Jump to content
JacekKocurek

JAK - nieLipiński Browar Domowy

Recommended Posts

Zachęcony (i trochę zdziwiony) popularnością mojego bloga na browar.biz postanowiłem od warki nr 60 zamieszczać i na tych gościnnych łamach informacje o swoich poczynaniach. Wszystkich ciekawych co było wcześniej zapraszam tu http://www.browar.bi...ead.php?t=67455. Póki co na browar,biz nie zamykam wątku i będę pisał na obydwu forach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 60: Milk Stout v.3

 

Na sobotę 10 kwietnia było zaplanowane warzenie i postanowiłem mimo wszystko je przeprowadzić. Przy pracy jakoś lżej było słuchać smutnych wiadomości.

Do wykorzystania była gęstwa WLP005 zebrana z bittera więc stylów wyspiarskich kontynuacja - Stout w wersji słodkiej.

 

Zasyp

 

* słód Pale Weyermann 1,5kg + 0,5kg Brewferm

* słód monachijski Weyermann 1kg

* słód karmelowy jasny Strzegom - 0,3kg

* słód Carafa III Special - 0,2kg

* słód barwiący żywiecki - 0,2kg

* jęczmień palony - 0,2kg

* płatki owsiane górskie (błyskawiczne) - 0,5kg

 

 

Zacieranie infuzyjne 1 temperaturowe w okolicy 68°C przez 1,5godziny tyko słody jasne i płatki. Do filtracji podgrzane do 78°C i dodane składniki barwiące.

 

Gotowanie 75'/chmielenie

* w 15' - 15 g Northern Brewer 11,4%ak.

* w 45' - 20g szyszek lubelskiego, stary ale chyba jeszcze ma z 3,5%ak.

* w 68' - 0,65kg laktozy

 

 

Kolor wg ProMash 89EBC, goryczka 25 IBU granica dolna dla dla stylu ale palone słody i tak wprowadzają swoje więc na podstawie wcześniejszych doświadczeń stwierdziłem, że tak będzie lepiej. Po schłodzeniu do 20°C przelałem do tanka. Wyszło 26l 15,5°Blg co daje wydajność warzelni 84%. Śrutownik po naprawie sprawdził się znakomicie. Do tanka dodałem wierzchnią, spienioną warstwę gęstwy po ogrzaniu do temperatury pokojowej. Fermentacja idzie pełną parą od przedpołudnia.

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zachęcony (i trochę zdziwiony) popularnością mojego bloga na browar.biz postanowiłem od warki nr 60 zamieszczać i na tych gościnnych łamach informacje o swoich poczynaniach. (...) Póki co na browar,biz nie zamykam wątku i będę pisał na obydwu forach.

Fajnie to zabrzmiało - zachęcony popularnością bloga na b.biz PÓKI CO nie zamykasz tam wątku:o

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zachęcony (i trochę zdziwiony) popularnością mojego bloga na browar.biz postanowiłem od warki nr 60 zamieszczać i na tych gościnnych łamach informacje o swoich poczynaniach. (...) Póki co na browar' date='biz nie zamykam wątku i będę pisał na obydwu forach.[/quote']

Fajnie to zabrzmiało - zachęcony popularnością bloga na b.biz PÓKI CO nie zamykasz tam wątku:o

Hmm. Raczej niezręcznie. Znam takich co odwiedzają tylko jeden z portali jednak pisanie na dwóch forach tego samego bloga trąci megalomanią i dlatego może będę musiał dla spokoju sumienia wybrać jeden...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co Cię skłoniło Jacek do tych korków? Popularność grzmi dziwnie.

Właściwie to nie wiem i zaczynam chyba żałować :) Na pewno nie dla poklasku. Rozumiem, że oceniasz pomysł negatywnie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co Cię skłoniło Jacek do tych korków? Popularność grzmi dziwnie.

Właściwie to nie wiem i zaczynam chyba żałować :) Na pewno nie dla poklasku. Rozumiem' date=' że oceniasz pomysł negatywnie?[/quote']

No i słusznie. Ja nie oceniam tego negatywnie, a parę osób pisze i tu, i tu.

