Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jako bodajże 34 warkę popełniłem Saisona który w smaku jest jak dla mnie jabłkowy. Czy to normalne przy tym stylu? Fermentacja 23-25C, drożdze Odkrycie sezonu z FM. Jak dla mnie jest to zielone jabłko nie tyle w aromacie co w smaku bardzo wyczuwane co nie znaczy że piwo jest złe w odbiorze :) I zacieranie i fermentacja przebiegła poprawie jednak spieprzyłem ostatni możliwy etap przy kegowaniu, a mianowicie przelałem ładnie piwo do kega i zamknąłem dekiel....zacząłem gazować Co2 bez wypychania przez zawór bezpieczeństwa tlenu...czy to może być powodem tego zielonego jabłka w smaku? Mam jeszcze parę butelek które nie zmieściły się do kega więc porównam na dniach ale może ktoś popełnił już taki fake na koniec procesu

Edytowane przez dan737

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dam temu piwku trochę czasu i zobaczy jak i czy się zmieni. Wydaje mi się że mogą to być estry bo przy tej temperaturze fermentacji mogą spokojnie wychodzić, a nie jest to jakieś chemiczne zielone jabłko. Zwykle fermentuję w temperaturach do 15-18C jednak przy Saison w większości przypadków zalecają wyższe temperatury zgadza się? 

Edytowane przez dan737

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Estry w saisonie są normalne i porządane.

 

Ogólnie się zgadza, choć lepiej zacząć niżej, właśnie w okolicach tych 18 i potem podnosić, a nie zaczynać w 23-25.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Prz następnym saisonie tak zrobie. pozdr, temat do zamknięcia

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×