Jump to content
Sign in to follow this  
Matias

Milk Stout - Problemy i błędy początkującego

Recommended Posts

Cześć zrobiłem Milk Stout. obecnie jeszcze siedzi w wiadrze ale chyba skończyła się już fermentacja.
Z tym właśnie mam problem. Początkowe BLG wynosiło 12 (z laktozą) końcowe teraz wynosi aż 7.
 

Zasyp jaki użyłem:

Słód Pale Ale - 2,4 kg
Słód Monachijski typ I - 0,5 kg
Słód Karmelowy 150 - 0,3 kg

Słód Czekoladowy Jasny  - 0,3 kg

Jęczmień Prażony  - 0,3 kg

Płatki Owsiane - 0,3 kg
Płatki Jęczmienne - 0,3 kg

Laktoza - 0,7 kg
Chmiel Magnum - 20g
Chmiel Hallertauer Tradition - 20g
Drożdże - US-05

Błąd jaki popełniłem to wysładzałem chłodną wodą prosto z butelek zamiast gorącej. 
Nie wiem co dalej  robić? Czekać i butelkować ? Dosypać cukru zadać drożdży? ile w ogóle alkoholu będzie ?
Laktoza wszystko psuje i nie umiem  tego wyliczyć.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile miałaś brzeczki nastawnej? 20l? Jeśli  tak to laktoza podbija Ci około 3.5 blg.  Jak ją odejmiesz od 7 to po fermentacji masz 3.5 blg a to już realna wartość.  Jako ogólną zasadę przyjmujemy, że jak blg nie spada w ciągu 3 dni to fermentacja się skończyła.  Więc poczekaj i za 3 dni sprawdz czy nie spada.

 

To, że wysladzales zimną wodą dalo ci bardzo niską wydajność więc i będzie malo alkoholu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Było około 20L, 7blg jest już od tygodnia więc zakładam że się fermentacja skończyła. Dodatkowo zrobiłem szybki test fermentacji i nadal pozostało 7blg. Rozumiem że już nie ma co dosypywać cukru i glukozy. Zastawie jak jest i za tydzień zabutelkuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Matias napisał:

Rozumiem że już nie ma co dosypywać cukru i glukozy

Po co chciałeś dosypywać?

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, Matias napisał:

By zwiększyć ilość alkoholu skoro ma być to słabe piwo 

Czy każde piwo misi być mocne? Zły styl wybrałeś. Trzeba było Ris'a, albo Barleywine warzyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Matias napisał:

By zwiększyć ilość alkoholu skoro ma być to słabe piwo 

Ilosc alkoholu to nie wyznacznik piwa.  Piwo mimo że będzie miało mniej alkoholu będzie do wypicia więc glowa do góry. Wyciągnij wnioski i warz kolelejne warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego zostawię jak jest i za tydzień zabutelkuje.To samo piwo zrobię za jakiś czas.Mam nadzieję już bez błędów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początku było 12 Blg (z laktozą) czyli jakieś 8 Blg bez laktozy. Ile miało z tego być alko? Koncerny wycisnęłyby ok. 4 alko a ile to wg. Ciebie "dużo"?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.