Jump to content
jagonek

Paloność w lagerze

Recommended Posts

Witajcie, sprawa wygląda tak, że zrobiłem sobie lagera, konkretnie czeskiego pilsa. Co prawda zmodyfikowałem nieco recepturę dodając 1kg słodu pale ale ponieważ takowy mi się ostał, oprócz tego oczywiście pilzneński, carapils. Droższe W34/70. Chmiele marynka i saaz + chmilenie na zimno saaz 30g. Fermentacja ok 10 st, burzliwa + cicha łącznie ponad miesiąc, później rozlew do butelek. Nagazowałem, po 2 tyg próbuję i... 

 

Piwo w smaku dobre, smaki jeszcze się nie ułożyły bo wiadomo piwo jest jeszcze młode ale po raz pierwszy w swoim lagerze poczułem paloność. Skąd ona? Przypaliłem trochę zacier? W pilsie jest to niedopuszczalne, aczkolwiek piwko smakuje ciekawie:)

 

Pytanie jeszcze jedno, ponieważ po raz pierwszy połowę serii chciałem zalagerować ale dopiero po zabutelkowaniu i nagazowaniu. Czyli najprościej mówiąc: po 2 tygodniach po rozlewie wsadziłem 20 butelek do lodówki, temperatura ok. 4st. Można tak to robić? ja wiem, że lageruje się przed butelkowaniem nie mniej jednak chciałem spróbować w ten sposób.

 

Pozdrowienia.

Edited by jagonek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gracias:) Przyda sie stronka. Stawiam na przypalenie bo faktycznie kilka ziaren przywarło do dna jak zacierałem, infekcja raczej nie.

Odpowie ktoś w sprawie lagerowania?

Edited by jagonek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paloność jak stout, porter, czy przypalenie jak np. przypalony spód od ciasta?

A jaki kolor ma piwo?

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można lagerować w butelkach. Niby lepiej jest w całej objętości piwa, ale jak się nie da inaczej to trzeba sobie radzić. Ja tak robię, na wady wynikające z fermentacji czy drożdżowe posmaki sędziowie nigdy nie narzekali.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, kantor napisał:

Paloność jak stout, porter, czy przypalenie jak np. przypalony spód od ciasta?

A jaki kolor ma piwo?

Trudno powiedzieć, paloność jest raczej delikatna i nie ma nic wspólnego z kawą czy karmelem, bardziej jak delikatne przypalenie. Pytałem dwie osoby, które próbowały tego piwa o smak czy jest coś charakterystycznego i nie wykryli oni tego. Ja osobiście to czuję ale z drugiej strony piwo przypomina smak lagerów kraftowych, zdecydowanie daleko mu do koncerniaków. Zadałem jedną torebkę drożdży, które były przewidziane na 10-15l (piwo 19l) co prawda ładnie ciągnęły fermentację, była całkiem burzliwa jak na lagera, może to też być powód. Kolor jest bardzo ładny, właśnie taki jaki powinien być.

14 godzin temu, koholet napisał:

Można lagerować w butelkach. Niby lepiej jest w całej objętości piwa, ale jak się nie da inaczej to trzeba sobie radzić. Ja tak robię, na wady wynikające z fermentacji czy drożdżowe posmaki sędziowie nigdy nie narzekali.

Ok, dzięki. Za miesiąc porównam smaki:)

Edited by jagonek

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może przypalone mleko, czyli autoliza?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz dać komuś ogarniętemu sensorycznie spróbować, bo tutaj to możemy sobie gdybać. Przy 1 saszetce na 19 litrów dużo rzeczy mogło pójść nie tak. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Oskaliber napisał:

Przy 1 saszetce na 19 litrów dużo rzeczy mogło pójść nie tak. 

Why ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Autoliza raczej nie, ponieważ po 2 tyg zlałem na cichą a na niej tez nie trzymalem dluzej jak 2 tyg. Drozdze ladnie pracowaly, zapewnilem im optymalne temperaturowe warunki namnazania. Oskaliber chyba ma racje. Grunt, ze piwo jest smaczne aczkolwiek wiadono, lager nie wybacza błędów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, zielony07 napisał:

Why ?

Bo to z dwa razy za mało drożdży na lagera ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.