Jump to content
JacekKocurek

JAK - nieLipiński Browar Domowy

Recommended Posts

Niestety, remont mieszkania przerósł najśmielsze oczekiwania ;)

Taki duży, a nie wie, że remont jest jeszcze bardziej nieprzewidywalny niż żona i teściowa razem wzięte :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to co innego. Ja kupiłem w stanie surowym zamkniętym (chyba, bo okna były do wymiany). Jak teraz parzę na zdjęcia robione tuż przed kupnem stwierdzam, że byłem wizjonerem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA 100 - Witbier v.4

No i stało się. "Nadejszła wiekopomna chwiła". Warka nr 100 powstaje dziś. Warka setna i zarazem pierwsza na nowym miejscu. Zgodnie z planem jest to witbier. Planowany ekstrakt startowy ok. 12°Blg, kolor 7EBC, goryczka 11IBU.

Zasyp

  • Słód pilzneński Litovel - 0,5kg
  • Słód PaleAle Strzegom - 1,8kg
  • Pszenica niesłodowana - 1,8kg
  • Płatki owsiane - 0,5kg

 

Zacieranie

  • pszenica skleikowana i gotowana 15minut w 5l wody po czym dolanie 10l wody temo, ok 52°C
  • dodanie słodów i płstków 50°C - 15'
  • 62°C - 40'
  • 72°C - nie wiem dokładnie około godziny
  • 76°C - ok. 0,5h

 

Gotowanie 70'

  • w 10' - 20g Sybilli z 2010
  • w 65 - 13g kolendry z Kamisa i stara skórka z 3 pomarańczy

Zaczynam chłodzenie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fanfary! Gratulacje na pierwszą "setkę" :okey:

 

Fajnie, że JAK wznowił działalność! W nowym ciele, nowy duch...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No cóz, najwazniejsze, że w końcu sie udało.

Wracając do warki nr 100, drożdże zadane zostały wczoraj około 23, przy temperaturze brzeczki 21°C. Drożdże to Belgian Wit Activator. Choć saszetka napuchla błyskawicznia postanowiłem mimo wszystko, pomny ostatnich problemów ze startem aktywatorów, zrobic mały starter. Na starter użyłem brzeczki odzyskanej z osadów po warzeniu ostatniej pszenicy w ilości 1l 10°Blg. Gotowałem ją przez prawie godzinę w erlenmajerce, wystudziłem i wlałem zawartość saszetki. Po 5 godzinach fermentacja w kolbie była juz wyraźna. Prawdopodobnie dzięki tym zabiegom rano w fermentorze była juz 2 centymetrowa czapa piany a temperatura w pomieszczeniu, w którym przebiega fermentacja wynosi tylko 17°C (temperatura fermentacji to 19°C). Wniosek jest taki, że nawet taki malutki starter bardzo pomaga w zafermentowaniu. Co do samej brzeczki to chyba przesadziłem z pomarańczami. Ich aromat zdominował całkowicie kolendrę. Zobaczymy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapomniałem dopisać, że brzeczka wyszła o ekstrakcie 12°Blg w ilości 25 litrów.

Dziękuję Jacku za dodatkową informację, ponieważ z powodu jej braku słabo sypiam, ;):smilies:

 

Cieszę się że ogarnąłeś sprawy i znów warzysz. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 101 - Dubbel v.2

Jednak się uwarzył ;) Tym razem wersja na bazie słodu Pale ze Strzegomia. Planowany ekstrakt 16°Blg, kolor 32 EBC, goryczka 17,5 IBU. Drożdże: gęstwa Belgian Wit po witbirze. Dodatek niesłodowany: 0,5kg cukru skarmelizowane z łyżeczka kwasku cytrynowego do temperatury 130°C.

