Jump to content

Recommended Posts

@luki161 wątpię. Browary tworzą etykiety ze względu na docelowy rynek konsumentów. Również mogą zmienić szczep, zacząć pasteryzować. Nie wiem czy ktokolwiek poświęciłby tyle czasu i energii na prowadzenie oraz aktualizowanie takiej listy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO obawiam się, że Bratki wymagają trochę innego podejścia, zresztą podobnie będzie z blendami bakterii z drożdżami. Zanim zabierzesz się za odzyskiwanie dzikich drożdży lepiej dokładnie poczytaj jak to zrobić. Brettanomyces nie przepadają za tlenem a w artykule wręcz polecam natlenienie. To może nie zadziałać. Może ktoś bardziej doświadczony byłby skłonny podzielić się wiedzą? @Oskaliber, @Undeath, @Pan Łyżwa, śledząc wasze zapiski oraz wypowiedzi może będziecie w stanie poradzić odnośnie odzyskiwania/startera Brettanomyces?

 

Odnośnie blendów, to zaczepia to już o 'kwaśne klimaty' i zacząłbym od tej serii: http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-lactobacillus/ aby zobrazować, że temat w cale nie jest prosty.

 

Podobne pytanie wczoraj dodałem wczoraj jako wiadomość prywatną, dlatego w artykule na początku dopisałem stosowną adnotację że sposób zadziała z drożdżami saccharomyces.

Edited by Daniel()

Share this post


Link to post
Share on other sites

W alchemiku są WLP644 Saccharomyces "bruxellensis" Trois i można je namnożyć powyższą techniką.

Share this post


Link to post
Share on other sites
48 minut temu, INTseed napisał:

Gdzie znajdę ten artykuł?

Ktory artykul? Ten Oskalbra o kwasnych piwach to na bearfreak.pl 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 3/17/2018 o 11:12, Daniel() napisał:

@LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO obawiam się, że Bratki wymagają trochę innego podejścia, zresztą podobnie będzie z blendami bakterii z drożdżami. Zanim zabierzesz się za odzyskiwanie dzikich drożdży lepiej dokładnie poczytaj jak to zrobić. Brettanomyces nie przepadają za tlenem a w artykule wręcz polecam natlenienie. To może nie zadziałać. Może ktoś bardziej doświadczony byłby skłonny podzielić się wiedzą? @Oskaliber, @Undeath, @Pan Łyżwa, śledząc wasze zapiski oraz wypowiedzi może będziecie w stanie poradzić odnośnie odzyskiwania/startera Brettanomyces?

 

Odnośnie blendów, to zaczepia to już o 'kwaśne klimaty' i zacząłbym od tej serii: http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-lactobacillus/ aby zobrazować, że temat w cale nie jest prosty.

 

Podobne pytanie wczoraj dodałem wczoraj jako wiadomość prywatną, dlatego w artykule na początku dopisałem stosowną adnotację że sposób zadziała z drożdżami saccharomyces.

Z tym natlenianiem to rożnie bywa, raz sie obraża jak sie natlenia a raz jak się nie natlenia. Ja generalnie czyste brety albo blendy czyste bretów kręce. Bardziej rozbudowanych pod względem ilości mikroorganizmów blendów racze nie natleniam i się nie poleca. Więcej można wyczytać tu: http://www.milkthefunk.com/wiki/Mixed_Cultures w części o starterach. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za artykuł, spróbuję odzyskać te drożdże z Profesji. Oprócz Barda drożdże HotHead ale występują też w Hejnaliście(również z Profesji).

 

Edycja: Subiekt też jest na Hothead Ale. Dzisiaj próbuję drugi raz odzyskać kveiki, bo gęstwa mi skwaśniała po 2 miesiącach w lodówce.

Edited by Glowa

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 16.03.2018 o 17:23, Daniel() napisał:

Po 24 godzinach powtórz gotowanie, tak samo jak w pierwszym punkcie. Tego dnia zabijasz formy przetrwalnikowe. Ponownie wyjmij słoik.

dlaczego ten krok należy wykonać po 24h a nie np po 8 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, leonzn napisał:

dlaczego ten krok należy wykonać po 24h a nie np po 8 ?

