Jump to content

Recommended Posts

Teraz, akoss3 napisał:

Czy jezeli wezme piwo browaru Pinta i jest napisane pasteryzowane ale jest gruby osad drozdzowy to wyjdzie mi to czy nie wyjdzie bo jest napisane pasteryzowane. Powtarzam jest gruby osad drozdzowy, mogli dac do refermentacji troche drozdzy. Prosze o odpowiedz.

Jak pasteryzowane to w zasadzie nie ma szans na odzyskanie drożdży w warunkach domowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Cichus napisał:

A tak zapytam, próbowałeś odzyskiwać drożdże z puszki? Bardzo się to różni od odzyskiwania z butelki?

@Cichus nigdy nie miałem w ręce puszki z piwem niepasteryzowany (mikro-filtracja też nie przepuszcza drożdży). Jeżeli istnieją piwa niepasteryzowane i nie mikro-filtrowane w puszkach, to proces niczym nie będzie się różnił.

Jak lubisz eksperymenty to lato jest świetną porą do łapania drożdży. Można próbować topić kwiatki w starterach, te rosnące blisko pól ze zbożami mają duże szanse na ciekawe dregi (o ile ktoś lubi).

Share this post


Link to post
Share on other sites

A próbował ktoś odzyskiwać kveiki z Norsk Samarbeid z Browaru Spółdzielczego? Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane. Niestety użyta kultura kveik Ebbegarden to podobno miks kilku szczepów drożdży i bakterii. Natleniać to mieszadłem czy lepiej nie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja odzyskiwałem juz drozdze z butelek i ciekawa sprawa niby drozrze wymęczone fermentacja cisnieniem w butelce ale nie miałem z nimi nigdy problemu. Mozecie cos więcej napisać o mnożeniu brettów? Moze jakies artykuły lub opracowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, misiek4251 napisał:

Ja odzyskiwałem juz drozdze z butelek i ciekawa sprawa niby drozrze wymęczone fermentacja cisnieniem w butelce ale nie miałem z nimi nigdy problemu. Mozecie cos więcej napisać o mnożeniu brettów? Moze jakies artykuły lub opracowania.

http://www.milkthefunk.com/wiki/Brettanomyces

I wiele innych artykułów z tej witryny/wiki/bloga. Nie wiem jak te kompendium prawidłowo nazwać.

 

Drożdże możesz odzyskać z bardzo starych źródeł. Strzelam, że kluczem sukcesu w kontekście starych źródeł są formy zarodnikowe. W młodszych źródłach, powiedzmy kilku letnich, statystycznie drożdże mają szansę na przeżycie. Dużo zależy od samego szczepu i piwa w jakim się znajdują.

 

Edited by Daniel()

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie, posiada ktoś może owe hot heady do użyczenia? Na obecną chwilę Profesja piwa pasteryzuje, złapałem co prawda buteleczkę z ostatniej niepasteryzowanej dostawy - niestety o co odzyskałem na pewno nie było kveikami, co potwierdziłem w kilku źródłach - z resztą wygląd się nie zgadzał. Czy miałby ktoś zachowane te drożdże w jakiś sposób? Odwdzięczę się :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, Maciej Lewandowicz napisał:

Witajcie, posiada ktoś może owe hot heady do użyczenia? Na obecną chwilę Profesja piwa pasteryzuje, złapałem co prawda buteleczkę z ostatniej niepasteryzowanej dostawy - niestety o co odzyskałem na pewno nie było kveikami, co potwierdziłem w kilku źródłach - z resztą wygląd się nie zgadzał. Czy miałby ktoś zachowane te drożdże w jakiś sposób? Odwdzięczę się :D

 

Mam HH na soli jakieś 3 miesięczne, mogę jedną fiolkę podesłać bo nie zużyję do czerwca ich.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Undeath napisał:

 

Mam HH na soli jakieś 3 miesięczne, mogę jedną fiolkę podesłać bo nie zużyję do czerwca ich.