No i super. A skoro Twój blog jest na browar.bizie popularny tu na pewno też podbije serca. Szczególnie że piwo to masz bardzo smaczne i przemyślane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :smilies:

Jacek jak Twój blog na browar.biz mam w prenumeratach i czytam zawsze jak jest uzupełniany :)

Ale oczywiście nie widzę problemu żebyś prowadził bloga takze na piwo.org :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 60: Milk Stout v.3

Przelałem na cichą. Trochę się piwo naczekało na te operację, bo musiałem ponadrabiać zaległości powstałe z powodu wyjazdu do Brennej na Zlot Piwo.org. Piwo ma w tej chwili 7°Blg i pewno nie zejdzie już wiele niżej - zacieranie "na słodko" i szybko sedymentujące drożdże robią swoje. Drożdże utworzyły na dnie niesamowicie zbitą, grubą na 1cm warstwę. Zaczynam żałować, że nie zaplanowałem więcej warek z ich udziałem bo piwo smakuje już bardzo dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 61: Belgian Pale Ale

Czas w końcu zrobić to piwo na dedykowanych drożdżach. Saszetka Begian Wheat 3942 napuchła szybko mimo zakupu na wyprzedaży. Zrobiłem więc litrowy starter na ekstrakcie słodowym.

Zasyp:

 

* słód pale ale Brewferm - 4kg

* słod Carabelge Weyermann - 0,6kg

* słód Caraaroma - 0,2kg

* słód palony Żywiecki 40g

 

 

Zacieranie

Jednotemperaturowa infuzja w 66°C przez 2h, mashout 78°C przez 10'

 

Gotowanie 70'/chmielenie

 

* w 10' 15g NortherBrew 11,4%ak.

* w 50' 25g Halertau Hersbrucker

 

 

Wyszło 25l 13°Blg co daje wydajność 71%, całkiem przyzwoitą. Drożdże zadałem w temperaturze 20°C wlewając cały starter. Kolor brzeczki nastawnej ładny, miedzianoczerwony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 62: Witbier v.2

 

Tym razem Wit po Bożemu czyli jak napisane w BJCP 50% pszenicy i 50% słodu. Jako, że pszenica w sklepach detalicznych występuje w chorych cenach to wykorzystałem kaszkę mannę. Warzenie miało miejsce w sobotę 8 maja.

Zasyp:

 

* słód pilzneński Soufflet - 2,3kg

* kaszka manna - 1,8kg

* pszenica w formie pęczaka do kutii - 0,5kg

 

Zacieranie

 

* Kleikowanie pszenicy: 10l zimnej wody (50/50 Ro i kranówka) z włączonym mieszadłem wsypałem kaszkę i ześrutowana pszenicę.

Stale mieszając podgrzałem prawie do wrzenia. Wyłączyłem gaz i zostawiłem na kilka minut. Na koniec dolałem 7 l wody celem

schłodzenia. Uzyskałem temp. około 62°C i dodałem słód

* przerwa 62°C 40'

* przerwa 72°C -20'

* przerwa 78°C - 10'

 

 

Filtracja na początku szła OK ale potem złoże mocno się ubiło i musiałem nawet raz odwrócić kierunek przepływu. Jakoś jednak poszło.

 

Gotowanie 70'/Chmielenie

 

* w 10' - 10g chmielu Northernbrew 11,4% ak.

* w 55' - 10g kolendry zmiażdżonej w moździerzu

* w 62' - 5g kolendry zmiażdżonej w moździerzu i 20g skórki pomarańczowej suszonej (Kamis)

 

 

Wyszło 26l (24+2 rezerwy) o gęstości 13°Blg co daje wydajność warzelni 77,4%. Podczas gotowania wystąpił wręcz książkowy przełom pewno dzięki białku z niesłodowanej pszenicy. Po schłodzeniu zadane gęstwą Belgian Wheat z BPA. W brzeczce, o dziwo, nie stwierdziłem obecności skrobi. Fermentacja przebiega w około 20°C.