Z tego co pamiętam to mikroby potrzebują trochę czasu na wyjście z formy przetrwalnikowej. Czas 24 godzin pewnie jest to wypadkowa większości drobnoustrojów. Jeżeli zaczniesz pasteryzować za szybko, to bakterie nadal będą w formie przetrwalnikowej i przez to bardzo odporne na działanie niekorzystnych warunków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Korzystając z okazji, że @leonzn niejako otworzył trochę wyciszony temat. Dzisiaj zlewałem na HotHeadach niskoalkoholowe. Chciałem tylko pokazać co to jest silna flokulacja. Zlałem do ostatniej kropli i kolejny raz bez zruszenia osadu. Ciasteczko drożdżowe wygląda tak:

1.thumb.jpg.aece80dfdcff120f8e7d4d13e228818c.jpg

 

A tak wygląda pod kątem niemal 90°

2.thumb.jpg.10e4e321004a13f000e980d2a49ad3ce.jpg

 

Delikatnie się zsunęło:

3.thumb.jpg.4a18169332b866e6e83159c1f42bfd8a.jpg

 

To cyknąłem zdjęcie przekroju:

4.thumb.jpg.d6a3b7fd917a6a98bbab23d615d7694a.jpg

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 16.03.2018 o 17:23, Daniel() napisał:

Pozostaje test organoleptyczny. Musisz sprawdzić czy piwo nie było zepsute i cała praca nie poszła na marne. Napełniona w kroku dziewiątym szklanka należy do Ciebie!

U mnie ten punkt okazał się bardzo istotny. Chciałem odzyskać HotHeady z Ratownika,  i niestety piwo okazało się lekko kwaśne :(

Zastanawiałem się czy nie kombinować z jakimś przemywaniem kwasem, ale chyba nie warto, lepiej spróbować kolejny raz na innym piwie.

 

Przy okazji, słoik i ręczne bujanie jest w czymś lepszy od kolby 250ml i mieszadła, czy chodziło o wersję z minimalnymi wymaganiami sprzętowymi?

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, koval_blazej napisał:

U mnie ten punkt okazał się bardzo istotny. Chciałem odzyskać HotHeady z Ratownika,  i niestety piwo okazało się lekko kwaśne :(

 

HotHeady robią piwa lekko kwaskawe w odbiorze. Jak piwo ocierało się ewidentnie o kwaśne klimaty to radziłbym spróbować na innej butelce i nie bawić się w przemywanie.

 

15 minut temu, koval_blazej napisał:

Przy okazji, słoik i ręczne bujanie jest w czymś lepszy od kolby 250ml i mieszadła, czy chodziło o wersję z minimalnymi wymaganiami sprzętowymi?

Oczywiście lepiej kolba i mieszadło. Poradnik jest napisany z myślą o optymalizacji kosztów. By pokazać, że bez dużych inwestycji też się da. Zamiast tyndalizacji lepiej też brzeczkę wysterylizować w szybkowarze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Daniel() napisał:

HotHeady robią piwa lekko kwaskawe w odbiorze. Jak piwo ocierało się ewidentnie o kwaśne klimaty to radziłbym spróbować na innej butelce i nie bawić się w przemywanie.

 

Oczywiście lepiej kolba i mieszadło. Poradnik jest napisany z myślą o optymalizacji kosztów. By pokazać, że bez dużych inwestycji też się da. Zamiast tyndalizacji lepiej też brzeczkę wysterylizować w szybkowarze.