 

Zasyp:

  • Słód Pale Strzegom 3,5kg
  • Słód monachijski Litovel 1,1kg
  • Słód Special B - 0,4kg

Zacieranie:

  • Zasyp na 62°C i przerwa 35'
  • 72°C - 45'
  • 77°C - 15'

Gotowanie 90' (jakoś tak długo wyszło, inne obowiązki)

  • 25g Sybilla 2010 5,7%ak. na 65'
  • 25g Sybilla 2010 5,7%ak. na 15'
  • Na koniec dodany skarmelizowany cukier

Wyszło prawie 25l 16°Blg. Dochładza się na balkonie :)

Edited by JacekKocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 102, AAA v.3

Kolejne podejście do mojego ulubionego amerykańca (amerykańskie bursztynowe ale). Baza: słód Pale ze Strzegomia. Drożdże Danstar Nottingham.

Zasyp

  • słód Pale Strzegom - 3kg
  • słód maonachijski Litovel - 1kg
  • słod karmelowy ciemny Litovel - 0,25kg
  • słód karmelowy jasnyStrzegom - 0,25kg

Zacieranie

  • zasyp na 62°C - 25 minut
  • 72° - 45 minut
  • 77°C - 15 minut

Gotowanie 70'/chmielenie

  • w 10' - 15g Simcoe 2010
  • w 40' - 20g Chinook 2011
  • w 71' - 15g Citra 2010 i 15g Amarillo 2011

Wyszło 24l brzeczki jakieś 12,5°Blg. Chłodnicą obniżyłem temperature tylko do 40°C, przelałem do fermentora przy 37°C i dochłodziłem na balkonie do 20°C. Drożdże zadałem po rehydratacji około pólnocy. Fermentacja ruszyła wyraźnie okolo 10 rano.

Edited by JacekKocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 101 - Dubbel v.2

 

Wczoraj przelane na cichą. Ekstrakt zszedł tylko do 5°Blg, piwo jeszcze bardzo mętne. No ale fermentacja szła w 17°C. Po przelaniu przeniosłem fermentor w cieplejsze miejsce (ok 21°C).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 102, AAA v.3

Przelana na cichą. Ekstrakt 3,5°Blg. Piwo jeszcze mocno mętne a zebrałem już pół litra gęstwy! Bardzo mocna nuta karmelowa. Dodam na cichą jakieś 30g chmieli amerykańskich. Może tego nowego Mosaica?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 102, AAA v.3

Dziś dodałem mieszankę chmieli na "dry hopping". Do fermentora trafiło to co pozostało w 3 paczkach: 12g Citry, 15g Simcoe i 8g Chinooka. Granulaty wrzucone bezpośrednio do piwa.

Edited by JacekKocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 103, Desitka v.4

W sobotę uwarzony pierwszy lager w tym sezonie. Mam nadzieję, że nie ostatni. Na rozruszanie drożdży musi być coś lekkiego więc deistka to wybór naturalny :).

Zasyp

  • słód pilzneński 3,5kg
  • słód CaraPils 0,4kg

 

Zacieranie

  • 50° - 10'
  • 62° - 25'
  • 72° - 35'

 

Gotowanie 70' - Chmielenie:

  • w 10' - 30g H. Tradition - 4,6%ak
  • w 40' - 30g Saaz - 3%ak
  • w 70' - 30g Saaz - 3%ak

 

Wodą schłodziłem do 48°C, przelałem do fermentora a fermentor wyniosłem na balkon. Rano brzeczka miała 8°C 10,5°Blg, dodałem do niej ok 3l gorącej mieszaniny wody i odzyskanej z osadów brzeczki (było jej ok 1,3l) w celu ogrzania i doprowadzenia ekstraktu do założonych 10°Blg. Wyszło ok 26l brzeczki nastawnej, do której dodałem paczkę zrehydratyzowanych W34/70. Fermentor zawiozłem na stare mieszkanie do piwnicy, gdzie jest około 9°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 102, AAA v.3

Po prawie miesiącu na cichej z chmielami piwo trafiło do KEGa i 9 butelek. Ekstrakt końcowy 2°Blg. Chmiel odfiltrowałem na dwóch woreczkach muślinowych.

Edited by JacekKocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...