Na razie dzięki, spróbuję odzyskać z jakiegoś starego piwa - znalazłem osobę we wro które ma. 

Z Bardem to jest taki problem, że Profesja od pewnego czasu zaczęla pisac na stronie coś takiego o składzie - mam pewne podejrzenia, że barda od pewnego momentu robili na zwykłych drożdżach, a etykiety etykietami - wydrukowali raz, dużo i tyle... Ale to moje podejrzenia wyłącznie, po ostatniej probie odzyskania drożdży :/image.png.118b06bd185b32afc879ef1c51618634.png

Edited by Maciej Lewandowicz

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Maciej Lewandowicz napisał:

Na razie dzięki, spróbuję odzyskać z jakiegoś starego piwa - znalazłem osobę we wro które ma. 

Z Bardem to jest taki problem, że Profesja od pewnego czasu zaczęla pisac na stronie coś takiego o składzie - mam pewne podejrzenia, że barda od pewnego momentu robili na zwykłych drożdżach, a etykiety etykietami - wydrukowali raz, dużo i tyle... Ale to moje podejrzenia wyłącznie, po ostatniej probie odzyskania drożdży :/image.png.118b06bd185b32afc879ef1c51618634.png

Masz podejrzenia?

Jest napisane California Ale wiec HotHeadow obecnie nie uzywaja i tyle. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Lasek napisał:

Masz podejrzenia?

Jest napisane California Ale wiec HotHeadow obecnie nie uzywaja i tyle. 

 

Chodzi mi o to, że to zdjęcie wisi od pazdziernika chyba, a jeszcze w grudniu na etykietach piw wszedzie było HotHead

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, chcę wykorzystać Vat 109 do zaszczepienia brzeczki, czy dwustopniowy starter wystarczy? Bez wstępnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@majlosz musiałem zapytać wujka google co to jest :). Powiedział, że lambik. Nie mam pojęcia w takim razie, na bakteriach i bretach się nie znam. Wiem tylko tyle, że te w piwie za tlenem nie przepadają i trzeba umieć ten starter zrobić. To co mogę poradzić, to zerknij na http://www.beerfreak.pl aby poczytać o kwaśnych klimatach. Oraz http://www.milkthefunk.com też może być przydatne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, mam pytanie w związku z tą metodą odzyskiwania drożdży. Uwarzyłem pilsa, i następnie na tej gęstwie uwarzyłem portera. Pilsa zabutelkowałem, a portera dopiero będzie butelkował. I tu właśnie moje pytanie czy będę mógł wykorzystać drożdże z dna butelki tego pilsa do  refermentacji portera, jednak bez uprzedniego robienia startera a jedynie wykorzystując to co zebrało się w słoiku jak w pkt 15 ? Oczywiście po wykonaniu wszystkich punktów całego zabiegu z sukcesem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, zwirek143 napisał:

Witam, mam pytanie w związku z tą metodą odzyskiwania drożdży. Uwarzyłem pilsa, i następnie na tej gęstwie uwarzyłem portera. Pilsa zabutelkowałem, a portera dopiero będzie butelkował. I tu właśnie moje pytanie czy będę mógł wykorzystać drożdże z dna butelki tego pilsa do  refermentacji portera, jednak bez uprzedniego robienia startera a jedynie wykorzystując to co zebrało się w słoiku jak w pkt 15 ? Oczywiście po wykonaniu wszystkich punktów całego zabiegu z sukcesem. 

Nie mam pojęcia :). Drożdże, te z osadu najczęściej są w słabej kondycji i dość mało jest tam żywych komórek, zatem osobiście bym się na taki krok nie decydował. Z drugiej strony nie dodaję drożdży na refermentację, nawet do tych mocnych, i jakoś te piwa się gazują (poza jednym przypadkiem ;)). Nie pomogę Ci w tej kwestii.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, jak sądzicie, czy odzyskane drożdże i rozmnożone sposobem na str 1 z butelki Koźlaka warzonego w domu (OG 16,7 blg) mogłoby posłużyć do fermentacji porteru bałtyckiego - OG 21 blg??