Jeśli nie robię tego na brzeczce tylko na ekstrakcie słodowym również robić podwójna sterylizacje ?
Czy starter docelowy ma być 'bujany' 48h ? niestety tam gdzie robię starter nie mam niczego do pomiaru blg.
Po zrobieniu startera może byc on umieszczony tak jak gestwa w lodowce? - na przełomie 2 tyg nie bede nic warzyl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@leonzn jak jesteś w stanie wysterylizować, to wystarczy raz. W końcu ten proces ma na celu zabicie/sterylizację wszystkich mikrobów. Ale do tego w domowych warunkach potrzebujesz szybkowaru.

Metodę którą opisałem to tyndalizacja, czyli pasteryzacja przez 3 kolejne dni. Zauważ, że gotowanie czy też pasteryzacja nie jest to sterylizacja. Tyndalizacja da Ci wystarczającą czystość biologiczną. Nie ma znaczenia czy używasz gotowej brzeczki, płynnego ekstraktu czy też suchego. Ale też nie ma przykazu aby nie poprzestać tylko na jednokrotnej pasteryzacji. Po prostu wtedy masz większe ryzyko infekcji.

 

6 minut temu, leonzn napisał:

Czy starter docelowy ma być 'bujany' 48h ? niestety tam gdzie robię starter nie mam niczego do pomiaru blg.

Starter bez mieszadła jest dobrze raz na jakiś czas zakręcić i zruszyć. W starterze też nie mierz blg, nie ma to sensu, by grzebać i prosić się o infekcję. Po prostu po tym czasie starter docelowy zadasz w całości do brzeczki i tyle. Nie musisz nawet odlewać pożywki (płynu) z nad drożdży.

 

9 minut temu, leonzn napisał:

Po zrobieniu startera może byc on umieszczony tak jak gestwa w lodowce? - na przełomie 2 tyg nie bede nic warzyl.

Nie mam doświadczenia z takimi praktykami. W teorii nie powinno się nic złego stać. Pamiętaj, żeby dobrze zabezpieczyć wlot kolby/słoika, by bakterie z lodówki się nie dostały do środka. Oraz wyjąć na kilka godzin przed zaszczepieniem aby powoli wyrównała się temperatura. Nie zapomnij też po wyjęciu dokładnie zdezynfekować naczynia z zewnątrz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Daniel() napisał:

HotHeady robią piwa lekko kwaskawe w odbiorze. Jak piwo ocierało się ewidentnie o kwaśne klimaty to radziłbym spróbować na innej butelce i nie bawić się w przemywanie.

W smaku kwaśność była leciutka, ale zapach dość ewidentnie kojarzył mi się z piwami z lactobacilusem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, Daniel() napisał:

 

Starter bez mieszadła jest dobrze raz na jakiś czas zakręcić i zruszyć. W starterze też nie mierz blg, nie ma to sensu, by grzebać i prosić się o infekcję. Po prostu po tym czasie starter docelowy zadasz w całości do brzeczki i tyle. Nie musisz nawet odlewać pożywki (płynu) z nad drożdży.

 

dziękuje za szybka odpowiedz. Mam mieszadło - trzymać również 48 h ?

Edited by leonzn

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Daniel() napisał:

Ciasteczko drożdżowe wygląda tak:

Betonowe ciasto ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, leonzn napisał:

dziękuje za szybka odpowiedz. Mam mieszadło - trzymać również 48 h ?

@leonzn jak masz mieszadło do 24 godziny powinny być ok. Obserwuj starter, to widać po tym jak staje się mocno 'mleczny/mętny' od drożdży :)

 

2 godziny temu, Mibor napisał:

Betonowe ciasto ;)

Ano takie dziwne te drożdże. Dodatkowo pachniały bardzo ananasem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Daniel() mam jeszcze 2 pytania

- czy mam czekać aż drożdże na dnie osiągną temperaturę pokojowa. Pytam ponieważ w tekście jest napisane ze mam je zadać do brzeczki no a po wyciągnięciu z lodówki będą miały z 6 st.C (jeśli nie doczytałem z góry przepraszam)

- czy mogę od razu zaszczepić starter 10 blg - 1l, czy jest zalecane użycie startera 100 ml, ekstrakt 5-7°P?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.