Jump to content
Sign in to follow this  
vieviur.b

Receptura Lemongrass IPA - prośba o ocenę oraz poradę

Recommended Posts

Cześć!

 

Ostatnio wymyśliłem taką recepturę na IPA z dodatkiem trawy cytrynowej:

 

Słody:
- Pilzneński 5kg
- Crystal 1kg

Dodatki:
- Trawa cytrynowa 23g

Zacieranie (12 – 15L wody):
- 62°C – 60min
- 75°C – wygrzew 10min

Filtracja: do 25 – 30L

Gotowanie:
- Simcoe 10g – 60min
- Citra 10g – 15min
- Mosaic 10g – 15min
- Simcoe 10g – 15min
- Trawa cytrynowa 23g – 0min

Fermentacja burzliwa (drożdże SAF S-05 gęstwa): 5 – 10dni
Fermentacja cicha: 7 – 14dni

Chmielenie na zimno (7dni):
- Centenial 50g
- Citra 40g
- Mosaic 40g
- Simcoe 25g

 

Jak oceniacie tę recepturę, chciałbym uzyskać bardzo lekką, aromatyczną ipę bez nadmiaru goryczki :-)

 

Dodatkowo piwowarów prosiłbym o radę, na dniach planuję dodać do piwa kawę. Recepturę dołącze jako dodatkowy plik. Kawa ziarnista maceorwana w brandy Stock około 3tygodni. 

Planuję ją zadać na 2 do maksymalnie 5 dni na fermentację cichą w woreczku muslinowym. Moje pytanie czy taki okres czasu nie będzie za duży? Z waszego doświadczenia, ponieważ nie chcę robić 'cold brew' nie chciałbym również mielić kawy. Planuję oczywiście wysuszyć kawę przed zadaniem, z obserwacji widzę, że brandy wsiąkło dość mocno w ziarna kawy ale nie jestem pewny czy odda w jakikolwiek aromat. 

Jakie są wasze doświadczenia oraz rady w tej materii? 

 

Pozdrawiam!

Warka #19 Coffee Brandy Ale.docx

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, vieviur.b napisał:

Jak oceniacie tę recepturę, chciałbym uzyskać bardzo lekką, aromatyczną ipę bez nadmiaru goryczki :-)

W takim potoku chmieli to raczej tej trawy nie wyczujesz, no i kilo Crystala też jej lekkości nie doda. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trawa w jakiej formie? Po tym jak zacząłęm używać do piwa świeżej trawy cytrynowej nigdy nie użyję już suszonej. W porównaniu do świeżej to siano bez aromatu i smaku. Problem w tym, że trzeba poeksperymentować z ilością, co komu odpowiada.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, HoppySailor napisał:

Trawa w jakiej formie? Po tym jak zacząłęm używać do piwa świeżej trawy cytrynowej nigdy nie użyję już suszonej. W porównaniu do świeżej to siano bez aromatu i smaku. Problem w tym, że trzeba poeksperymentować z ilością, co komu odpowiada.

Właśnie mam tylko suszoną w ilości 23g na warkę orientacyjnie około 24L 

 

Godzinę temu, zasada napisał:

Wywal crystala, z chmielu na zimno wyrzuć centeniala a z tych które zostaną, po 1/3 przenieś na hopstand.

Jak chłodzisz?

chłodzę domowej roboty chłodnicą z rurek miedzianych , nie stosowałem jeszcze tej metody 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem IPA z trawą cytrynowa, warka nr. 54 w moich zapiskach, możesz sobie zobaczyć. Z tego co pamiętam to było to jedno z lepszych moich piw, smakowało również znajomym co pijają krafty. Dobrze że przypomniałeś muszę uwarzyć jeszcze raz to piwko. Ale do rzeczy, nie dawaj tyle karmelu bo to sporo. Jeśli chodzi o trawę cytrynową to dawałem 25g suszonej na 5min i mogę powiedzieć że była bardzo wyczuwalna ale nie dominująca, trafiona w punkt jak to się mówi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, vieviur.b napisał:

chłodzę domowej roboty chłodnicą z rurek miedzianych , nie stosowałem jeszcze tej metody 

Ważne, że chłodzisz. Przy studzeniu ciężko mówić o chmieleniu na aromat.
Dodaj na wyłączenie palnika, albo po wyłączeniu palnika i kilku minutach pracy chłodnicy (poniżej 85°C brzeczki).

To jest łatwe i daje efekty.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, crusher napisał:

Ja robiłem IPA z trawą cytrynowa, warka nr. 54 w moich zapiskach, możesz sobie zobaczyć. Z tego co pamiętam to było to jedno z lepszych moich piw, smakowało również znajomym co pijają krafty. Dobrze że przypomniałeś muszę uwarzyć jeszcze raz to piwko. Ale do rzeczy, nie dawaj tyle karmelu bo to sporo. Jeśli chodzi o trawę cytrynową to dawałem 25g suszonej na 5min i mogę powiedzieć że była bardzo wyczuwalna ale nie dominująca, trafiona w punkt jak to się mówi.

Też dodawałem ostatnio 10gr na ostatnie 5 minut (warka 10l), dodawałem jednak mniej chmieli - efekt taki że trawy cytrynowej nie czuć praktycznie w ogóle, chociaż piwo bardzo dobre.

 

Dnia 20.03.2018 o 16:38, vieviur.b napisał:

Jak oceniacie tę recepturę, chciałbym uzyskać bardzo lekką, aromatyczną ipę bez nadmiaru goryczki :-)

 

Ja bym dał mniej chmieli jak to wspomniał już wcześniej @Gawron, i sprawdź aromat trawy cytrynowej przed dodaniem, jeśli jest lekko wyczuwalny to może wyjść tak jak u mnie, że niestety trawy cytrynowej nie będzie czuć.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam wielkiego doświadczenia z trawą cytrynową, ale wydaje mi się że to jest bardzo mocna przyprawa (zdaje się że już jest jakiś wątek o tym dodatku na forum..).

Ja zrobiłem jeszcze bardziej przegiętą recepturę: APA 13blg, z bardzo dużą ilością nowofalowych chmieli, w dodatku z curacao i zestem z cytrusów - i tylko 10g trawy (na ok 25l) na 10 min gotowania, a i tak ją wyczuwam. Suszona oczywiście. Myślę, że daje trochę mdławy smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...