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, Vospylsan napisał:

Witam, jak sądzicie, czy odzyskane drożdże i rozmnożone sposobem na str 1 z butelki Koźlaka warzonego w domu (OG 16,7 blg) mogłoby posłużyć do fermentacji porteru bałtyckiego - OG 21 blg??

Jeżeli Ci ruszą to powinny dać radę. Z drugiej strony nie używam drożdży po mocnych piwach. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 25.02.2019 o 00:37, Vospylsan napisał:

Witam, jak sądzicie, czy odzyskane drożdże i rozmnożone sposobem na str 1 z butelki Koźlaka warzonego w domu (OG 16,7 blg) mogłoby posłużyć do fermentacji porteru bałtyckiego - OG 21 blg??

Pewnie dadzą radę. Ale żeby mieć dość drożdży do fermentacji porteru, będziesz musiał zrobić naprawdę duży (kilkulitrowy i wielostopniowy) starter. Lepiej zacząć od jakiegoś jasnego, lekkiego lagera, desitki lub pilsa i potem użyć gęstwy. Jesteś pewien, że te konkretne drożdże są tego warte? Taniej wyjdzie kupić saszetkę lub kilka W34/70.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Romanista napisał:

Czy te piwa z Profesji na HotHeadach sa teraz wszystkie pasteryzowane czy jest jeszcze szansa na pozyskanie drozdzy?

@Romanista już chyba wszystkie piwa Profesji są pasteryzowane. Na ten moment najłatwiej je pozyskać z czyjegoś banku. Lub mocno przepłacać i sprowadzic. Niestety ja do jesieni nie będę nic ruszał ze swoich depozytów. Jeżeli chcesz poczekać tyle czasu to odezwij się w sierpniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, DanielN napisał:

@Romanista już chyba wszystkie piwa Profesji są pasteryzowane. Na ten moment najłatwiej je pozyskać z czyjegoś banku. Lub mocno przepłacać i sprowadzic. Niestety ja do jesieni nie będę nic ruszał ze swoich depozytów. Jeżeli chcesz poczekać tyle czasu to odezwij się w sierpniu.

Od dawna? Moze gdzies po sklepach znajdzie sie starsza seria? Pytanie tylko czy jest oznaczona, ze to akurat pasteryzowana/niepasteryzowana...

 

Czy moze ktos kojarzy obecnie dostepne piwo na tych drozdzach? 

Edited by Romanista

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym spróbować odzyskać drożdże z piwa. Konkretnie z La Trappe Blond. Zastanawiam się tylko, czy drożdże używane podczas fermentacji i refermentacji to są te same drożdże? Czy ktoś skutecznie odzyskał drożdże z belgijskiego piwa? Jeżeli tak to z którego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planuję odzyskać drożdże z domowego witbiera. I mam do wyboru dwa piwa, jedno zabutelkowane 4 miesiące temu, drugie 3 miesiące temu - robione na gęstwie po tym pierwszym. Teoretycznie to starsze będzie czystsze mikrobiologicznie ale tylko teoretycznie. Czystość w browarze mam dużą, gęstwę po 4-5 razy czasami używam i żadnych zakażeń. Które wybrać?

I obiło mi się kiedyś o uszy, że drożdże do pszenic czasami

mutują po dłuższym czasie, ale chyba bardziej chodziło o drożdże do weizena?

Ktoś odzyskiwał coś podobnego?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 29.03.2019 o 16:45, Romanista napisał:

Od dawna? Moze gdzies po sklepach znajdzie sie starsza seria? Pytanie tylko czy jest oznaczona, ze to akurat pasteryzowana/niepasteryzowana...

 

Czy moze ktos kojarzy obecnie dostepne piwo na tych drozdzach? 

 

Polecam dostać się na fb do grupki fanów browaru i zapytać piwowarów czy użyczą - są bardzo życzliwi i nie robią problemów, dzisiaj przygarnąłem słoiczek brettów ;)

Edited by sasuke5055

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...