć stosuje się wg przepisu słód pale ale, monachijski i Carapils.

Czy mogę starter zrobić na bazie słodu pilzneńskiego którego pozostał mi kilogram, czy musi on zgadzać się z tymi słodami stosowanymi w planowanym piwie?

Możesz zrobić na pilzneńskim.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.