Jump to content
Sign in to follow this  
PiotrST

American East Coast IPA

Recommended Posts

Witajcie!

 

Mam prośbę o poradę w kwestii chmielenia. Zakupiłem zestaw East Cost IPA (słody) w sklepie homebeer.pl Jeden z chmieli został zamieniony na taki, który, jak się okazuje, nie pasuje do IPA (chodzi o chmiel Summit zamieniony na Liberty). Oto składniki (warka 10l):

 

- Strzegom polski słód pale ale - 2,0 kg
- Strzegom słód wiedeński - 1 kg
- Strzegom słód karmelowy 150 - 0,1kg
- Strzegom słód bursztynowy - 0,1kg
- Strzegom słód pszeniczny  - 0,25kg


- chmiel goryczkowy Equinox granulat T90 - 20g
- chmiel aromatyczny Summit granulat T90 - 20g - tymczasowo zamieniony na Liberty - 20g
- chmiel aromatyczny Willamette granulat T90 - 20g

 

Zalecane chmielenie przez 70 min: (wg instrukcji homebeer.pl)

 

- w pierwszej minucie gotowania - 20g chmielu Summit

- w 40-tej minucie - po 10g chmielu Willamette i Equinox

- w 60-tej minucie - po 10g chmielu Willamette i Equinox

  

Oto moje pytanie: jakie chmielenie zaproponowalibyście w oparciu o chmiele dostarczone w zestawie, uzupełnione o posiadane aktualnie przeze mnie: Citra (30g), Cascade (30g) i Mosaic (30g). O dokupieniu chmielu Summit nie myślę ze względu na jego profil cebulowo-czosnkowy. Tak jak zaznaczyłem na wstępie, będę przygotowywał warkę 10l.

 

Bardzo proszę o propozycje.

Edited by PiotrST
Błąd w nazwie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Willamete i Equinox przenieś na ostatnią minutę. a najlepiej połącz Willamette i Cascade, będziesz pan zadowolony.

Ok. A co na początek gotowania?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mosaic. Miły jest na goryczkę Zeus ;) Wylicz IBU z Brewness

 

Edited by Joosto

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Oskaliber napisał:

Przecież ten chmiel ma tylko na goryczkę pójść, nic Ci z tej cebuli nie zostanie. 

Nie mam dużego doświadczenia. Przeczytałem o cebuli i wystraszyłem się ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W świetle powyższych sugestii przeliczyłem taki zestaw:

 

Mosaic 20 g 60 min 10.4 %

 

Mosaic 10 g 1 min 10.4 %

 

Willamette 20 g 1 min 7.9 %

 

Equinox 20 g 1 min 16.1 %

 

Cascade 15 g 1 min 6.9 %

Razem: 46  IBU

Czy zostawić taką konfigurację czy coś zmienić?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chłodzisz chłodnicą po gotowaniu?

Z Brewersfriend wychodzi IBU 54

Jeśli naturalnie będzie stygło, IBU wzrośnie. Ja bym przesunął Equinox i Mosaic z minuty na hopstand 30min. w 75st. C przy chłodzeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minut temu, Joosto napisał:

Chłodzisz chłodnicą po gotowaniu?

Z Brewersfriend wychodzi IBU 54

Jeśli naturalnie będzie stygło, IBU wzrośnie. Ja bym przesunął Equinox i Mosaic z minuty na hopstand 30min. w 75st. C przy chłodzeniu.

Chłodzę w wodzie z lodem.

Moje wyliczenia pochodzą z Brewness.

Mogę chmielić w worku 200 mikronów. Wtedy nie byłoby problemu wzrostu goryczy...

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, PiotrST napisał:

Chłodzę w wodzie z lodem.

Moje wyliczenia pochodzą z Brewness.

Mogę chmielić w worku 200 mikronów. Wtedy nie byłoby problemu wzrostu goryczy...

to poczytaj o chłodzeniu na whirlpool (hopstand), przerzuć wszystkie chmiele z 1' na whirlpool. efekty nieporównywalnie lepsze, zwłaszcza przy chłodzeniu w wannie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
to poczytaj o chłodzeniu na whirlpool (hopstand), przerzuć wszystkie chmiele z 1' na whirlpool. efekty nieporównywalnie lepsze, zwłaszcza przy chłodzeniu w wannie.

Ok. Postaram się postudiować temat. Dzięki za podpowiedź!


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.