__________________

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla porządku powinienem tu zapisać, że BPA od dwóch tygodni stoi na cichej w piwnicy (13°C) a Milk Stout od tygodnia nagazowuje się w butelkach. Gęstość Milka zeszła do 7°Blg, czyli raczej dość słabo, nawet uwzględniając laktozę. Zawartość Alkoholu wynosi 4,7%v/v. Do nagazowania użyłem 1l rezerwy i 46g sacharozy rozpuszczonej w 0,5l wody i zagotowanej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 61 BPA

Zabutelkowane z 1,5l rezerwy. Powinna wystarczyć bo cichą prowadziłem w piwnicy w około 13°C. Nie sprawdziłem gęstości przed dodaniem rezerwy, po dodaniu wynosiła ok 3°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 62 Witbier

Dziś zabutelkowany z 1,5l rezerwy i 25g sacharozy. Zrezygnowałem z cichej i wydłużyłem nieco burzliwą. Gęstość zeszła do 2°Blg. Piwo jest mętne ale takie ma być. W smaku daje się wyczuć kolendrę i nieco aromatu pomarańczowego. Ogólnie piwo zapowiada się OK. Wkrótce degustacja ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 63: Weissbier

Czas leci, zapasy topnieją, sezon pszeniczny nadszedł w końcu. W piwnicy 16°C.

Założenia warki są następujące: prosty, klasyczny zasyp, zacieranie z dekokcją, tak by jak największe były szanse na uzyskanie piany, czyli pominięcie przerwy białkowej i sensowna przerwa w 72°C.

 

Zasyp:

 

* słód pszeniczny Weyermanna - 2,5kg

* słód jęczmienny sufflet - 2kg

 

 

Zacieranie

* tylko słód pszeniczny do 20l wody (15l RO + 5l kran) o temp. 44°C przerwa 45'

* dodanie słodu jęczmiennego, wymieszanie i po 5 minutach odbiór 11l rzadkiego

* Gęste dekokcja:

o do 65°C i przerwa 30'

o do 72°C i przerwa 10'

o do wrzenia i gotowanie przez 20'

* Po zmieszaniu z rzadkim 68°C przerwa 25'

* do 72°C i przerwa 20'

* do 78°C, przerwa 10' i do filtracji

 

 

W tej chwili trwa filtracja.

Rankiem do 1l startera wlałem zawartość z lekka spuchniętej saszetki Bawarian Wheat 3638.

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 63: Weissbier

Gotowanie w sumie ok 90minut (nie mierzyłem dokładnie, trafiło na obiad)

Chmielenie: 25g Lubelskiego przez 60 minut.

Przełom pojawił się około 20 minut po dodaniu (edytka: słodu) chmielu. Do tego momentu brzeczka była mocno mętna.

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warka 63: Weissbier

Gotowanie w sumie ok 90minut (nie mierzyłem dokładnie, trafiło na obiad)

Chmielenie: 25g Lubelskiego przez 60 minut.

Przełom pojawił się około 20 minut po dodaniu słodu. Do tego momentu brzeczka była mocno mętna.

Po dodaniu chmielu Jacku czy tak ? A swoją drogą to ciekawy eksperyment z tą pszenicą

A tak poza tym to żałuje nie było mnie Żywcu,no ale siła wyższa chrześnica miała wesele.

Pozdro.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po dodaniu chmielu Jacku czy tak ? A swoją drogą to ciekawy eksperyment z tą pszenicą

A tak poza tym to żałuje nie było mnie Żywcu,no ale siła wyższa chrześnica miała wesele.

Pozdro.

Dzięki za czujność poprawiłem babola :beer:

Eksperyment to trochę na wyrost. Za Chiny nie wychodzi mi ostatnio w pszenicach piana więc staram się znaleźć na ten problem jakiś sposób.

No ja też żałuję, że Cie zabrakło w Żywcu. Rubezahl Cię usprawiedliwiał :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 63: Weissbier

Brzeczki wyszło 25l o gęstości 12,5°Blg co daje wydajność przyzwoitą ok. 73%. Wieczorem zniosłem fermentor do piwnicy. Dziś około południa dodałem starter w fazie wysokich krążków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.