Jump to content
JanuszMyszyński

Miniwarka - czy jest sens?

Recommended Posts

Przyszedł mi do głowy pomysł zrobienia megaRIS-a, takiego ze 32-34 Blg, ale z uwagi na rozmiar mojego gara pomyślałem o takiej malutkiej wareczce 5 -7. Czy to jest wykonalne. Nie pytam o aspekt, ekonomiczny, bo wiadomo, że to się średnio opłaca, ale czy technicznie i technologicznie coś nie stoi na przeszkodzie?    

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, JanuszMyszyński napisał:

Przyszedł mi do głowy pomysł zrobienia megaRIS-a, takiego ze 32-34 Blg, ale z uwagi na rozmiar mojego gara pomyślałem o takiej malutkiej wareczce 5 -7. Czy to jest wykonalne. Nie pytam o aspekt, ekonomiczny, bo wiadomo, że to się średnio opłaca, ale czy technicznie i technologicznie coś nie stoi na przeszkodzie?    

Robilem tak ABW, zebralem tylko brzeczke przednia a zacieralem dwa razy. Piwo z "wyslodkow" mialo kolo 15 blg. 

Do tego calosc gotowalem przez 4 godziny. 

Do fermentacji potrzebujesz sporo gestwy i musisz bardzo dobrze natlenic brzeczke. 

Miej swiadomosc, ze takie super mocne piwo moze miec jeden problem, zanim sie alkohol ulozy to moze utlenienie je zepsuc. 

To sie stalo u mnie, @kantor pil i moze potwierdzic. 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, Lasek napisał:

zacieralem dwa razy.

 

Przybliżysz ten proceder?

 

21 minut temu, Lasek napisał:

Miej swiadomosc, ze takie super mocne piwo moze miec jeden problem, zanim sie alkohol ulozy to moze utlenienie je zepsuc. 

 

Mam cichą nadzieję, że RIS jako ciemne piwo, nawet jeśli się utleni, to pójdzie w sensowne aromaty. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, JanuszMyszyński napisał:

Przybliżysz ten proceder?

Zatarlem raz 8 kg, i brzeczke przednia do gara. Gar na gaz a reszte wyslodzin do wiadra. W miedzyczasie wywalenie slodu z zaizolowanego fermentora, umycie i znowu 8 kg, brzeczke przednia do gara w ktorym juz od 2 godzin wrzalo, a reszte do wiadra. 

Lacznie cala akcja z uwarzeniem warki z wyslodkow trwala chyba z 10 godzin.

I sam nie wiem czy bede chcial powtarzac taki manewr. 

Cytuj

Mam cichą nadzieję, że RIS jako ciemne piwo, nawet jeśli się utleni, to pójdzie w sensowne aromaty. 

Wiesz co mowia o nadziei, ale nie zniechecam 5 litrow to nawet jak nie wyjdzie nie bedzie dramatu. 

 

 

Edited by Lasek
straszny blad

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minut temu, JanuszMyszyński napisał:

Mam cichą nadzieję, że RIS jako ciemne piwo, nawet jeśli się utleni, to pójdzie w sensowne aromaty.

Ja warzę z ekstraktów ale to nie ma znaczenia. Robiłem imperialnego amerykańskiego stouta i z czasem aromaty amerykańskie zaczęły znikać i w dodatku piwo zaczęło się utleniać. Dostało posmaków drzemu śliwkowego ale pozostałe aromaty są wciąż na tyle silne, że w niczym to nie przeszkadza a nawet wręcz przeciwnie. ☺️ Warz więc śmiało. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

podepnę się pod temat, przy warkach typu 8 - 10 litr stosować standardowy  fermentor czy powinno się używać mniejszych?

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, hermod napisał:

podepnę się pod temat, przy warkach typu 8 - 10 litr stosować standardowy  fermentor czy powinno się używać mniejszych?

Większość zaleca mniejsze ale np. ja robiłem warki 5-6l w standardowych 33l fermentorach i piwa wychodziły ok, nawet na jakiś konkursach dobrze kończyły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robię 12l w standardowych wiadrach, powierzchnia kontaktu z powietrzem jest identyczna jak przy dużej warce, a to jest kluczowe. Jak się nie robi głupotek typu zlewanie do drugiego wiadra znad drożdży to warstwa CO2 pozostaje nad piwem do samego końca (przy tych standardowych max. 2-4 tygodniach fermentacji).

Edited by Jasiu

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, Lasek napisał:

Zatarlem raz 8 kg, i brzeczke przednia do gara.

Tak z ciekawości, jaki miałeś stosunek wody do słodu przy zacieraniu tych 8 kg?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Piwosz86 napisał:

Tak z ciekawości, jaki miałeś stosunek wody do słodu przy zacieraniu tych 8 kg?

Cos kolo 2- 2,5 litra na kg. 

A co?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Lasek napisał:

Cos kolo 2- 2,5 litra na kg. 

A co?

Tak jak pisałem, z czystej ciekawości pytam ;) Rozumiem, że zacierasz w takim standardowym garnku 30L? Też się czaje na RIS-a ale to najpierw jakieś lżejsze piwko na początek żeby mieć gęstwę. A jakie miałeś blg tej brzeczki przedniej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Piwosz86 napisał:

Tak jak pisałem, z czystej ciekawości pytam ;) Rozumiem, że zacierasz w takim standardowym garnku 30L? Też się czaje na RIS-a ale to najpierw jakieś lżejsze piwko na początek żeby mieć gęstwę. A jakie miałeś blg tej brzeczki przedniej?

Spoko, myslalem ze moze chcesz cos wiecej wiedziec. 

Zacieram w zaizolowanym fermentorze. 

Blg przednie cos kolo18/20 blg, nie pamietam dokladnie a niechce mi sie wstawac do notesu. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.